Nr 3 2012 11 februari 2012 Svår balansgång när transsexuella ska hitta rösten som passar den nya identiteten. PLUS: Historisk härdsmälta för maskulinum och femininum i svenskan Fansens vinnande ramsor inför…
På rätt hylla i livet 10 februari 2012 Artiklar ”Jag är författare. Det är inget yrke. Det är ett liv.” Så inleder Beate Grimsrud sin roman Har någon sett mig någon annanstans, från 2007.…
Vad är svenska? 10 februari 2012 Artiklar Frågan kan verka dum. Vad är svenska? Det är ju det språk som talas i Sverige och som den här artikeln är skriven på. Det…
Svenska språkets yrväder 10 februari 2012 Okategoriserade ”Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blivit öppnad för allmänheten, och rabatterna voro ej uppgrävda.”…
Konsten att korrigera sin nästa 10 februari 2012 Okategoriserade Kära läsare! I dag tänkte jag att vi skulle diskutera hur en språkbättrevetare bör uppföra sig gentemot en talande medmänniska, när bättrevetaren tycker att medmänniskan…
Coolhet uppstod när vi blivit tuffa 10 februari 2012 Krönikor ”That is cool”, tillade Abraham Lincoln i ett tal år 1860, apropå ett förslag om att splittra unionen. Med det menade han inte alls att…
Egoschlagern evig etta 10 februari 2012 Artiklar Om livet vore en schlager skulle den vara en rätt självcentrerad historia. I andra texter på svenska – som tidningsartiklar och läroböcker – brukar ord…
Strindberg tog in verkligheten i språket 10 februari 2012 Krönikor På en punkt tycks alla vara överens om August Strindberg: hans svenska är vidunderlig. ”Strindbergs betydelse som språklig förnyare kan inte mätas”, står det i…
Världsvana vikingar kunde visa vägen 10 februari 2012 Okategoriserade Vad kände 1000-talets skandinaver till om andra länder och platser? Vi tänker oss kanske att deras värld var begränsad till hembygden. Runstenarnas inskrifter tyder på…
Rally 10 februari 2012 Okategoriserade När man ska reda ut ursprunget till ordet rally, blir det en rätt snårig färd. Britterna bildade en gång verbet rally, ’(åter)samla, återställa’, och tillhörande…
Begriplighet – priset för att fånga läsaren 10 februari 2012 Tips För att väcka intresse för nya, komplicerade saker måste man ofta förenkla. Det är nödvändigt att undvika alltför komplicerade ord och invecklade resonemang. Det tror…
Släpp din fasa för facktermer 10 februari 2012 Tips Ibland måste man använda svårförstådda facktermer, hur gärna man än skulle vilja att klarspråket lade sig som ett tolkande filter över alla texter. Det kan…
Dags att skrota de och dem! 10 februari 2012 Debatt En stor del av det svenska folket har svårt att skilja mellan de och dem i skrift. Jag har undervisat vuxna i svenska på folkhögskola…
De andra ordens lagstiftare 10 februari 2012 Krönikor Jag fick en uppgift: översätt Jean le Rond d’Alemberts Observations sur l’art de traduire … från 1763. Det hade saknats en bok på svenska för…
Premiera det populära! 10 februari 2012 Krönikor Engelskans dominans inom vissa vetenskapliga discipliner är ett återkommande debattämne. Skälen för att inte helt ge upp svenskan för engelskan är flera. Det handlar om…
Vackra Oliana blir Jana i hemmet 10 februari 2012 Artiklar OKSANA: Jag har tänkt på namnet Oliana i fem år. Det är det vackraste flicknamn jag vet. VLADIMIR: Har du? Varför har du inte berättat…
Finnarna tvålar till med palindrom 10 februari 2012 Artiklar Nylanserade Guinness rekordbok 2012 är fylld av språkliga världsrekord. Rekordet för världens längsta palindrom – ord som kan läsas både fram- och baklänges – innehas…
Ska vi byta klyschor med varann? 10 februari 2012 Artiklar Dagens litteratur är krispig och hudlös. Det är i alla fall exempel på klichéer som ofta syns på kultursidorna. Annina Rabe, litteraturkritiker på Svenska Dagbladet,…
Wienergummi svenskt eggcorn 10 februari 2012 Artiklar Okategoriserade På lingvistbloggen har Östen Dahl, professor i allmän språkvetenskap, uppmärksammat ”den språkliga innovationen vinergummi, den företeelse som annars går under beteckningen ’vingummi’”. Östen Dahl tror…
En alternativ språkhistoria 10 februari 2012 Artiklar Mot löftet om att islänningarna skulle få vara ifred, lovade de att bevara det språk som andra nordbor helst ville glömma när de började fjäska…
Lär känna dina bonusrutor! 10 februari 2012 Läsvärt Handbok för ordnördar – vinn mer i Wordfeud med Scrabbleproffsens bästa tips Lisa Blohm och Erika Jonés (Bokstavstyp) En nybörjare i ordspel tror lätt att…
Nya hållbara sätt att sälja gröt 10 februari 2012 Läsvärt Sälj det med ord! Mattias Åkerberg och Christer Wiklander (Roos & Tegnér) Verktygslådan för en svensk språkarbetare består generöst räknat av 29 bokstäver. För copywritern…
Bläddra, läs, begrunda – och skriv! 10 februari 2012 Läsvärt Tidningen skriva Nummer 2/2012 (Skriva förlag) Nya tidningen Skriva känns besläktad med Språktidningen. Den har ett logiskt namn, den är färgglad och välkomnande. Det mest…
Mannens lov besjungs i psalm 10 februari 2012 Läsvärt Psalm – kön – kyrka Agneta Lejdhamre (Artos) Han omnämns ofta i Den svenska psalmboken. Han representerar människan i gemen, är självständig, asexuell och förekommer…
Regeltätt i regelrätt romanskola 10 februari 2012 Läsvärt Tre enkla regler finns inte – en romanskola Elisabet Norin (Isaberg förlag) Reglerat skrivande lockar inte – åtminstone inte om man vill skriva kreativt. Därför…
Nätordbok fångar modern isländska 10 februari 2012 Läsvärt Islex (islex.se) I Språktidningen 1/12 förutspår språkvetaren Katrín Axelsdóttir att útrásarvíkingur, ’expansionsviking’, är det isländska ”krisord” som har störst chans att ta plats i ordböckerna.…
T-ordet blev en ansvarsfråga 9 februari 2012 En gång om året står Språkrådet mer än vanligt i mediernas strålkastarljus. Det är när de offentliggör ”nyordslistan”. Nyordsredaktör Birgitta Lindgren presenterar ett urval ord…
Känn ingen sorg för din dialekt! 9 februari 2012 Det råder en vurm för dialekter inom populärkulturen, skriver Carina Jönsson i Dagens Nyheter. Rikssvenska är inte längre regel i radio och tv. Att tala…
Så fungerar din mingelhörsel 9 februari 2012 På ett mingel kan de flesta föra ett samtal, trots öronbedövande surr. Nu har forskare sett hur hjärnan pejlar in de meningsfulla ljuden. – Hjärnan…
Apsmarta ormvarningar 9 februari 2012 Okategoriserade Hoho! Jag ser en orm! Schimpanser varnar sina vänner för faror med ett hoande läte. Lätet anpassas efter om aporna tror att vännerna själva har…
Jinxa 9 februari 2012 Artiklar Ordet kommer av engelskans jinx, som också är ett substantiv – med betydelsen ’förbannelse’ eller ’olycksbringare’. Vidskepelse och folktro ligger bakom ordet. I Expressen uttalade…
Barfotaskor 9 februari 2012 Okategoriserade Barfotaskor låter som en paradox. Men poängen är att man i skorna ska känna det som om man sprang barfota. Enligt marknadsföringen ska löpning i…
Tjurfälla 9 februari 2012 Okategoriserade Ordet tjurfälla kommer av tjurmarknad, som kan beteckna en börs som går uppåt. En björnmarknad, å sin sida, är när börsen går neråt. Tjurfällan slår…
Grepp – gestens föregångare 9 februari 2012 Icke-verbal kommunikation är en viktig del av ett levande samtal. Ny forskning tyder på att de beskrivande gester som vi använder har sitt ursprung i…
Metaforer ger nätpirater vind i seglen 9 februari 2012 På nätet utkämpar underhållningsindustrin en ojämn kamp mot pirater, tjuvar och deras stölder. Men branschens försök att röva åt sig uttrycken har misslyckats, eftersom pirat…
Riktigt viktigt skrivande 9 februari 2012 Okategoriserade Medelhavskost och stenålderskäk i all ära. För att gå ner i vikt kan det räcka med att skriva. Så kan man i alla fall tolka…
Snoriga sökningar stöd för influensaprognos 9 februari 2012 Okategoriserade Våra sökningar på internet kan hjälpa till att förutsäga en influensaepidemi. Forskare vid Smittskyddsinstitutet, SMI, har visat att det finns ett starkt samband mellan hur…
New York hungrar efter historier 9 februari 2012 Okategoriserade – Mitt namn är Jefferson. – Mitt namn är Jefferson och jag är bisexuell. – Mitt namn är Jefferson, jag är bisexuell och jag gillar…
Rim och reson på scen 9 februari 2012 Artiklar Emil Jensen har haft mycket otur. Så mycket otur att hans försäkringsbolag tycker att han borde ändra sin livsstil. Han skrev ett svar till försäkringsbolaget:…
Tjuv gjorde tjuven till tjuv 9 februari 2012 Artiklar År 2010 anmäldes över 11 000 ärekränkningsbrott i Sverige, och medierna rapporterar om ett ökat ”språkmissbruk” i skolor och på arbetsplatser. Undersökningar visar att uppemot…
Sms är inte smittsamma 9 februari 2012 Okategoriserade I Dagens Nyheter lugnar språkforskaren Theres Bellander alla som fruktar att det korthuggna språket i till exempel sms skulle smitta av sig på andra texttyper.…
Engelska – när latinamerikanen själv får välja 9 februari 2012 Okategoriserade Inför årets presidentval i USA tävlar kandidaterna om att nå ut till de spansktalande väljarna, som utgör en växande skara. Då kan det vara bra…
Minna ökar mest i Sverige 9 februari 2012 Okategoriserade Minna och Olle var namnen som ökade snabbast bland nyfödda i Sverige år 2011. Men i topp finns gamla favoriter som Alice och William. Bägge…
Ungerskan gör ungraren delaktig 9 februari 2012 Okategoriserade Hur ungersk är du? Den frågan är avgörande i Boglárka Straszers avhandling om ungerskättades kulturella identitet. Hon har intervjuat personer med ungersk bakgrund i Sverige…
Fejla 9 februari 2012 Okategoriserade Engelskans fail, ’misslyckas’, har med sin semiengelska stavning, faila, krupit in i medierna de senaste åren. Nu sprider sig den helsvenska stavningen fejla i snabb…
Middagen har följt med måltiden 9 februari 2012 Okategoriserade ”Då hör jag av mig vid middagstid”, sade den unga anförvanten, och vid lunchdags höll jag ett extra öra på mobilen. Som infödd stockholmare har…
Random 9 februari 2012 Okategoriserade Adjektivet random har blivit vanligare i svenskan, speciellt bland ungdomar. På engelska betyder det ’slumpartad; enstaka’. På svenska har det fått andra, lite skiftande innebörder.…
Vad är poetry slam? 9 februari 2012 Artiklar Poetry slam är en tävlingsform i estradpoesi. Denna kan i sin tur definieras som poesi som framförs muntligt på en scen inför publik. Det kan…
Högre tolerans för jävlar i pressen 9 februari 2012 Okategoriserade I Dagens Nyheter läser jag följande rubrik: ”Marcus Birro: De jävla idioterna gav mig sparken”. Marcus Birro har just förlorat ett jobb på TV4, efter…
Stressade messar i sömnen 9 februari 2012 Okategoriserade Att gå i sömnen tillhör inte ovanligheterna. Mer sällsynt är att skriva mejl eller sms i sömnen. Men det finns personer som i sömnen regelbundet…
Tvåspråkiga är tjockskalligare 9 februari 2012 Okategoriserade Talar du två språk? Då kan din hjärnbark vara tjockare än hos den som bara behärskar ett. – Hjärnan verkar behöva skulptera om sig på…
Estradpoesi på olika sätt 9 februari 2012 Artiklar På poesifestivalen Ordsprak i Uppsala uppträder en rad svenska och utländska poeter med helt olika sätt att skriva och framföra poesi. Zurab Rtveliashvili från Georgien…
Så kränktes Uppsalaborna med ord 9 februari 2012 Artiklar Med vilka ord förolämpade man då varandra i Uppsala för fyrahundra år sedan? Bland stadsborna var tjuv, skälm och hora de vanligaste smädeorden. Skälm betydde…
Hur ser du på svordomar i tryck? 9 februari 2012 Okategoriserade Kerstin Särneö, frilansjournalist och lärare i journalistiskt skrivande på Institutionen för journalistik och masskommunikation, JMG, Göteborgs universitet: – Vad vi lär ut är att svordomar…