En bokstav betyder så mycket 11 maj 2020 Krönikor För en språkspanare kan det, milt sagt, ligga nära till hands att vara påtagligt petig och fastna för småsaker i språket. Små saker som bokstäver,…
Våga vara vi inför läsarna! 11 maj 2020 Tips Va, får vi skriva ”vi”? utropade kursdeltagaren förvånat. Jag höll utbildning för en grupp välutbildade, yrkeserfarna skribenter, och hade just visat ett text-exempel där avsändarorganisationen…
Läsarnas spaningar 11 maj 2020 Artiklar Förra veckan blev jag kallad både lilla gumman och slarv-fröken av min äldre kvinnliga tentavakt. Jag är 26 år. Nu i efterhand kom jag på…
En resa i tiden till svenskans urmoder 11 maj 2020 Läsvärt Det svenska ordet namn är påfallande likt det engelska name, latinets nomen och grekiskans onoma. Och på sanskrit hette det naman. Det är den här…
Ekon av språk som funnits 11 maj 2020 Läsvärt ”Det är alltid möjligt att i ett språk uppfatta ekot av ett annat”, skriver litteraturprofessor Daniel Heller-Roazen. Trots undertiteln, ”Att glömma ett språk”, är känslan…
Känslan för språk är personlig 8 maj 2020 Krönikor ”Usch, fy och skäms!” lyder ämnesraden i ett mejl från en synnerligen missnöjd person. Skälet till upprördheten är att språkvården numera accepterar innan som tidspreposition,…
Läpprörelser blir ljudvågor i hjärnan 8 maj 2020 Artiklar Hjärnan kan skapa ljudvågor när vi läser på läppar. Samtidigt som vi lyssnar till talspråk aktiveras hörselbarken, som då anpassar sig till ljudvågornas rytm. Om…
Andetag avslöjar när du vill ha ordet 8 maj 2020 Artiklar I varje samtal ingår så mycket mer än bara ord – tonfall, gester och blickar signalerar vem som vill prata. Det gör också andningen. –…
Pojke fick namn efter skumpa 8 maj 2020 Artiklar Han kallas Dompa eller Dompan precis som champagnen Dom Pérignon. Men i folkbokföringen står det Don Per-John. Det är ett föräldrapar i Malmö som har…
Läshundar kan få barn att läsa mer 8 maj 2020 Artiklar Läshundar motiverar barn att läsa. Hundsällskapet gör dessutom att barnen känner sig säkrare och mer intresserade. Det visar en studie utförd av kanadensiska utbildningsforskare. De…
Bruslåda 8 maj 2020 Artiklar En bruslåda är ett förvaringsutrymme för mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning. Lådan är ljudisolerad och inuti den spelas ett brusande ljud. Syftet är att förhindra…
5 populäraste namnen för nyfödda i Sverige 2019 8 maj 2020 Artiklar Flickor: Alice Olivia Astrid Maja Vera Pojkar: Lucas Liam William Elias Noah
Föräldrar tvingas släppa Fisen 8 maj 2020 Artiklar Fisen får inte bli mer än ett smeknamn på en flicka i Mellansverige. Föräldrarna började kalla henne Fisen nästan direkt efter förlossningen, eftersom hon hade…
Lilla Hamburgö skiljs från Hamburgö 8 maj 2020 Artiklar Fastighetsägarna har tröttnat på att Lilla Hamburgö i Bohuslän förväxlas med grannen Hamburgö. Därför har de vänt sig till Lantmäteriet för att få byta till…
Otrohet gav roligare bok 8 maj 2020 Artiklar En översatt roman kan tjäna på att vara otrogen originalet. Språkforskaren Malin Podlevskikh Carlström ifrågasätter den traditionella synen på skönlitterär översättning: att den ska ligga…
Eget uttal – bäst i test! 8 maj 2020 Artiklar Ofta tror vi att vårt eget uttal av ett främmande språk är det bästa. Men vi tenderar att överskatta våra kunskaper. Det fastslår forskare som…
växtblindhet 5 maj 2020 Artiklar Urbaniseringen gör att allt färre vistas i naturen. Forskning visar att många stadsbor därför bara har en vag uppfattning om växters betydelse. Fenomenet kallas växtblindhet,…
Smittsam spridning 5 maj 2020 Krönikor Förr i världen sökte inte bara astrologer, utan även läkare orsakerna till sjukdomar och andra plågoris i stjärnornas ställning. Man hävdade att en utströmning från…
infodemi 5 maj 2020 Artiklar Rykten, konspirationsteorier och rena felaktigheter sprids snabbt över världen i samband med att coronaviruset kräver allt fler offer. Världshälsoorganisationen, WHO, talar om en infodemi. Ordet…
Tinderman 5 maj 2020 Artiklar Ordet incel används i dag om personer som lever i ofrivilligt celibat (se sidan 67). Incel har kommit att förknippas med kvinnohat och våldsfantasier. Sannolikt…
Slaget om rätt och fel i språket 19 mars 2020 Artiklar Facebookgrupper samlas självutnämnda språkpoliser. Fel letas febrilt. Ofta är det som en tävling – finn fem fel. Man skrattar åt Blocketannonser skrivna av människor som…
Koola Oatly utmanar mjölken 19 mars 2020 Artiklar Matkonsumtionen har blivit moralisk och politisk. Att köpa rätt har blivit att ta strid för en hållbar planet. Det märker vi på att mat marknadsförs…
Hon gör dialekt till politik 19 mars 2020 Artiklar När Annika Norlin 2014 firade tio år som artist gav hon ut boken Texter, där hon bland annat förklarade att hon ville göra ”en mild…
Därför går en mig på nerverna 19 mars 2020 Krönikor Hur åker en buss i Gävle? Frågan möter mig på Facebook, och det tar mig en stund att förstå vad frågeställaren menar. En buss i…
Flicker och gater snart på museum 19 mars 2020 Krönikor I alla tider har det klagats över att ”folk uttalar så slarvigt numera”. Ungdomens ovårdade tal finns omvittnat redan under antiken. Säkert har klagomålen under…
Tecknen vässar stavningen 19 mars 2020 Den döva mamman tecknar till sin son: ”Nej inte riktigt, det stavas inte han såv jupt”. Hon viftar med handen framför honom för att fånga…
Så surfar vi på orden 19 mars 2020 Artiklar Vad betyder verbet hålla? Frågan verkar som en no brainer: hålla är ett av svenska språkets tusen vanligaste ord, och alla använder det minst en…
En stor nyhet för quechua 19 mars 2020 Artiklar Klockan är strax efter fyra på morgonen. Limas gator ligger tomma och ödsliga. Lamporna i husen är släckta och befolkningen sover. Förutom på ett ställe.…
”Mångordig och vänlig” 18 mars 2020 – Jag tror att stoltheten över det armeniska språket och kulturen är det som har gjort att armenierna har överlevt som grupp, säger hon. Klart…
Fåken stormar i topp 18 mars 2020 Artiklar I Språktidningen 8/2019 listade jag 1 001 ord som används så sällan att de riskerar att strykas ur nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista, SAOL.…