Läsarnas spaningar

Text:

Förra veckan blev jag kallad både lilla gumman och slarv-fröken av min äldre kvinnliga tentavakt. Jag är 26 år. Nu i efterhand kom jag på att jag borde ha hämnats genom att nia henne.

Caroline

Har ni tänkt på hur många som säger busshållsplats i stället för busshållplats? Väldigt vanligt!

Britt

Bostaden har en beryktad tak-terrass står det i en lägenhetsannons. Alltså: takterrassen har mycket dåligt rykte! Men fastighetsmäklaren menade nog precis tvärtom.

Elsa

Lånordet chèvre uttalas ofta felaktigt, det vill säga som om det hade accent på slutvokalen. Detta har lett till den felaktiga stavningen chevré. Är månne detta fenomen nu på väg att ”smitta av sig” till brieosten? Jag har flera gånger nyligen hört den uttalas och även sett den skrivas brié.

Solveig

Eftersom jag är från Göteborg kan jag bidra med en historia: Det är grabben som befinner sig på Nils Ericson-terminalen och ska åka till Mölnlycke. Det är 18 hållplatser i terminal-byggnaden så han har svårt att hitta rätt. Han har dock turen att det kommer en busschaufför som han kan fråga: ”Ursäkta, men vart går bussen till Mölnlycke?” Busschauffören ser häpen och förvirrad ut, men han svarar: ”Till Mölnlycke!?”

Per Åke