Föreslå nyord

Har du stött på något nytt ord som är på väg in i svenska språket? Här kan du föreslå nyord!

*” anger obligatoriska fält

Skriv ditt nyordsförslag här. Vi är i första hand intresserade av ord som är på väg att etablera sig i svenskan. Förslag kan komma att publiceras i Språktidningen och i Språkrådets och Språktidningens årliga nyordslista.
Vänligen skriv ditt namn.
Vänligen skriv din e-post.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Läsarnas inskickade nyord:

Hyllbarhet, ett nytt ord som beskriver en livsmedelsvara bästförelängd. Bakgrund: hållbarhet (engelskans: sustainability) och hållbarhet (engelskans: shelf life) blandas allt för ofta ihop, så ett svenskt ord för shelf life behövs. (Anders 15 november 2021)

Lökstump (den överblivna rotdelen på en lök) (Victor 4 november 2021)

Kränklimang När man ger en komplimang med en underliggande kränkning. Ex. Du har riktigt fina fötter, men dina naglar behövs klippas. (Emilia 4 november 2021)

Valande T.ex. jag sov ganska valande inatt Som vilande, men i sömnformat (Emma 4 november 2021)

Degenerativa Hjärn Sjukdomar– hos äldre istället för ordet Demens sjukdomar (Vendla-Camilla 4 november 2021)

Bryster – Ett könsneutralt ord för ”syskon” ämnade för ickebinära. (Zelda 3 november 2021)

Ärolus. Någon som tar åt sig äran för någon annans arbete. (Carl 26 oktober 2021)

Kommunpoet (Cecilia 23 oktober 2021)

Cementkvotering – kvotering av cement utifrån tillgängliga totalvolymer baserat på kundernas beställda cementvolymer under de senaste 36 månaderna (Jonas 22 oktober 2021)

Obliviös. Motsv. Oblivious på engelska. Pga brist i svenskan (Ville 21 oktober 2021)

Tekniot Hej, jag vill mynta ett uttryck – tekniot, det är jag i egen hög person. En sammanskrivning av teknisk idiot. (AnneLee 18 oktober 2021)

Jag förespråkar användandet av det förnämliga ordet ”näså”. ”Jaså” används ju i positiva sammanhang som: ”Jaså, du ska ut och resa?” Men om någon säger: ”Det blev ingen resa för min del”, då passar näså så mycket bättre när man replikerar. (Micke 13 oktober 2021)

Mammamormor
Mammamorfar
Pappamormor
Pappamorfar
Mammafarmor
Mamnafarfar
Pappafarmor
Pappafarfar

Mitt barnbarn Levi som kommit på geniala namn till tidigare gammelmormor mfl (Bernice 13 oktober 2021)

Elogi Läran om hur samspelet mellan människa/internet fungerar samt hur dessa är beroende av varandra utifrån geografiska, ekonomiska och sociala faktorer. (Mattias 10 oktober 2021)

Killgissning =en dålig gissning (som syftar på en gissning en kille skulle kunna göra) driver med det manliga könet (Johanna 28 september 2021)

Yonispa = ångbad med örter för vaginan. (Jenny 25 september 2021)

Brorster – ens halvbrors halvsyster en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Systerbror – ens halvsysters halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Brorsbror – ens halvbrors halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Systersyster – ens halvsysters halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med
Brormor – ens halvbrors mor som inte är ens egna biologiska mor.
Systermor – ens halvsysters moder som inte är ens egna biologiska mor.
Brorfar – ens halvbrors fader som inte är ens egna biologiska far.
Systerfar – ens halvsysters fader som inte är ens egna biologiska far. (Annica 24 september 2021)

Nollöl Ordet används för alkoholfri och alkoholsvag (högst 0,5%ig) öl. (Rolf 23 september 2021)

Blippa finns ju numera i språket som kontaktlös betalning. Men det används ju numera allt oftare för att beskriva elektronisk avläsning, bland annat betalning. Till exempel att blippa varor i självtjäningsdisken, blippa in sig genom en dörr, blippa en pappersbiljett. Hur föreslår man ändringar i användningen av ord? Ordet blipp som substantiv, finns inte riktigt heller va? Alltså själva blippen (nyckeln) för en dörr. Eller den lilla elektronisk mackapären som läser av kort eller nyckelblippen. (Jonatan 22 september 2021)

Baska (långt första a)- det man gör när man har en basketboll och kastar den i basketkorgen. (Wilhelm 2 år och 9 månader 20 september 2021)

Råkning – Något råkar hända. ”Det var inte med flit, det var en råkning” (David 6 år 19 september 2021)

Fossilient Ex. Människor som vidhåller att fossila bränslen ej påverkar vår miljö.
Ex. människor som rasar över att bensinpriset går upp.
Ex. Människor som blundar för miljöproblemet (Anna 14 september 2021)

Änglaförälder Varför finns det inget ord för personer som förlorat sitt barn? Det finns änka/änklig när man förlorat sin man/fru. Pratade just med en person som förlorat sitt barn och tycker det är ledsamt att det inte finns en benämning. Om ordet finns, behöver man inte förklara så mycket bara säga jag är XXXX, så förstår folk bättre ens situation, direkt utan att man behöver förklara allt. Förslag på nyord: änglaförälder (Elisabeth 10 september 2021)

Muta. Vänligen ”muta” din mikrofon. Jag ”mutar” mig. Du kan föbli ”mutad”. Från engelskans ”mute”. På samma sätt som att google -> Att muta. (Christer 8 september 2021)

Halvenhet När det finns ord som heter : Helhet , kan den andra heta då : Halvenhet? (Aino 8 september 2021)

Regnbågsfärgat strössel – vill jag ha, sa Sixten 6 år. Tjejen i glassbaren fattade direkt. Ett mer logiskt namn på karamellströssel, som varken liknar eller smakar karameller. (Christina 6 september 2021)

snapaktiv – när man är alltid ungefär aktiv på snapchat (Johanna 6 september 2021)

Slurpläpp Skulle vilja föreslå ett nyord: ”slurpläpp” Finns även i finska språket, ”loppasuu” relaterat till mat/dryckesintag med betydelse ”den som åt/drack upp allt”, ”och ingen annan fick” eller lite mildare att ”det där gick lite fort…vad fort hen åt/drack upp…” (Tuomo 6 september 2021)

Nöten (oftast plural) = möten (ofta digitala) som är onödiga, alltför långdragna och/eller präglas av teknikstrul eller bristande förberedelser som i värsta fall leder till att mötet ställs in med kort varsel, till stor förtret för mer välförberedda mötesdeltagare. Myntat av en kär kollega, äran är inte min! (Charlotte 1 september 2021)

Tutskälld = utskälld via tuta i bil av upprörd förare i annan bil (Isabel 25 augusti 2021)

Självgörelse – Ett ord som beskriver att någon bara gör något bra för andra sålänge den själv tjänar eller får nåt själv utifrån det. (Jonatan 22 augusti 2021)

Torekova = att promenera ner till badet på morgonen iförd morgonrock (badrock) (Ingrid 20 augusti 2021)

Knappstum. ”Person som är med i en diskussionsgrupp, gruppchat eller liknande som läser allt men som ALDRIG skriver något.” (Joakim 18 augusti 2021)

Skolek. Snabb ord för storlek på sko. ”Min skolek är 42.” (Lars-Eric 14 augusti 2021)

Smuskigt Ordet Smuskigt är väldigt bra! Det är en kombination av orden smaskigt och mumsigt som vi använder i familjen. (Lina 13 augusti 2021)

Baska Hej, mitt ord föreslag är ”Baska”. Detta ordet hade används i sammanhanget ”Baska i solen” som hade menat att lägga sig i en varm sol och steka i den. Detta ordet hade i definition betyd att vara väldigt varm/sätta sig i en situation där man villigt ”brinner up”. Man hade också kunnat använde det som att ”solen var baskande”. (Carl 11 augusti 2021)

Propellernatt Ligger i sängen och snurrar som en propeller på natten inför en dag som blir spännande, eller natten innan man börjar jobba efter semestern. (Jonas 3 augusti 2021)

Vederfallet En kombination av orden Vedervärdigt och Förfallet. (Carina 31 juli 2021)

Efterhöra Efterhöra, alltså när man hinner säga ”Va?” men sen inser vad personen sagt. (Karin 30 juli 2021)

Västoman En som alltid bär väst (Jörgen 29 juli 2021)

Vuxendom Jag ser i Frågor & Svar att det finns fler än jag som vill se att ordet ”vuxendom” etableras. Så därför vill jag slå ett slag för detta begrepp som jag finner alldeles utmärkt. Jag trodde en tid att jag själv hade stött på det på tyska men så verkar det inte vara – eller är det så? (Lars 11 juli 2021)

Ödmjukgörande En svensk variant av engelskans ”humbling”. Att bli ökat ödmjuk på grund av eller tack vare något. Ordet är ett teleskopord av ”ödmjuk” och vissa krämers ”mjukgörande” effekt på huden. (Johan 11 juli 2021)

Bortankommelse Det är en synonym till bortförklaring. (Edvin 9 juli 2021)

Fördrävligt En kombination av förfärligt och bedrövligt. Alltså ytterligare värre och sorgligare än var ords betydelse för sig. (John 6 juli 2021)

TikToka (alt. Ticktocka) Att regelbundet använda eller publicera på medieappen TikTok. (Gabriel 5 juli 2021)