Föreslå nyord

Har du stött på något nytt ord som är på väg in i svenska språket? Här kan du föreslå nyord!

*” anger obligatoriska fält

Skriv ditt nyordsförslag här. Vi är i första hand intresserade av ord som är på väg att etablera sig i svenskan. Förslag kan komma att publiceras i Språktidningen och i Språkrådets och Språktidningens årliga nyordslista.
Vänligen skriv ditt namn.
Vänligen skriv din e-post.
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Läsarnas inskickade nyord:

Umspringa. När man springer tillsammans; man springer eller joggar som ett sätt att umgås på (men man går alltså inte, utan springer). Har aldrig sett det här order, men tycker att det fyller en funktion i min egen kommunikation med mitt umspränge. (Martin 27 maj 2022)

Snackmacka – när du håller telefonen som en macka framför munnen och pratar med högtalartelefon. Kardashianstyle :-) (Anna-Lena 24 maj 2022)

Att HÄRLA Mitt barnbarn Emilia: Kom så HÄRLAR vi…menade då att vi skulle sträcka ut armarna och se ut över havet och solen och säga att visst är det härligt som vi gjort tidigare, ett fantastiskt positivt ord som man skulle ha nytta av att använda mer. (Maarit 23 maj 2022)

Hörde om VILLHÖVER. Något man vill ha men inte behöver. Både roligt och nytt. (Inger 22 maj 2022)

Stragedi Man har planerad helt strategiskt men i slutet fick man motsatt effekt än man syftade på (Dirk 18 maj 2022)

Splatta – när man slå ihjäl en spindel eller annan insekt och det liksom ”kommer ut” blod eller annan vätska. Av min svärson som är född amerikan och språkgeni. (Barbro 12 maj 2022)

”Glässen” när man både är glad och ledsen. Tex när någon har dött och man tänker på fina minnen med personen. (Maria 12 maj 2022)

Lurka – att luska och lirka fram information, ofta med list. (Helena 11 maj 2022)

Oförkyldbar – när man inte blir förkyld så ofta (Emma 9 maj 2022)

Wonk: En beskrivelse av något som är antingen udda eller dåligt. T.ex. ”Den här maträtten är lite wonk” (Hugo 7 maj 2022)

Villhöver (om något man verkligen vill ha men inte nödvändigtvis behöver) (Emma 5 maj 2022)

Hemaborta. Verb. Avsluta graviditet medicinskt i hemmet före v10? Förespråkares slogan ”bortaborta bra, hemaborta bäst”? (Cmo 5 maj 2022)

Härling En person som är härlig. Varit nära att säga detta många gånger, velat säga det, kollat upp det och det verkar inte betyda något mer än att det är ett efternamn. Det är ett fantastiskt ord som borde finnas! Kommer börja säga det nu. Thihi! (Michaela 5 maj 2022)

Jag vill förslå ordet- Mormoster Jag är moster till min systers dotters barn. Så jag är moster till deras mor. Min syster är mormor dvs mor till deras mor (Lena 4 maj 2022)

Hybridjobbigt – adjektiv för att beskriva de många både små och stora men framför allt nya utmaningar som uppstår i ”det nya normala arbetslivet” där allt fler även efter pandemin vill kombinera arbete på kontoret och på distans. När vi alltså ägnar oss ett av 2021 års nyord: hybridarbete. Inga större bekymmer så länge du själv bestämmer när och var och hur du vill jobba. Men när andra tycker och gör på lite olika sätt uppstår det lätt friktion, irritation och frustration. Krångel, krockar och konflikter. Inte bara mellan arbetsgivare och anställda med olika intressen utan också mellan kollegor med skilda vanor och viljor. Då blir det – hybridjobbigt. Första gången (?) sett i kampanj om det nya arbetslivet med fackförbundet Unionen i april 2022. (Mikael 2 maj 2022)

Kalapanik, kalabalik där det även uppstår panik (Casper 26 april 2022)

Luddag Måltiden mellan Lunch och Middag. Man slår ihop måltiderna precis som en Brunch fast på eftermiddagen. (Sofie 23 april 2022)

Mitt förslag på ett nyord är Swishjälp då exempelvis de i Ukraina kan behöva hjälp i form utav swish och alla pengar som skickas är viktiga. (Vincent 20 april 2022)

Gråla Vråla och garva (skratta) samtidigt. (Liam 14 april 2022)

Mörulken/Mörulket/Mörulkna = När man känner sig nere risig skruttig även väder natur saker kan va mörulkna (Markus 13 april 2022)

överhöra (smyglyssna) (Liv 10 april 2022)

Fullyssna? Fullyssning? Nygammalt ord, numera i utvidgad betydelse? När någon medvetet eller omedvetet tycker sig höra något annat innehåll eller budskap än vad som avsetts, trots försiktigt delikata och fullständigt neutrala formuleringar från avsändaren, och det sedan resulterar i att det blir oerhört svårt eller omöjligt att diskutera alls eller föra ett rimligt resonemang för att fullyssnaren för tillfället inte vill eller kan särskilja fakta från sannolikheter, förhållningssätt och åsikter. Jämför med ordet faktaresistent? Ett fenomen som verkar ha accentuerats under det senaste decenniet då bl a mer distanserat och vattendelande ledarskap givit ringar i sitt bakvatten och vi fåtöljfilosofer funderat över eventuella plattformars potential. På sätt och vis har möjligheten till fullyssning kanske vid olika tillfällen givit oss i pöbeln stärkt förtroende till att faktiskt få tänka mer kritiskt och med en aning mer integritet våga ifrågasätta det som presenteras som ovedersägliga sanningar trots luckor, i sökandet efter vad som kanske är sant nog att bygga vidare på? Sug på den smälltkaramellen. (Cmo 8 april 2022)

Improvisorisk – när du improviserar fram en tillfällig lösning. (Carina 8 april 2022)

Mättegott: Något att säga när man är mätt och det var jättegott.
Pesitiv: Du har varit pessimistisk men nu känns det hela mer positivt.
Posimist: Du har varit positiv men är nu mer pessimistisk.
Sladda: Ladda med sladd.
Positiva skor: Skor utan häl (typ slip in). Med dem kan du bara gå framåt! (Hans 6 april 2022)

Säcklyftning. Inom träning, när man lyfter sandsäckar. (Kristina 2 april 2022)

Tårgasm Gråt efter bra sex, då känslorna släpps ut genom tårar. (Stefan 31 mars 2022)

förföräldrar: substantiv, sammelbegrepp för både mor- och farföräldrar Exempel: Jag har bjudit in förföräldrarna till middag imorgon. (Rebecca 31 mars 2022)

Miximalist: En mixad blandning och används inom allt. Inte mycket och inte lite, en mix av allt. Ex; ”Jag är Miximalist och gillar både avskalad inredning (mini) och även stordådigt (maxi), dvs jag är miximalist. (26 mars 2022)

Medior, dvs en person som är mellan junior och senior. (Maria 23 mars 2022)

Alkosistisk När man diskriminerar mot någon som inte dricker alkohol. (Sebastian 20 mars 2022)

Femåriga killen vill att mamma ska köpa en leksak till honom och gömma den så han kan bli SURPRERAD när han hittar den.
Svenska är modersmålet men han talar lika bra engelska vilket han, med uppmuntran från omgivningen, lärt sig helt på egen hand via barnprogram på Youtube. Inte helt oväntat dyker det ibland upp sådana här svengelska hybridord. (Lotta 19 mars 2022)

Trokunskap – kunskap som en individ tror sig besitta. Denna trokunskap kan leda till negativa konsekvenser. Till exempel: jag tror mig veta vad sjukdomen diabetes innebär, ”diabetiker behöver insulin” – så om jag möter en diabetiker som svimmat ger jag hen insulin, vilket däremot kan leda till försämrat tillstånd. Säker på att begreppet kan appliceras på många andra tillfällen, där människor tror sig besitta en djupare kunskap än de faktiskt har. (Ellen 16 mars 2022)

Ghäda – fest (Astrid 15 mars 2022)

Igga – ignorera (Annie 15 mars 2022)

SUH– Skratta ut högt (Bertil 15 mars 2022)

Jag föreslår Turistiserat ( ex; på Mallorca är det så turistiserat) Har använt det i flera år o ej hört ngn annan använda det, men folk jag mött tycker det är en bra beskrivning på resmål som är överfulla av turister o förstår vad jag menar. (Agneta 14 mars 2022)

Slumrig – småtrött, dåsig, till exempel när man ligger på soffan och skulle kunna ta en tupplur framför tvn. ”Jag känner mig lite slumrig” (Nathalie 11 mars 2022)

Nyligen lyssnade jag till intervju med överstelöjtnant Peter Lidén: ”Så länge det finns en 12-åring med en smörkniv i Ukraina kommer det att finnas motstånd, på riktigt.” Jag tycker att liknelsen ”en 12-åring med en smörkniv i Ukraina” beskriver helt ypperligt med vilken övertygelse som Ukrainas befolkning kämpar för sitt överlevande: gammal och ung, med alla till buds stående medel. Liknelsen har enligt min mening förtjänat en bättre spridning. Mitt förslag är alltså inte direkt ett nyord, utan snarare ett talesätt eller en liknelse. (Erik 9 mars 2022)

Eloistisk Betydelse: När man nyttjar elektricitet i överflöd och ej tänker på vilka konsekvenser det kan medföra Exempel på mening: Det passar sig inte att vara eloistisk i en tid som denna (Amanda 6 mars 2022)

Snipp. Könsneutralt ord för både snopp och snippa. (Kristina 5 mars 2022)

Under den närmaste tiden kommer du att mötas av ett nytt utseende och nya funktioner i din tv-tjänst. Uppdateringen sker helt automagiskt och givetvis behåller du samma pris och innehåll. AUTOMAGISKT? Texten ovan stod i ett mail från min internetleverantör. Två gånger till och med. Är det en felstavning eller ett nytt ord? Automatik kan ju verka magiskt ibland. Jag tycker ordet kan fylla en funktion. Vad tycker ni? (Lennart 2 mars 2022)

Verbost eller Verbåst (engelskans Verbose) Ett finare ord för ”ordbajsa”. (Magnus 1 mars 2022)

Internetionell = Finns att se på Internet. (Michael 27 februari 2022)

Förvirrvlad – När man inte riktigt hänger med eller känner sig vilse i en situation. (Victoria 16 februari 2022)

Krita Min lillasyster Vilja 3 år säger alltid att hon vill ”krita” vilket betyder att hon vill måla och rita med sina kritor Ordet finns visserligen redan men inte i detta sammanhang (Anton 12 februari 2022)

Restrikera När man gör/sätter restriktioner Nu när vi är i en pandemi så sätts det ofta upp restriktioner på olika ställen, jag satt o pratade med min familj och då sa jag hade dem hade ”restrikerat” bussarna och tyckte det lät bra. (Anton 12 februari 2022)

Jag har just stött på ordet ”agnorant”, som är en sammanslagning av arrogant och ignorant, två egenskaper som blir mer och mer vanligt förekommande, inte minst i samband med pandemin och klimatkrisen. Definitionen av agnorant är: någon som, utan grund, tror sig veta mer om ett ämne än vetenskapen. (Elena 8 februari 2022)

bingetitta – betyder att titta på en hel serie eller en filmserie under en längre tid utan avbrott. Kommer från engelska order (bingewatch) (Vincent 1 februari 2022)

Ett ord jag använder dagligen och som jag inte hade hört för några år sedan är närundervisning, dvs. undervisning som vanligt, där lärare och elever inte är åtskilda i tid eller rum. Jag tror att det kom till när vi utredde fjärr- och distansundervisning (SOU 2017:44 sid 92). Jag vet att det är på grund av pandemin som åtminstone jag använder det dagligen. (Anna 23 januari 2022)

Mitt förslag på ord är ”mostman” vilket man borde kalla sin mosters man då det faktiskt inte är ens morbror! (Agnes 22 januari 2022)

När man är trött och hungrig behöver man ”Äterhämtning” (Dirk 20 januari 2022)

Snöken” På tåget från Östersund mot Ånge så låter man blicken vandra ut genom fönstret. Man slås av de vita vidderna som mjukt följer landskapet. Här är det svårt för liv att leva. Det är Sveriges version av öken. Vi bör kalla det vår snöken. (Alexander 17 januari 2022)

Andrahandla i betydelsen att second hand-shoppa. (Mio 17 januari 2022)

Hej, jag har alltid känt att ordet ”undermåttligt” har sig en passande mening. När något är under måttet så är det en antydan om att det är dåligt. Jag vet att ordet ”undermåligt” är i stort sätt samma sak, något som är under målet. Personligen har jag alltid föredragit att säga ”undermåttligt”. (Sam 16 januari 2022)

sus är ett verb med synonymen ”misstänksam”. härstammar från engelskans ”suspicious”. ordet används av många ungdomar i dagens samhälle som ett utryck eller en beskrivning. tex ”vad sus du ser ut”. (Lovisa 11 januari 2022)

Vänterans. Hur lång leveranstiden är eller hur länge man får vänta till leverans. (Michal 6 januari 2022)

”Ostra” – när man strör ost på sin mat. Sagt av Freja 6 år när mamma strödde ost på spaghettin. (Lina 3 januari 2022)

Självstående – om en person som inte lever i en relation men som på eget initiativ blir förälder. Ett mer positivt uttryck för ensamstående förälder. (Anders 3 januari 2022)

Plingfull När man får många notiser eller meddelanden på en enhet. (David 29 december 2021)

Trögonblick. Ett ögonblick av tillfällig tröghet. Exempelvis när man snabbt ska komma på svaret på en fråga och hjärnan står helt still, eller när man av bara farten gör något helt knasigt och fel. Då hat man drabbats av ett trögonblick. (Anna-Maria 28 december 2021)

Avinbjuda: Under pandemin har många råkat ut för att behöva ta tillbaka inbjudningar till olika typer av tillställningar på grund av restriktioner i antal deltagare. Det har behövts ett ord för detta och flera i min omgivning har använt ”avinbjuda” och att bli ”avinbjuden”. (Sara 28 december 2021)

Fladderpladder är ett ord som jag skulle vilja etablera i svenskan för att bättre kunna beskriva varför jag vantrivs med mingel – det är alltså en synonym men med starkt negativ laddning. (Malin 28 december 2021)

SNABELTÄNDARE En tändare med långt, på vissa böjligt, spröt. En sådan man gärna använder för att tända levande ljus eller en mysbrasa. Med en vanlig cigarettändare riskerar man annars att bränna sig. Jag tror många kommer att associera till rätt tändare utan att få ordet förklarat. (Lennart 27 december 2021)

Mitt förslag är ”kaffestrof” vilket betyder att en druckit alldeles för lite kaffe för dagen vilket är en katastrof. Kaffe bör fyllas på. Ett sådant här ord saknas i vårt kaffe-älskande land! Dagligen ser vi personer som suktar efter första koppen kaffe som många gånger intas alldeles för sent – vilket är en kaffestrof! (Therese 27 december 2021)

Ett kanske roligare alternativ till covidhund föreslår jag covovve för ett fenomen som är så starkt knutet till pandemin. Fick ide’n nu när ni presenterade nya ord i svenska språket. (Fritz 27 december 2021)

Evenera ——-från Eng. ”event” —arrangera event
”Evenera” is born (Thomas 26 december 2021)

Trafikeringshastighet. Hastigheten när man står i bilkö (John 26 december 2021)

Nochi. Allt som är en ikeförstående fråga, (Axel 26 december 2021)

Tacostrof – misslyckad tacomiddag. (Eva-Marie 18 december 2021)

Killräckligt När en man kommer undan med att göra ett sämre jobb än en kvinna i samma roll/position/sits. Kan även vara positivt laddat: Du behöver inte ta kål på dig själv med förberedelserna inför mötet. Jobba killräckligt istället! (Moana 9 december 2021)

Avperfektivisera När man genom bevis, visar brister på att något som tidigare setts som felfritt eller perfekt. (Jesper 9 december 2021)

Öppne Närliggande synonym är öppningsflik men har en vidare betydelse så som vi använder det. Det är de ställen dit man hänvisas för att öppna en försluten vara eller sak. Ordet uppfanns av vår dotter när hon var liten och då hon ville ha hjälp med att öppna ett öppne. (Magnus 8 december 2021)

Konsumentoffer. Person som inte kan låta bli att handla. (Björn 6 december 2021)

Jag skulle vilja ge förslag på nyord: pärleri – hantverk där man använder olika typer av pärlor. Jag skulle även vilja föreslå att man skapar ett verb – att pärla, dvs att skapa med pärlor. Inte minst på Instagram finns massor av pysselkonton där det skapas mängder av pärlkonst. Jag använder både ”pärleri/pärlerier” och ”att pärla” ofta och ser även andra som har kreativa konton använda dessa uttryck. (Veronica 6 december 2021)

Emfasera ur ordet emfas ”med emfas” betona stärka ett intryck ”jag vill emfasera att det inte handlar om politik utan om att förtydliga avsikten ” (Thomas 5 december 2021)

Slurk. Liknande till läsk, men fångar in fler drycker på ett charmigt sätt. Exempel: ”Hej Max ska vi köpa slurk eller??” ”Aa jag är rejält törstig mannen”. (Erik 5 december 2021)

Omikron/omikront (adj)
Synonymer: jobbig, besvärlig, motig, obekväm, prövande, irriterande, avig
En omikron person förstör stämningen! Hen beter sig omikront! (Kiarash 2 december 2021)

Raggarplanka! En avlång låda med högtalare i som placeras i bilens hatthylla. (29 november 2021)

Hyllbarhet, ett nytt ord som beskriver en livsmedelsvara bästförelängd. Bakgrund: hållbarhet (engelskans: sustainability) och hållbarhet (engelskans: shelf life) blandas allt för ofta ihop, så ett svenskt ord för shelf life behövs. (Anders 15 november 2021)

Lökstump (den överblivna rotdelen på en lök) (Victor 4 november 2021)

Kränklimang När man ger en komplimang med en underliggande kränkning. Ex. Du har riktigt fina fötter, men dina naglar behövs klippas. (Emilia 4 november 2021)

Valande T.ex. jag sov ganska valande inatt Som vilande, men i sömnformat (Emma 4 november 2021)

Degenerativa Hjärn Sjukdomar– hos äldre istället för ordet Demens sjukdomar (Vendla-Camilla 4 november 2021)

Bryster – Ett könsneutralt ord för ”syskon” ämnade för ickebinära. (Zelda 3 november 2021)

Ärolus. Någon som tar åt sig äran för någon annans arbete. (Carl 26 oktober 2021)

Kommunpoet (Cecilia 23 oktober 2021)

Cementkvotering – kvotering av cement utifrån tillgängliga totalvolymer baserat på kundernas beställda cementvolymer under de senaste 36 månaderna (Jonas 22 oktober 2021)

Obliviös. Motsv. Oblivious på engelska. Pga brist i svenskan (Ville 21 oktober 2021)

Tekniot Hej, jag vill mynta ett uttryck – tekniot, det är jag i egen hög person. En sammanskrivning av teknisk idiot. (AnneLee 18 oktober 2021)

Jag förespråkar användandet av det förnämliga ordet ”näså”. ”Jaså” används ju i positiva sammanhang som: ”Jaså, du ska ut och resa?” Men om någon säger: ”Det blev ingen resa för min del”, då passar näså så mycket bättre när man replikerar. (Micke 13 oktober 2021)

Mammamormor
Mammamorfar
Pappamormor
Pappamorfar
Mammafarmor
Mamnafarfar
Pappafarmor
Pappafarfar

Mitt barnbarn Levi som kommit på geniala namn till tidigare gammelmormor mfl (Bernice 13 oktober 2021)

Elogi Läran om hur samspelet mellan människa/internet fungerar samt hur dessa är beroende av varandra utifrån geografiska, ekonomiska och sociala faktorer. (Mattias 10 oktober 2021)

Killgissning =en dålig gissning (som syftar på en gissning en kille skulle kunna göra) driver med det manliga könet (Johanna 28 september 2021)

Yonispa = ångbad med örter för vaginan. (Jenny 25 september 2021)

Brorster – ens halvbrors halvsyster en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Systerbror – ens halvsysters halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Brorsbror – ens halvbrors halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med.
Systersyster – ens halvsysters halvbror en själv inte delar någon biologisk förälder med
Brormor – ens halvbrors mor som inte är ens egna biologiska mor.
Systermor – ens halvsysters moder som inte är ens egna biologiska mor.
Brorfar – ens halvbrors fader som inte är ens egna biologiska far.
Systerfar – ens halvsysters fader som inte är ens egna biologiska far. (Annica 24 september 2021)

Nollöl Ordet används för alkoholfri och alkoholsvag (högst 0,5%ig) öl. (Rolf 23 september 2021)

Blippa finns ju numera i språket som kontaktlös betalning. Men det används ju numera allt oftare för att beskriva elektronisk avläsning, bland annat betalning. Till exempel att blippa varor i självtjäningsdisken, blippa in sig genom en dörr, blippa en pappersbiljett. Hur föreslår man ändringar i användningen av ord? Ordet blipp som substantiv, finns inte riktigt heller va? Alltså själva blippen (nyckeln) för en dörr. Eller den lilla elektronisk mackapären som läser av kort eller nyckelblippen. (Jonatan 22 september 2021)

Baska (långt första a)- det man gör när man har en basketboll och kastar den i basketkorgen. (Wilhelm 2 år och 9 månader 20 september 2021)

Råkning – Något råkar hända. ”Det var inte med flit, det var en råkning” (David 6 år 19 september 2021)

Fossilient Ex. Människor som vidhåller att fossila bränslen ej påverkar vår miljö.
Ex. människor som rasar över att bensinpriset går upp.
Ex. Människor som blundar för miljöproblemet (Anna 14 september 2021)

Änglaförälder Varför finns det inget ord för personer som förlorat sitt barn? Det finns änka/änklig när man förlorat sin man/fru. Pratade just med en person som förlorat sitt barn och tycker det är ledsamt att det inte finns en benämning. Om ordet finns, behöver man inte förklara så mycket bara säga jag är XXXX, så förstår folk bättre ens situation, direkt utan att man behöver förklara allt. Förslag på nyord: änglaförälder (Elisabeth 10 september 2021)

Muta. Vänligen ”muta” din mikrofon. Jag ”mutar” mig. Du kan föbli ”mutad”. Från engelskans ”mute”. På samma sätt som att google -> Att muta. (Christer 8 september 2021)

Halvenhet När det finns ord som heter : Helhet , kan den andra heta då : Halvenhet? (Aino 8 september 2021)

Regnbågsfärgat strössel – vill jag ha, sa Sixten 6 år. Tjejen i glassbaren fattade direkt. Ett mer logiskt namn på karamellströssel, som varken liknar eller smakar karameller. (Christina 6 september 2021)

snapaktiv – när man är alltid ungefär aktiv på snapchat (Johanna 6 september 2021)

Slurpläpp Skulle vilja föreslå ett nyord: ”slurpläpp” Finns även i finska språket, ”loppasuu” relaterat till mat/dryckesintag med betydelse ”den som åt/drack upp allt”, ”och ingen annan fick” eller lite mildare att ”det där gick lite fort…vad fort hen åt/drack upp…” (Tuomo 6 september 2021)

Nöten (oftast plural) = möten (ofta digitala) som är onödiga, alltför långdragna och/eller präglas av teknikstrul eller bristande förberedelser som i värsta fall leder till att mötet ställs in med kort varsel, till stor förtret för mer välförberedda mötesdeltagare. Myntat av en kär kollega, äran är inte min! (Charlotte 1 september 2021)

Tutskälld = utskälld via tuta i bil av upprörd förare i annan bil (Isabel 25 augusti 2021)

Självgörelse – Ett ord som beskriver att någon bara gör något bra för andra sålänge den själv tjänar eller får nåt själv utifrån det. (Jonatan 22 augusti 2021)

Torekova = att promenera ner till badet på morgonen iförd morgonrock (badrock) (Ingrid 20 augusti 2021)

Knappstum. ”Person som är med i en diskussionsgrupp, gruppchat eller liknande som läser allt men som ALDRIG skriver något.” (Joakim 18 augusti 2021)

Skolek. Snabb ord för storlek på sko. ”Min skolek är 42.” (Lars-Eric 14 augusti 2021)

Smuskigt Ordet Smuskigt är väldigt bra! Det är en kombination av orden smaskigt och mumsigt som vi använder i familjen. (Lina 13 augusti 2021)

Baska Hej, mitt ord föreslag är ”Baska”. Detta ordet hade används i sammanhanget ”Baska i solen” som hade menat att lägga sig i en varm sol och steka i den. Detta ordet hade i definition betyd att vara väldigt varm/sätta sig i en situation där man villigt ”brinner up”. Man hade också kunnat använde det som att ”solen var baskande”. (Carl 11 augusti 2021)

Propellernatt Ligger i sängen och snurrar som en propeller på natten inför en dag som blir spännande, eller natten innan man börjar jobba efter semestern. (Jonas 3 augusti 2021)

Vederfallet En kombination av orden Vedervärdigt och Förfallet. (Carina 31 juli 2021)

Efterhöra Efterhöra, alltså när man hinner säga ”Va?” men sen inser vad personen sagt. (Karin 30 juli 2021)

Västoman En som alltid bär väst (Jörgen 29 juli 2021)

Vuxendom Jag ser i Frågor & Svar att det finns fler än jag som vill se att ordet ”vuxendom” etableras. Så därför vill jag slå ett slag för detta begrepp som jag finner alldeles utmärkt. Jag trodde en tid att jag själv hade stött på det på tyska men så verkar det inte vara – eller är det så? (Lars 11 juli 2021)

Ödmjukgörande En svensk variant av engelskans ”humbling”. Att bli ökat ödmjuk på grund av eller tack vare något. Ordet är ett teleskopord av ”ödmjuk” och vissa krämers ”mjukgörande” effekt på huden. (Johan 11 juli 2021)

Bortankommelse Det är en synonym till bortförklaring. (Edvin 9 juli 2021)

Fördrävligt En kombination av förfärligt och bedrövligt. Alltså ytterligare värre och sorgligare än var ords betydelse för sig. (John 6 juli 2021)

TikToka (alt. Ticktocka) Att regelbundet använda eller publicera på medieappen TikTok. (Gabriel 5 juli 2021)