Språkfrågor

Ingen fara för unga amerikaner

I amerikanska serier hör jag allt oftare you’re good som svar på I’m sorry. Vore det inte bättre att säga no problem eller något liknande?

Här är om ifall ingen tautologi

I tidningen läser jag: ”Det handlar inte bara om ifall den bryter mot museilagen”. Är inte om ifall en tautologi?

Tyska avtryck i schackspråk

Jag har börjat titta på en del schacksändningar på engelska och hörde en kommentator säga något i stil med He is making luft. Är luft ett svenskt lånord?

Rada är ett sätt att styra på dialekt

Under min uppväxt bodde jag någon mil väster om Umeå. Där brukade en del säga att de skulle rada någonting när de menade styra, ratta. Varifrån kommer det ordet?

Det är vår typ av samhälle

Heter det ”vår typ av samhälle” eller ”vårt typ av samhälle”, det vill säga kongruerar ordet vår med typ eller samhälle?

Ord kan bli nästan hur långa som helst

Vilket ord är det längsta på svenska? Jag har sett förslaget realisationsvinstbeskattning, men när vi hade en pepparkakshusutställning använde vi ordet pepparkakshusutställ­ningsvärd som ju är längre.

Magdalena blev så småningom Malin

På olika namnsajter så uppges att namnet Malin har ett första belägg i Sverige 1524, och den första historiska person som haft namnet är Malin Sture (1539–1610). Det här belägget 1524 vad kan det vara? Jag undrar också om det går att säga något om namnet Malins klasstillhörighet?

Minerat för den vanliga människan

Jag tycker mig höra att engelska språket numera tycks använda uttrycket little people. Jag trodde man sa small people. Vad är rätt?

En gastkramning att vara leten

Vad betyder ordet leten? Jag har hittat i skrift att man kan bli leten av att möta en gast. Värst är det att möta en gast på dagen då blir man dagleten.

Uttalet massäck är inte slang

Hur uttalas ordet mat­säck? Stock­holmare vill gärna säga massäck, vilket för mig som skåning känns tokigt. Hur uppkom denna slang?