Språkfrågor

Dold logik bakom han och honom

Att hane heter han och hona heter hon är ju helt logiskt, men varför heter det honom och henne? Det är ju helt ologiskt!

Tulltre är dialekt för några stycken

Min farmor föddes 1880 i södra Bohuslän. Jag minns när jag var liten att hon sa tolvtre när hon menade ’några stycken’. Jag och mina syskon säger fort­farande så, men jag har alltid undrat varför man säger just tolvtre.

Enkelt härbärge användes vid fiske

Vad betyder ordet häbbers? Det finns i geografiska namn i Norr- och Västerbotten samt Jämtland. Häbbersvattnet och Häbbersträsk är två exempel.

Olika saker är lika i egal och egalitär

Ordet egalitär kommer väl från franskans égalité (’jämlikhet’), men vad har ordet egal (’likgiltig’) för ursprung? Jag trodde att egalitär och egal betydde samma sak, men nu har jag lärt mig.

Tala gärna om flera maestror

Vad blir maestro i plural på svenska? Och i bestämd form plural? I ordboken anges bara singular.

Konstantia hade manlig förebild

Jag har länge undrat och funderat över namnet Konstantia. Jag har sett i handlingar att en flicka döptes till det 1895 när hon föddes. Jag är nyfiken på hur föräldrarna kan ha hört eller kommit på det namnet.

Dryg person kan vara omständlig

Jag är från Småland och har hört ordet dryg om personer. Det betyder att personen är långsam och har svårt att bestämma sig, svårt att komma igång. När jag slår upp dryg finner jag inte den betydelsen.

Visst kan eller hur vara ett utrop!

När jag skriver sms och instämmer händer det att jag svarar: ”Eller hur!” Mina språkpoliskompisar säger att jag inte ska använda utropstecken utan fråge­tecken. Hur är det med den saken egentligen?

Positiv kärring och negativ gubbe

När jag började jobba i byggsvängen för 45 år sedan sa man att man gjort en gubbe om man gjort en miss, till exempel om man mätte fel och fick spika på en lapp för att brädan blev för kort. Om man behövde ha en funktion för att hålla ett arbetsstycke tillfälligt, till exempel om man skulle skruva en skiva i tak och var ensam, så satte man en kärring. Är det här något allmänt i språket, att man kallar något som är fel och lite klumpigt för gubbe och något som hjälper till för kärring?

Flera metoder för förnamn i plural

Hur böjer man ett personnamn i plural? Många säger till exempel ”i min klass går fyra Erikar/Annor/Astridar”, men jag tänker att det borde heta ”i min klass går fyra Erik/Anna/Astrid”.

En hemlös kräver mer på engelska

På svenska kan man ju prata om en hemlös (person), men säger man verkligen a homeless på engelska? Det låter konstigt men jag vet inte varför.

Tjugofyra sju är inte vedertaget

Begreppet tjugofyra sju, utskrivet som 24/7, används allt mer i betydelsen ’dygnet runt, året runt’. Finns det liknande begrepp för fler tidsangivelser? Är det vedertaget att i en text exempelvis skriva: ”Drifts­kontoret ska vara bemannat 8/5 och jourtekniker finnas i tjänst 24/7”? Det går förstås att skriva så här, men den texten blir lite längre: ”Drifts­kontoret ska vara bemannat dagtid, vardagar, och jour­tekniker finnas i tjänst dygnet runt, alla dagar.”

Nytt uttryck för en komplimang

Min tonårsdotter följer flera youtubers som alla verkar använda uttrycket it’s giving följt av ett substantiv eller ett namn (till exempel it’s giving disco). Hjälp mottages tacksamt: vad betyder det?

Banker räddades undan konkurs

Vad betyder egentligen The banks were bailed out? Är bailed här samma bail som betyder ’ösa (en båt)’?