Språkfrågor

Avhämtning görs ofta av kunden

Jag och några kolleger diskuterar skillnaden mellan upphämtning och avhämtning, men vi kan inte enas. Kan ni hjälpa oss att skilja på begreppen?

Tungt ord för starka känslor

Min dotter har börjat lyssna på Beatles-låten I want you (She’s so heavy) och undrar vad heavy betyder i detta sammanhang. Jag är bekant med heavy i betydelsen ’problematisk’ från 1960-talet men detta verkar annorlunda.

Lullig är som ett sömnigt barn

Det finns ju olika varianter av lull och byssan lull (i betydelsen sömnig, ta en lur eller söva) och att man kan vara lullig (onykter). Men i vardagstal kan man höra folk säga lull-lull i bemärkelsen glitter, extrautrustning, grannlåt, bjäfs, krusidull och så vidare. Var kan man hitta historien bakom det uttrycket?

Skillnad mellan hav och oceaner

Det verkar som att vi använder hav och ocean på svenska på ett annat sätt än vad de gör på engelska. Vad är skillnaden mellan sea och ocean?

Använda kan ge texten bättre flyt

Uttrycket använda sig av, alltså reflexivt, verkar bli allt vanligare, även där använda vore ett rimligt och enkelt alternativ. Finns det några rekommendationer här som vi kan använda oss av (!) i kontakten med studenter?

Utländsk ovana gav svenska namn

Varför försvenskade vi namnet på kungligheter från England förr i tiden? Som exempelvis att Henry blir Henrik och Mary blir Maria.

Enhetligt att skriva ihop engelska lån

Vad gäller för engelska ord som används på svenska? Jag skriver en text om rollerderby/roller derby och en bana för pumptrack/pump track men är osäker på vad som är rätt.

Bjonk används när något saknar glans

Ordet bjonk används ofta i min familj. Det kan till exempel sägas om en spegel som ska vara blank men inte är det. Är ordet ålderdomligt eller en finlandism eller helt enkelt ett hittepåord?

Dalarna är en viktig pusselbit

Vad är ursprunget till efternamnet Börs/Böörs (båda stavningarna förekommer i de historiska källorna)? Namnet är från Dalarna och förr i tiden användes det också som förnamn, till exempel Böörs Anders.

Jag är tydligare än undertecknad

När jag håller skrivkurser brukar jag hävda att det är gammaldags och rent av lite underligt att i brev och journaler skriva ”undertecknad har funnit att”, det vill säga att kalla sig själv undertecknad i stället för jag. Att avsluta ett brev med i tjänsten är på samma sätt ett ålderdomligt sätt att fastslå att man faktiskt jobbar när man jobbar. Har jag rätt?

Skillnad mellan enklav och exklav

Jag ser att Kaliningrad i pressen benämns exklav och inte enklav. Vad är det för skillnad mellan en enklav och en exklav?

Adaktus hade sin plats i almanackan

Jag och mina vänner pratade om politikern Lars Adaktusson, och undrade vad adaktu är för något. Jag hittade inga tecken på att det var ett namn av något slag, eller om det var exempelvis ett yrke. Vet ni var namnet Adaktusson härstammar från? Vad är adaktu?