Meänkieli iskallt bland unga 21 augusti 2012 Barn i meänkielitalande familjer är inte särskilt intresserade av språkets framtid. En knapp majoritet anser att det inte spelar någon roll om meänkieli dör ut.…
Blingon 21 augusti 2012 Den naturliga korsningen mellan blåbär och lingon har noterats förr i Sverige. Växten har sällan gett bär, men nu har blingon påträffats i Bohuslän. Hybriden…
Visukal 21 augusti 2012 Fame – visukalen är en föreställning för döva, hörselskadade och teckenspråkiga. Den hade premiär i Örebro i år. Ordet visukal är en sammansättning av visuell…
Inget snack om gojans hemvist 21 augusti 2012 Artiklar Parakiten Piko rymde från ägaren i hemmet i japanska Sagamihara. Men det var ingen match att hitta ägaren. Rymlingen berättade inför tre förundrade poliser först…
”Det är lättare att räkna på bosniska” 21 augusti 2012 Mila och Andrej Ostojic har lite svårt att beskriva i vilka sammanhang de blandar in svenska ord i bosniskan, eller tvärtom. Det sker oftast av…
”Man blir bättre på att hantera olika situationer” 21 augusti 2012 I familjen Herrera-Larsson sker ständiga växlingar mellan spanska och svenska, beroende på vem som tilltalar vem. De tre barnen, uppväxta i Sverige, talar spanska med…
Danska förbryllar norrmän och svenskar 21 augusti 2012 Två av tre svenskar har svårt att förstå talad danska. Varannan norrman upplever samma svårigheter. Svenskar och norrmän har däremot lättare att förstå varandra. Det…
Kontakt föder ny tysk dialekt 21 augusti 2012 En mening som Lassma Viktoriapark gehen, Lan, ’kom grabben, så går vi till Viktoriaparken’, kan få den som besöker Berlin med skoltyskan i bagaget att…
Språket osar lika mycket nu som då 21 augusti 2012 Yngre män är i dag grövre i mun än både sina mödrar och fäder. Men yngre kvinnor knappar in, och bland dem under 30 år…
När iranska mammor väljer 21 augusti 2012 När iranska mödrar i Sverige talar svenska med sina barn kan de bryta traditionella mönster inom familjen. De får därmed möjlighet att frigöra sig en…
Tre nya sätt att tala om barn 21 augusti 2012 Orkidébarn. Ordet maskrosbarn dök upp på 1980-talet, som benämning på psykiskt robusta barn som klarar sig bra trots svåra omständigheter. I våras hade Svenska Dagbladet…
Utnyttja styrkan i att foga samman 21 augusti 2012 Läsvärt Boktiteln Madame Bovary behöver jag inte översätta, den är så pass införlivad med svenskan. Den nya polska översättningen heter däremot Pani Bovary. Hur gör jag…
Så får du talet att svänga 21 augusti 2012 Krönikor Tänk på en låt som verkar ha fastnat på repeat. Varför spelar den på din kanal? Kanske handlar det om att rösten ligger i ditt…
Vårda din språkpolicy 21 augusti 2012 Tips I filmen The Social Network, om Facebooks grundare Mark Zuckerberg, säger en före detta flickvän till internetmiljardären att allt på nätet skrivs i bläck. Det…
Ett fönster mellan Sverige och Kina 21 augusti 2012 Läsvärt Det är lätt att tro att ordböcker som bärare av mänsklig kunskap har sin framtid bakom sig. I dag finns det många lättillgängliga alternativ på…
Myndigheterna säger du till dig 21 augusti 2012 Läsvärt Alla som sprättat upp ”det orange kuvertet” har kommit i kontakt med vad som kallas myndighetskommunikation. I kuvertet hittar man en sexsidig informationstext från Skatteverket,…
Klartänkt i knivskarp ordlista 21 augusti 2012 Läsvärt Less is more. Det slår mig när jag bläddrar i denna knivskarpa ordlista. Avskalat ger mer utrymme för tanken. ”Fackspråk” är de språk som delas…
Språkrådet försvinner inte på vår nya webbplats 21 augusti 2012 Debatt I Språktidningen 4/12 använder Bengt Göransson institutets beslut om att utveckla en gemensam webbplats som ett avskräckande exempel på ledningskontroll och ökad byråkratisering. Tvärtemot vad…
”Carola kan bli grevinna” 21 augusti 2012 Artiklar Vi exponeras mer för olika namn i dag än för femtio år sedan. Då hörde det till ovanligheterna att föräldrarna publicerade barnets namn i födelseannonsen. I…
Storebror läser dig 21 augusti 2012 Artiklar Känsla, storlek, tillgänglighet. I Svenska Dagbladet tar Sam Sundberg upp skillnader mellan att läsa på papper och att läsa på skärm. ”Men en mer fundamental…
Betydelsen av att vara indignerad 21 augusti 2012 Krönikor Ordet indignation kommer från latinets indignatio och betyder ’vrede orsakad av något som upplevs som en oförrätt eller ett övergrepp’. Indignation är vreden över en…
De släppte tanken på annat än Irma 21 augusti 2012 Artiklar HENRIK: Vi var helt övertygade om att vi väntade en pojke så vi hade mest pojknamn som förslag denna gång. Arbetsnamnet var Frans. INGRID: Fast…
I väderpratet lurar stormen 7 augusti 2012 Hur har sommaren varit? Var det mestadels mulet eller övervägande klart? Jag gissar att oavsett vad du har gjort i sommar, så har vädret spelat…
Bot för otydliga journaler 7 augusti 2012 Patientjournaler vimlar av misstänkta och sannolika åkommor. Det är nödvändigt för läkaren att kunna uttrycka sig så. Men otydligheterna kan sätta krokben internt. De hindrar…
Engelskan hindrar spanskan att nå fram 7 augusti 2012 Engelskans dominans försvårar möjligheten att lära sig ett tredje språk. Det menar Alistair Henry, forskare vid Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, Göteborgs universitet. – Engelska…
Datorer kniper snart Pulitzerpris 7 augusti 2012 Datorer är nu så smarta att de kan skriva analytiska texter på nolltid. Det hävdar i alla fall företaget Narrative science, som redan levererar datorgenererade…
Grötprovning 7 augusti 2012 Gröten tar sig in på finkrogen i Storbritannien, USA och Danmark, rapporterar Svenska Dagbladet: ”I New York serveras havregrynsgröt under samma knäckiga sockertäcke som Crème…
Spökvatten 7 augusti 2012 Ordet spökvatten är helt etablerat hos dagens förskolebarn. Denna grumliga vattenvariant uppstår när man inte sköljer ur glaset efter att man har svept i sig…
Rim gör läsningen lätt som en plätt 7 augusti 2012 Artiklar Essike dessike luntan tuntan. Rim och ramsor gör susen för språket, visar en pågående studie vid Göteborgs universitet. I projektet får 370 fyraåringar leka loss…
Folket som klarar sig utan kalender 7 augusti 2012 Minns i november, sommaren är över, i jul blir det fest. I svenskan placeras händelser på en tänkt tidslinje. Men det finns åtminstone ett språk…
Iriskan frodas – utom på den gröna ön 7 augusti 2012 Intresset för iriskan växer. På Uppsala universitet erbjuder man för första gången i höst iriska som fristående kurs. Hittills har 31 personer sökt kursen. ”Intresset…
Forskare tacklar fotbollsgrammatiken 7 augusti 2012 På fotbollsspråk är det okej att använda ett verb som passa utan att nämna vad det är som ska passas. I andra sammanhang krävs vanligen…
Latin får liv med bläck och nål 7 augusti 2012 Artiklar En del tycker att det är konstigt. Andra tycker det är supersnyggt. Memento mori, ’kom ihåg att du ska dö’, på en underarm, i tung,…
Putonghua ny maktspelare i Hongkong 7 augusti 2012 För 15 år sedan klev engelsmännen åt sidan och lämnade över makten i Hongkong till Kina. Nu gör engelskan likadant. – Det är pinsamt hur…
Nu kan du slå på kinesiska 7 augusti 2012 Så sent som i början av 1990-talet betraktades kinesiska vid Lunds universitet fortfarande som ett ”småspråk”, i klass med grekiska och latin. Moderna läromedel och…
Starkt folk ger språken status 7 augusti 2012 Ibn Hazm levde mellan 994 och 1064. Han föddes i Córdoba i nuvarande Spanien och tillhörde en känd familj. Ibn Hazm lär ha skrivit 400…
Gott & blandat 7 augusti 2012 Artiklar Ne zaboravite ponijeti tandborsten!* Vi är nog många som suttit på en buss och fascinerat spetsat öronen åt samtal där flerspråkiga medpassagerare smidigt kastar sig…
Är det lugnt? Ingen fara! 7 augusti 2012 Artiklar Har du någonsin köpt en banan i Pressbyrån? Det lät väl så här exemplariskt, eller? – En banan, tack! – Var så god. Det blir…
Inte klart vad som är lätt 7 augusti 2012 Artiklar Faktum är att vi inte har kommit särskilt långt när det handlar om begriplighet. Vi har visserligen numera en språklag som säger att det svenska…
6–2012 7 augusti 2012 Forskare som knäcker! Så löstes chiffer från 1700- talet med metoder för automatisk översättning. PLUS: » Ditt sätt att tala kan avgöra rätten till asyl…
Brus extra störande för dyslektiker 7 augusti 2012 Dyslektiker störs mer av bakgrundsbrus än andra när de läser. Ett forskningsprojekt vid University of southern California visar att dyslektiker inte har samma förmåga som…
Namnlag nyttjas hipp som happ 7 augusti 2012 Trenden bland föräldrar är att ge nyfödda unika namn. Det är en trend som också visar på brister i namnlagen. Enligt lagen godkänns inte det…
”Att hitta är svårare än att förstå” 7 augusti 2012 Att hitta information på internet är ofta svårare än att förstå den. Det tycker Matilda Pearson, som jobbar med utbildningsadministration. I hennes arbetsuppgifter som institutionssekreterare…
”Jag vill njuta av Strindbergs egna ord” 7 augusti 2012 När Ebrahim M. Tabrizi kom till Sverige år 2000 hade han en iransk gymnasieutbildning i bagaget. Han läste svenska för invandrare och började sedan på…
Kineser ordleker på största allvar 7 augusti 2012 Det råder inget tvivel om att internet förändrar och utvecklar det kinesiska språket. 网络语言, uttalat ”wangluo yuyan”, betyder ’internet-språk’, och är en vedertagen term bland…
Största möjliga tystnad 7 augusti 2012 Artiklar Det fanns de som trodde att den där lite tillbakadragne och intensive pojken Jonas Gardell var lite efterbliven. Visserligen lärde han sig läsa redan vid…
Par av samma kön – besvärligt för etiketten 7 augusti 2012 Allmänspråket är det umgängesspråk vi använder när vi rör oss utanför specialområdena. Det fungerar märkvärdigt bra, även i sådana fall där fackmänniskor ryser över hur…
Där svenskan möter finskan 7 augusti 2012 I Finland har man kunnat gissa var någon bor, med språket som ledtråd: svenska eller finska. De svenskspråkiga bor huvudsakligen vid kusten i söder och…
Libanon mixar öst och väst 7 augusti 2012 Officiellt har Libanon bara ett språk: arabiska. Men i allt från vardagskonversationer till medier och samhällsdebatt hörs ständigt tre olika språk. Vid sidan om den…
”Jag läser om sådant som man kan skratta åt” 7 augusti 2012 Helena Håkansson, som har en lindrig utvecklingsstörning, läser gärna böcker. Den senaste boken hon läste var Hans och Greta. – Jag läser om sådant som…
Lättast är att kapa texten 7 augusti 2012 Ikea hade aldrig nått en sådan framgång om de inte hade kunnat visa med bilder hur man skruvar ihop en bokhylla. Det säger Susanna Laurin,…
Utan ortnamn förblir Gunnes öde en gåta 7 augusti 2012 Runstenarnas korthuggna minnestexter innehåller ytterst sällan upplysningar som kan knytas till kända historiska händelser. Genom en kort antydan om vad som förevarit kunde samtidens människor…
Skilda världar skymtar när barnen börjar läsa 7 augusti 2012 Krönikor Vi vill att barnen ska läsa. Stolta upplyser vi om att våra barn befinner sig i slukaråldern – ett ord som troligen uppfanns på 1960-talet,…
Glamour 7 augusti 2012 Någon gång under andra världskriget fick vi in det engelska glamour, ’flärd, elegans; strålglans, tjuskraft’, som vi uttalar som om det vore franskt, med trycket…