Datorer kniper snart Pulitzerpris

Text:

Datorer är nu så smarta att de kan skriva analytiska texter  på nolltid. Det hävdar i alla fall företaget Narrative science, som redan levererar datorgenererade artiklar till flera medie­företag. I USA använder till exempel sportkanalen  Big ten network tekniken för att skriva matchreferat som är färdiga direkt efter slut­signalen.

Att datorer kan knåpa ihop texter för egen maskin är inget nytt. De brukar dock vara ganska torftiga. Med Narrative  sciences metod väljer datorn däremot en vinkel på artikeln och anpassar ordvalet därefter. En övertygande seger benämns därför snarare som rout, ’utklassning’, än som win, ’vinst’. Datorn tar också hänsyn till tidigare resultat, och kan därmed analysera utgången. Det gör artiklarna rikare både språkligt och innehållsmässigt.

Kristian Hammond, en av  företagets grundare och forskare vid Northwestern university i Evanston, USA, säger till New York Times att han, trots den allt bättre kvaliteten på datorskrivna texter, inte tror att den mänskliga journalisten är på väg att dö ut. Tvärtom tror han att den nya tekniken kan bidra till att hitta oväntade samband i stora faktaunderlag som lämpar sig för manuell bearbetning. Om fem år, förutspår han, kommer en datorskriven artikel att vara så språkligt förfinad att den kan belönas med Pulitzerpriset.