Rätt klimat för nyord 27 december 2019 Artiklar Sammanställt av: Ola Karlsson, Språkrådet och Anders Svensson, Språktidningen. Läs nyordslistan så här: •Nyord •Definition •Aktuellt exempel på användning •Kommentar om ursprung, användning, synonymer etcetera.…
Samhället fortsätter att forma svenskan 25 december 2019 Krönikor Hur tror du att en svensk nyordslista ser ut om hundra år? I en intervju fick jag nyligen den frågan. Det går förstås bara att…
Nedsättande namn står kvar 25 december 2019 Artiklar Att Neekerisaari, ’Negerön’, i östra Finland är nedsättande räcker inte. En journalistförening i norra Karelen får därför inte byta namn på sin rekreationsö i kommunen…
Begåvat barn får inte heta Begåvad 25 december 2019 Artiklar Den tio månader gamla pojken är säkert begåvad – men Begåvad får han inte heta. Det är Skatteverket som ger ett föräldrapar i Borlänge avslag…
Olika åsikter om bytesbehov 25 december 2019 Artiklar Stök i Husby och Akalla beskrivs ibland som stök i Kista. Och det gillar inte Rutger Arnhult, vd för Klövern, som äger flera fastigheter i…
Svenska går från makt till identitet 25 december 2019 Läsvärt När Sverige och Finland gick skilda vägar 1809 innebar det ingen omedelbar förändring för svenska språkets ställning i Finland. Politiskt var det förstås en omvälvning…
Bevingade ord i perspektiv 25 december 2019 Läsvärt ”Det spexiga ’Äntligen’-ropet har definitivt skallat för sista gången i Börssalen”, skrev DN:s kulturchef Björn Wiman apropå årets stela tillkännagivande av Nobelprisen i litteratur. Och…
Gunnar var inte sträng mot lånord 25 december 2019 Krönikor ”Det finns dom som urgerar en limitering av bostadsbyggandet. Det ska dom ge fan i!” En av 1900-talets färgstarkaste politiker ligger bakom dessa ord. Just…
Läsarnas spaningar 25 december 2019 Artiklar Det öppnas upp och stängs ner så det står härliga till (eftersom det görs så på engelska och alldeles särskilt på amerikanska)! Nedstängning verkar nu…
Rubrikerna som kan göra under 25 december 2019 Tips När du skriver en text för att informera eller rapportera om något, så vill du troligen göra allt för att nå fram till dina läsare.…
”Svenskans duande känns fel” 21 december 2019 Artiklar När danska René Wiltoft Möller flyttade till Stockholm för 28 år sedan, hade han lätt att förstå svenska. Det svåra var att prata själv. –…
Ett ord i hetluften 16 december 2019 Krönikor Klimatkompensation, klimatförnekare och klimatsmart är några av de många ord som myntats sedan klimatet och miljön hamnade i hetluften. Grundordet klimat går, via latinska clima,…
Sporten får på i språket! 16 december 2019 Krönikor Jag har nu suttit i timmar och tittat på gamla tv-sändningar av friidrott, av ett enda skäl: partikelverb. Jag har skärskådat Christian Olssons EM-guld 2006,…
Språket i svallvågorna efter Bounty 16 december 2019 Artiklar HMS Bounty var ett brittiskt transportfartyg som gick till historien genom ett myteri som ägde rum den 28 april 1789. Bounty och dess befälhavare, kapten…
Små språk, stor symbolik 16 december 2019 Krönikor De flesta länder i världen har utsett ett eller flera språk till ”officiellt”. Oftast är detta fastslaget i lag, men ibland bara en fråga om…
Här lever de hemliga språken 15 december 2019 Artiklar Täpp Lars Arnesson sitter i sin verkstad och instruerar två elever i att sy ett förkläde. – Bara två sömmar i sidorna. Du får tänka…
Tiden ur spel 15 december 2019 Artiklar När Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2016, skrev tv-profilen Fredrik Wikingsson på Twitter: ”Jag kunde inte bry mig mindre.” Men om han hade varit…
Rädda orden! 15 december 2019 Artiklar manschettproletariat Jag arbetar som advokat inom den så kallade humanjuridiska nischen, och använder ofta ordet manschettproletariat för att visa på den avgrundsdjupa skillnaden mellan min…
Du behöver inte svälja allt 15 december 2019 Artiklar När Monika Fagerholm skulle skriva sin första roman, Underbara kvinnor vid vatten, räknade hon kallt med att bli klar på exakt en månad – trots…