Bevingade ord i perspektiv

Odödliga ord och deras historia Stig Wallerman Ordalaget

Text: Maria Arnstad

”Det spexiga ’Äntligen’-ropet har definitivt skallat för sista gången i Börs­salen”, skrev DN:s kultur­chef Björn Wiman apropå årets stela tillkänna­givande av Nobelprisen i litteratur.

Och just ”Äntligen!” är ett av citaten som listas i Odödliga ord, tillsammans med historien om hur journalisten Gert Fylking sarkastiskt ropade det vid kungörelsen av pristagaren Gao Xingjian år 2000.

I boken finns över 500 ­citat, alla med redo­görelse för bakgrund och upphovsperson. Merparten är från Vasatid, stormaktstid och gusta­viansk tid – bland dem biskop Brasks ”Härtill är jag nödd och tvungen” och Thomas Thorilds ”Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större”. Samtida uttryck får också plats, som Carl XVI Gustafs ”Det sa bara klick”. Bland citaten finns utdrag ur revymanus, böcker och ­visor – och inte bara slagkraftiga oneliners. Men Fylkings ”Äntligen!” hör väl till den kategorin. Trots att ropet nu har klingat ut i Börssalen, kommer det säkert fortsätta att ljuda – närhelst någon vill ironisera över små och stora kun­görelser.