3–2014 18 februari 2014 Plus: » På besök i språkens museer» Svenskans framtid» Så plurras det i vaken» Karin Thunberg om känsligt berättande
Sista talarna nobbar varandra 18 februari 2014 Artiklar I staden Ayapa i Mexiko finns två griniga gamla gubbar. Ingen unik företeelse, men just dessa två råkar vara de sista som talar språket ayapaneco.…
Selfie läsarnas färskaste favorit 18 februari 2014 Artiklar Selfie är det bästa nyordet från 2013. Hela 43 procent av dem som har röstat på språktidningen.se har det som favorit. Övriga röster (i procent):…
Syskonstenar skildes efter sprängning 18 februari 2014 Artiklar Den nordligaste runstenen står på Frösön i Jämtland, och presenterades i det allra första numret av Språktidningen, 1/07. Men nu finns faktiskt en ännu nordligare…
Kalkon 18 februari 2014 Krönikor På 1500-talet hämtades kalkon in från lågtyskan eller nederländskan. Det här fågelordet är egentligen ett adjektiv som hör ihop med ortnamnet Kalikoe(t). Det är en…
Stort i Tyskland – sakta i Norge 18 februari 2014 Artiklar I Norge utsågs ordet sakte-tv, ’långsam-tv’, som står för tv-program som visar till exempel en hel resa längs Hurtigruten, minut för minut, eller en tolv…
Brev till Språkpolisen 18 februari 2014 Artiklar Hur kommer det sig att vuxna personer i radio och tv helt plötsligt har börjat säga det hära och det dära? I min värld är…
Överkurs för underbetalda översättare och tolkar 18 februari 2014 Läsvärt (Språkrådet, Norstedts) Sverige har fem erkända minoritetsspråk: finska, samiska, meänkieli, romani chib och jiddisch. Förutom dessa uppskattar Språkrådet att det talas minst 150 språk i…
Sagt samtidigt med sista sucken 18 februari 2014 Läsvärt Åke Persson (Historiska Media) ”Jag dör som jag har levat: över mina tillgångar.” Orden ska ha yttrats av den, även på sin dödsbädd, ack så…
Lustiga mord på svenska språket 18 februari 2014 Läsvärt Magnus Lindholm, Kjell Herberts och Gusti Sandström (red.) (KH Know How) Denna samling lustmord på det svenska ordförrådet är sannolikt en mardröm för korsordslösaren och…
Det främmande föder språkörat 18 februari 2014 Krönikor Skulle du kunna översätta en artikel åt mig, till franska och polska?” frågar mig någon. Nej, som enspråkig svensk kan jag faktiskt bara översätta till…
Pejla Pendlar-Pelles perspektiv 18 februari 2014 Krönikor En rolig sak man kan fundera över är hur olika människor upplever samma rum. I en bok är det ju oftast inte författaren som ser…
Debatten om hen är inte unik 15 februari 2014 Tänk att det lilla ordet hen fortfarande kan orsaka så mycket rabalder. Nu senast var det Åsa Moberg som tog upp ordet, i ett inlägg…
Bebisgråt gör oss alerta 15 februari 2014 I en unik studie fick fyra personer, som på grund av kronisk smärta fått elektroder inopererade i hjärnan, lyssna till olika ljud: gråt, joller eller…
Röstdöva missar talets prosodi 15 februari 2014 Utan att tänka på det identifierar vi människor vi inte ser med hjälp av deras röster. Den som är ”röstdöv” har inte den förmågan. Nu…
Du vet inte vad du gör när du skriver 15 februari 2014 Att skriva snabbt på datorer, mobiltelefoner, surfplattor och annat tillhör vardagen för många. Men få vet egentligen vad de gör när de skriver. I stället…
Mer tv für alle! 15 februari 2014 Nu blir det lättare för alla att se på tv. Sveriges regering har beslutat att samtliga program i Sveriges television ska textas. Det gäller de…
Perfekt Sherlock 15 februari 2014 Sir Arthur Conan Doyle skrev snabbt. Mycket snabbt. Så snabbt att han ogärna lyfte pennan från pappret för minsta avbrott. I de handskrivna originalmanuskripten märks…
Hon kämpade sig in i kinesiskan 15 februari 2014 Artiklar Revolutionsåret 1917 föreslog den kinesiska poeten och språkforskaren Liú Bànnóng ett nytt skrivtecken för ’hon’. I kinesiska fanns bara ’hen’, det vill säga samma pronomen…
Blodigt krig föder ny knarkslang 15 februari 2014 I en mexikansk tidning hittar jag rubriken: Aparecen dos hombres ejecutados y encajuelados en Acapulco. För en mexikansk läsare är det inget konstigt. Rubriken kan…
”Min belöning i livet är att skriva” 15 februari 2014 I mars öppnar en utställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg om Barbro Lindgren och hennes litterära värld. Max, Sparvel, Vilda bebin, Benny och alla de…
Säg det på känn 15 februari 2014 Artiklar Linda Eriksson tycker att allt går att uttrycka – hon gör det bara på ett annat sätt. Linda har haft nedsatt syn och hörsel så…
Gud är ett verb! 15 februari 2014 Artiklar JHVH. YHWH. Jahve. Jehova. Få namn i världshistorien har varit föremål för så mycken spekulation och så stor vördnad. Det är om det namnet Leonard…
Gestikulera fram språket 15 februari 2014 Ett främmande språk fastnar bättre om orden kopplas till gester eller bilder. Språkforskare vid Max Planck-institutet i Leipzig lät tyskspråkiga lära sig det artificiella språket…
Siffror får mening i sammanhang 15 februari 2014 Sifferramsor – som ettsko, tvåsko, träsko – kan vara ett bra sätt att få barn att lära sig att siffran två kommer mellan ett och…
Strutsa 15 februari 2014 Att stå inför till synes omöjliga problem kan få även den modigaste att tveka. Många har nog vid något tillfälle försökt låtsas som om inget…
Digital valuta 15 februari 2014 På ett kafé i Göteborg kostar en kaffe med paj 55 kronor – eller 0,008113 bitcoin. Bitcoin är en digital valuta, som har skapats av…
Påhittiga päron väljer ofta unika förnamn 15 februari 2014 – Det har länge funnits en större benägenhet att ”pynta” flicknamnen, eller hitta på nya. Pojknamn har varit mer traditionsbärande, säger Katharina Leibring, förste forskningsarkivarie…
Gurlesk 15 februari 2014 Med utgångspunkt i bilden av flickrummets gullighet införlivar gurlesken groteska element. Det kan vara en sax i dockans huvud som får symbolisera ett uppror mot…
Friggeboende 15 februari 2014 Det behövs inget bygglov för att bygga en friggebod på högst 15 kvadratmeter på den egna tomten. Ett förslag är att tillåta ännu större byggnader,…
Tvingla 15 februari 2014 När plikten kallar men lusten sinar kan ett mingel vara en otacksam tillställning. I synnerhet för den som helst vill slippa mingla helt och hållet.…
I dalmålen lever arvet från fornnordiskan 15 februari 2014 Om vi börjar resan i Stockholm, startar vi också med det rikssvenska u-ljudet. Ju längre från Stockholm och ju närmare Dalarna vi kommer, desto närmare…
Så funkar arga lappen! 15 februari 2014 Artiklar En lång, datorskriven lapp satt länge på ett kylskåp på min arbetsplats. Den fascinerar mig fortfarande. Lappen löd: Tänk på att kylskåp är en livsmedelsmiljö.…
”Överdriven ilska är komisk” 15 februari 2014 Artiklar David Batra är komiker och har skrivit två böcker med exempel på lappar som människor satt upp runt om i Sverige. Han har sett många…
Svenska kan vara ett socialt påhitt 15 februari 2014 Krönikor En fråga som jag garanterat får när jag föreläser utanför universitetet är ”Vad är det egentligen för skillnad på språk och dialekter?” Jag brukar då…
Va, är det ett globalt ord? 15 februari 2014 Orden i sig är inte internationella, eftersom det är långt ifrån säkert att en spansktalande som för första gången hör svenskans va? förstår att ordet…