Påhittiga päron väljer ofta unika förnamn

Text:

– Det har länge funnits en större benägenhet att ”pynta” flicknamnen, eller hitta på nya. Pojknamn har varit mer traditionsbärande, säger Katharina Leibring, förste forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen.

Fram till 1800-talet var traditionen i Sverige så kallade patronymikon, efternamn bildade efter faderns namn (Svensson, ’Svens son’, Persdotter, ’Pers dotter’). Dessa namn gick vidare till nästa generation. Flickornas förnamn var därmed inte lika betydelsefulla.

En annan förklaring till att det finns fler flicknamn än pojknamn är movering. Många pojknamn har gett upphov till flicknamn, som Filippa efter Filip och Johanna efter Johan.

– Däremot har få namn gått från flickor till pojkar.

Under 2013 fick var fjortonde barn ett unikt namn eller en unik stavning. Men bland de populäraste förnamnen var förändringarna små. Lucas tog klivet upp till förstaplatsen bland pojkarna, medan Alice för tredje året i följd var det vanligaste flicknamnet.

– Vi är rörliga och snabba att ta till oss nya trender, men när det gäller förnamn finns det vissa stadigsäljare. Många namn som är populära nu har det gemensamt att de är lätta att uttala, de är korta, de fungerar i flera länder och de finns på många språk, säger Katharina Leibring. 

Namntoppen 2013

1) Alice 2) Maja 3) Elsa

1) Lucas 2) William 3) Oscar