6-2016 13 juni 2016 Så fick vi dagens svenska stavning. Reformen från 1906 regerar fortfarande över svenskan. Plus: Därför väcker vissa ord så starka känslor Ortnamnen som skapar förvirring…
Rom med turkiskt ursprung 13 juni 2016 Krönikor Från början betecknade kaviar rysk eller nordtysk saltad rom från olika störfiskar. Småningom började man i Sverige bereda ”svensk kaviar” av rom från siklöja, torsk,…
En ny skrivmaskin för sommaren 13 juni 2016 Krönikor Men. I solljuset går det knappt att urskilja ett tecken på den bärbara datorns skärm. Och efter ett drygt kapitel på utsiktsplatsen är batteriet farligt…
Svensk jos kan ha framtiden för sig 13 juni 2016 Tips Många människor ser rött när de läser jos för juice. Jos står nu som andraform bredvid det rekommenderade juice.” Det berättade Martin Gellerstam, redaktör för…
Bland romkorn och nosar 13 juni 2016 Krönikor Djur i litteratur låter olika beroende på vilket språk som litteraturen är skriven på. De onomatopoetiska ljuden kan härledas långt tillbaka till språkens urformer och…
Brev till språkpolisen 13 juni 2016 Artiklar Varför har det blivit så svårt att skilja på utelämnande och utlämnande? Häromdagen påstod man på Dagens Eko att några personer skulle utelämnas till annat…
Hjälp mig göra läsning synligt 12 juni 2016 Krönikor Jag brukar fira en del av sommarsemestern ute i Stockholms skärgård. Traditionen har då bjudit att man ställer om morgontidningen så att den lämnas av…
Voulez-vous coucher avec moi? 12 juni 2016 Franska är det språk som gör svenska singlar lite extra knäsvaga. Men nästan lika sexigt är det med svenska och italienska. Det visar en undersökning…
Skriv gärna – men inte vid ratten! 12 juni 2016 Vi har ett sjätte sinne som kan förhindra trafikolyckor! Det menar amerikanska forskare som har testat 59 personers bilkörning i en simulator. Det sjätte sinnet…
Två sätt att tolka tecken 12 juni 2016 Svenskar som lär sig japanska försöker läsa tecken genom att dela upp dem i uttalbara delar. Japaner försöker i stället läsa tecken genom att pröva…
Flyktingpaus 12 juni 2016 Okategoriserade I dagsläget anser bland annat Moderaterna att det för tillfället inte är möjligt att ta emot fler flyktingar – de talar om en flyktingpaus. Så…
Kär fisk har många namn 12 juni 2016 Artiklar Vad är obligatoriskt på midsommarbordet? Många svenskar skulle säga sill. Färre skulle nog säga strömming, även om det också kan serveras som tilltugg till nubben.…
En grand tour genom franskan 12 juni 2016 Artiklar Eric von Roland tillhör knappast de mest kända svenskarna under Karl XII:s tid, men hans levnadsöde förtjänar mer uppmärksamhet – inte minst för hans språkliga…
Därför är en häst inte en gris 12 juni 2016 Artiklar Varför heter häst just häst på svenska? Varför inte gris eller flaska? Det finns inget naturligt samband mellan språkljuden vi åstadkommer och ordens betydelse. Saker…
Barnen ska rädda språket 12 juni 2016 Artiklar Så snart man stiger av tåget gör sig tvåspråkigheten påmind. På tågstationen står de flesta skyltar på både tyska och lågsorbiska: Cottbus och Chóśebuz. Staden…
Ortnamn anpassar sig på ny mark 12 juni 2016 Artiklar Ortnamn vittnar om kontakt mellan folkslag. Islänningar har bland annat lånat in slaviska ortnamn, och anpassat dem till sitt eget språk. En strategi för att…
Yes! Forskarsnack funkar på svenska 12 juni 2016 Engelskan dominerar på svenska universitet. Åtminstone om man ser till de vetenskapliga texter som skrivs där. Men svensktalande forskare använder helst svenska sinsemellan, även när…
Vassare engelska när skribenter hjälps åt 12 juni 2016 Fyra års doktorandstudier i Sverige är inte tillräckligt för att lära sig att skriva vetenskapligt på engelska. Men genom granskningshjälp av kolleger kan doktoranderna vässa…
Mansknut 12 juni 2016 Okategoriserade En hårknut uppe på huvudet är en trend som spritts av bland andra fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimović och skådespelarna Jared Leto och Leonardo DiCaprio. På engelska…
Ghosta 12 juni 2016 Artiklar För den som vill undvika de känslostormar som kan uppstå när ett förhållande tar slut, kan det vara ett alternativ att ghosta. Verbet är inlånat…
Jobba med engelskan please! 12 juni 2016 Artiklar Electrolux säljer dammsugare, tvättmaskiner och andra hushållsapparater i mer än 150 länder. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm, men tillverkningen sker över hela världen. Därför…
I svenskan får inte substantiv blomstra 12 juni 2016 Krönikor Seminarium om kvinnor som har sex med kvinnors sexuella hälsa”, läser jag på en väns Facebooksida. Jag gör vad varje syftningsmedveten människa skulle göra i…
Försök inte vara tydlig när du kan vara otydlig 12 juni 2016 Artiklar Någon stora gesternas man har Håkan Nesser aldrig varit. Hans språk är mer sparsmakat än yvigt. Adjektiven är få, platserna ofta anonyma och människorna har…
Språk färgar hela hjärnan 12 juni 2016 Artiklar Frågan om var språket finns i hjärnan har länge intresserat forskarna. Tidigare har man varit överens om att den vänstra hjärnhalvan dominerar när det gäller…
En smått irriterande tripp 12 juni 2016 Artiklar Jag fick en språkfråga. ”Tripp trapp trull är ett välkänt uttryck. Men vilken av de tre är egentligen störst? Och varifrån kommer uttrycket?” Jag blev…
Sökfest i nya SAOB 12 juni 2016 Artiklar Den som väntar på det sista bandet av Svenska Akademiens ordbok, SAOB, får vänta ytterligare några år. Under tiden kan språkfantaster glädjas åt att ordboken…
Selfiebetalning 12 juni 2016 Okategoriserade Selfiebetalningen är på väg till Sverige. Trots att tekniken inte finns i landet är den redan omdiskuterad. Den används vid köp via mobiltelefonen. I stället…
Bremain 12 juni 2016 Okategoriserade Brexit eller bremain – det är valet britterna ställs inför i folkomröstningen om EU-utträde. Brexit betyder att Storbritannien lämnar unionen, medan bremain innebär att de…