En ny skrivmaskin för sommaren

Så det är en varm, solig sommardag, och du vill skriva på din roman ute i trädgården. Eller kanske på den där klippan högt ovanför havet med utsikt mot horisonten.

Text: Jonas Söderström

Men. I solljuset går det knappt att urskilja ett tecken på den bärbara datorns skärm. Och efter ett drygt kapitel på utsiktsplatsen är batteriet farligt tomt ...

Räddningen heter Freewrite – en digital skrivmaskin i retrodesign. Det känns lite som att få tillbaka sin Olivetti reseskrivmaskin från 1973. Den nya prylen har en så kallad e-ink-skärm – samma som läsplattan Kindle. Den är därmed fullt läsbar i starkt solljus. Dessutom drar den så lite ström att batteriet räcker en månad.

Maskinen har wifi och kan därför synka det du skriver till en valfri molntjänst. Men det finns ingen webbläsare: du ska inte frestas att kolla Facebook, mejla eller paussurfa lite.

Designen är i metall, och tangentbordet mekaniskt, med naturliga klickljud.

Den har inga piltangenter – du kan inte flytta insättningspunkten till något tidigare ställe i texten för att redigera. Filosofin är att vi använder för mycket tid till att ändra i våra texter. Med denna maskin ska du inte frestas att göra det. Den har dock delete-tangent, så det går att sudda.

Den har svensk teckenuppsättning; tangentbordet är engelskt men man hittar snabbt var å, ä och ö brukar sitta.

Hur känns det då att skriva på den? Riktigt skönt, faktiskt. Jag testade på en 18-timmars tågresa. Man får vänja sid vid att man hörs lite mer (klick-klick) än med en bärbar dator. Men jag är allt lite kär …

Jonas Söderström är informationsarkitekt på In Use och författare.