En bitter upptäckt 23 september 2016 Krönikor I Mo Yans roman Det röda fältet finns en scen där en av personerna böjer sig ner och plockar en liten växt som, rakt översatt…
Så blev han husse till matteorden 23 september 2016 Krönikor I början av 800-talet skrev matematikern Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi i Bagdad en banbrytande handbok om det indiska decimalsystemet och hur man löser algebraiska ekvationer.…
Superagent Punkt – till läsarens tjänst 23 september 2016 Tips En punkt är en punkt är en punkt … Eller? Svaret är: Ja. Grafiskt sett. Men ifråga om funktion i texten: Nej. Punkten har, precis…
En bibel för en modern redaktör 23 september 2016 Läsvärt ”Punkta upp!” Det rådet fick jag som nyanställd journalist: om du kan redovisa fakta i en punktlista – gör det! Detta var i en tid…
Engelska ögon på Europas språk 23 september 2016 Läsvärt Året ska ha varit 1930 då den brittiska dagstidningen Daily Mirror tryckte den klassiska rubriken Fog in Channel: continent cut off (’Dimma i Engelska kanalen:…
Dags för en musa på redaktionen? 22 september 2016 Krönikor Vad krävs för att skriva? För att komma i gång? Och för att komma i gång bra? I detta nummer berättar författaren och läkaren Åsa…
Demoner går inte på universitet 22 september 2016 Artiklar Mer ”hårdrock” än burn – ’bränna, brinna, brännskada’ – kan det inte bli. Och inget ord är mindre hårdrock än particularly – ’särskilt, synnerligen’. Det…
Min lurviga musa 22 september 2016 Ibland kommer orden. Rätt ord bara finns där, och det ordet drar ofta med sig fler. Texten lever. Det är magiskt och vidunderligt att skriva.…
Här lever arvet från Norden 22 september 2016 Artiklar På Fair Isle, den minsta av Shetlandsöarna, blåser det jämt. Medelvinden viner med 10 meter per sekund. Men utanför Ian Bests hus finns en bänk…
Stadskrig skar djupa språkliga sår 22 september 2016 Artiklar Opinionsmätningar visar att en litauer hellre bor granne med en ryss än med en polack. Bakgrunden är striderna om Vilnius – eller Wilno på polska…
Från och med DU – och tillbaka igen 22 september 2016 Egentligen är det med 1960-talets svenska du-reform som med surdegen: den är en återgång till det ursprungliga. I begynnelsen var du och inget annat. De…
Språkvän söker sin like 22 september 2016 Artiklar Lina Wolff har arbetat som tolk med fem arbetsspråk, hon har rest mycket och bott i Spanien och Italien. Efter tio år utomlands bor hon…
Förstärkning som står stock stilla 22 september 2016 Krönikor Varför skulle just stockar vara särskilt konservativa? undrade en yngre språkfrågare. Är stock i stockkonservativ verkligen det vanliga stock, eller ligger något annat där bakom?…