Hjälp mig göra läsning synligt

Text: Patrik Hadenius

Jag brukar fira en del av sommarsemestern ute i Stockholms skärgård. Traditionen har då bjudit att man ställer om morgontidningen så att den lämnas av skärgårdsbåtarna på en närbelägen brygga. Det går inte att gå dit, så man tar en liten båt med utombordare, eller ror och vandrar över en ö. Ett dagligt litet projekt som passar semestern.

Förutom utflykten var detta också kontakten med civilisationen. Tidningen var den fysiska manifestationen av samhället utanför idyllen i skärgården.

Som en bieffekt blev också tidningen en symbol för läsandet. På landet läser man. Där finns böcker, magasin och morgontidningar. Massor med läsning i olika former. Och de flesta tål att vara nere vid vattenbrynet i starkt solsken. Skulle vinden ta tag i något läsbart så svär man kanske, sedan är det inte mer med det.

För några år sedan började utflykterna till bryggan bli alltmer sällsynta. Inte bara var tidningen som hämtades tunnare och kändes mindre angelägen. På sommarstället fanns paddor och mobiler med all den nyhetstext som tidningen tidigare hade ensamrätt på. Visst hände det att tekniken hamnade i vattnet, och då svor man mer än när pappret blivit blött. Men bredbandet i skärgården är förvånansvärt stabilt och plurrade mobiler alltmer sällsynta.

Till största delen fungerar den elektroniska läsningen alltså bra. Det enda mobilen fortfarande inte klarar – där den tryckta tidningen är överlägsen – är att vara bränsle i öppna spisen.

Förra sommaren var den första då vi inte längre eftersände tidningen. Den saknades av ingen.

Nu är det sommar igen. Det digitala normaltillståndet råder. Till största delen tycker jag att det är gott. Men ändå skaver en liten sten i sommarskorna.

Hur manifesterar vi för våra barn att läsning är en god aktivitet? Visst kan vi uppmana och uppmuntra, ge dem böcker i sommarpresent och köpa roliga magasin i sommarkiosken, men barn gör som vi gör och inte som vi säger. Jag letar alltså efter ett sätt att läsa synligt så att man överför beteendet. En ny ritual när inte längre roddbåten behövs till bryggan där tidningen låg.

Har du någon sådan? Hör gärna av dig till mig och berätta om dina idéer för hur vi ska göra läsandet synligt i den digitala eran.