De släppte tanken på annat än Irma

Text: Linda Forsell

HENRIK: Vi var helt övertygade om att  vi väntade en pojke så vi hade mest pojknamn som förslag denna gång. Arbetsnamnet var Frans.

INGRID: Fast redan när storasyster Nora föddes var vi inne på Irm-namn. Efter skådespelerskan Irm Herrman. Men vi kände att Irm skulle bli för svårt. Det skulle bli så att alla frågar: ”Sa du Irma?”

Så när vi för andra gången spånade på namn, kom Irma upp.

I: Vi tänkte först att det skulle vara fler stavelser i namnet. Storasyster har ganska korta namn, Edith och Nora, så vi tyckte att det skulle vara fint med ett längre till lillasyster. Men Irma kändes så självklart. Vi släppte tanken på ett längre namn. Irma heter Kristina i andranamn, så det blev i alla fall ett långt namn.

H: Våra morföräldrar var ganska tveksamma till namnet Irma.

I: Min mormors kommentar när hon fick veta att vi skulle döpa vår dotter till Irma var ”Ska hon verkligen heta det?” Det kan bero på att det finns en musikal som heter Irma la Douce, som handlar om en prostituerad. Många äldre kanske associerar till den.

I: Vi funderade på många namn som börjar på i eller h, som Harriet, Irma och Hector. Kanske är det för att vi själva har namn som börjar på i och h, men det är inget som vi medvetet har tänkt på.

H: Det är fint med ett r i namnet. Alla i vår familj har ett r. Och så klingar Irma fint tillsammans med Nora.

 

Irma

I Sverige finns 8 638 kvinnor och 1 man med förnamnet Irma. Namnet Irma är en smekform till namn på Irm(in)- ’stor, väldig’.