T-ordet blev en ansvarsfråga

Text: Patrik Hadenius

En gång om året står Språkrådet mer än vanligt i mediernas strålkastarljus. Det är när de offentlig­gör ”nyordslistan”. Nyordsredaktör Birgitta Lindgren presenterar ett urval ord som blivit populära under det gångna året. Nyordslistan, både på Språkrådets webb och så som den presenteras i Språktidningens specialnummer, brukar återges i många medier och kommenteras med glada tillrop: Se hur vår ordskatt växer!

 
Men i år fick Språkrådet mer uppmärksamhet än jag tror att de hade väntat sig. Ett ord i listan provocerade: tjejsamla. I Svenska Dagbladet beskriver Birgitta Lindgren betydelsen: ”Det betyder att man inte samlar så maniskt som vissa killar gör, utan nöjer sig med några stycken. Det anses vara mer typiskt tjejer att samla så. Killar kan ju ofta bli nördiga i sitt samlande.”
 
Många gick i taket. Det var inte politiskt korrekt att plocka upp ett ord som skiljer ut tjejbeteende från killbeteende på detta sätt. Vi tog upp frågan på Språktidningens blogg. Snart svarade Språkrådet, på sin webbplats, att de ska inleda en intern diskussion om språkvårdens ansvar ”för de ord man lyfter fram i olika sammanhang”. 
 
Nu tycker jag att den extra uppmärksamheten kring nyordslistan mest är positiv. Det är bara bra att vi diskuterar ords politiska dimension. Varje gång vi talar eller skriver tar vi ställning. Om du säger tjejsamla – så har du valt sida.