Riktigt viktigt skrivande

Text:

Medelhavskost och sten­ålders­käk i all ära. För att gå ner i vikt kan det räcka med att skriva. Så kan man i alla fall tolka en ny studie i psykologi.

Ett gäng kvinnor fick skriva om sådant som betydde mycket för dem, som familj, musik och politik. En annan grupp fick skriva om saker som de inte brydde sig så mycket om.

Innan kvinnorna greppade pennan fick de dock vackert ställa sig på vågen. Den avslöjade att drygt hälften av dem var överviktiga. Skriv­sessionen varade sedan i en kvart.

Efter några månader fick kvinnorna komma tillbaka, och väga sig igen. De som hade fått skriva om sina hjärtefrågor vägde i genomsnitt 1,5 kilo mindre än förra gången. Resten hade gått upp ungefär 1,3 kilo. Detta kan naturligtvis ha en mängd orsaker. Christine Logel, forskare i psykologi vid Renison university college i Kanada, ger sin syn på sambandet mellan skrivövningen och viktminskningen:

– Kvinnorna fick skriva om saker som de värderade högt. När de kom hem var de nöjda med sig själva och behövde inte tröstäta. Nästa dag behövde de heller inte äta något extra, och efter några månader hade de förändrat sina vanor.