Minna ökar mest i Sverige

Text:

Minna och Olle var namnen som ökade snabbast bland nyfödda i Sverige år 2011. Men i topp finns gamla favoriter som Alice och William. Bägge har länge funnits med bland de popu­läraste namnen.

– Bland de tio främsta namnen är det en väldig stabilitet, säger Katharina Leibring, forskningsarkivarie vid Namnarkivet vid Institutet för språk och folkminnen.

Samtidigt vill många föräldrar ge sina barn unika namn. Var trettonde flicka och och var femtonde pojke får ett namn som ingen annan har. Men dessa kan sedan ändå plockas upp av andra föräldrar. Ett exempel är Williot – en kombination av William och Elliot – som nu har femton bärare.

– Vissa av de här unika och nyskapande namnen sprids, får fäste och slår igenom, säger Katharina Leibring.

Årets raket är Minna, som med 311 nya bärare ökar med hela 102 procent jämfört med år 2010. Då klättrade Tove snabbast bland flickorna. Gemensamt för dessa två namn är att de burits av populära deltagare i tv-serien Idol; Tove Styrke slutade som trea i tävlingen år 2009 och Minnah Karlsson blev tvåa år 2010.

– Särskilt när det gäller Minna­ kan man tänka sig en ”Idoleffekt” och att det mass­mediala inflytandet har haft inverkan. Men bägge namnen är också en del av trenden med korta och tvåstaviga flicknamn.

Ofta går det tre generationer innan namn blir populära på nytt. Katharina Leibring tror därför att det snart kan vara dags för Åke, Kurt, Knut och Bertil att klättra på listorna. Hon tror även att dubbelnamn som Anna-Maria och Anna-Lisa åter kommer på modet.

En annan trend är att namnen­ på asagudar, som Freja och Loke, faller allt fler nyblivna föräldrar på läppen. Engelska namn, som Vince, Ryan, Abigail och Hailey, har också uppåtgående kurvor.