Brev till Språkpolisen 27 augusti 2012 Artiklar Förkortningen på skylten pastorsex (man kan tro att den finns i Knutby) i stället för den riktiga förkortningen pastorsexp för pastorsexpedition. Emma Hur kan det…
Lizette Medz stavar med z 23 augusti 2012 Artiklar Pär Nuder, Lena Philipsson och Jimmie Åkesson har en sak gemensamt – de får ofta se sina namn felstavade i tidningarna. En som har samma…
Nr 1 2012 15 november 2011 Språktidningen presenterar nyordslistan! Nytt nummer redan i mellandagarna. ARTIKLAR OCH KLURIGHETER: Ordmakare i tre generationer Så knäcker polisen missbrukarnas hemliga kodspråk Massor av pyssel: korsord,…
Bitar av runsten räddade brobygge 15 november 2011 Artiklar När runstenarna ristades och restes från 900-talets slut till början av 1100-talet placerades de ofta vid vägar. Där kunde de ses och beundras av förbipasserande…
Garderob 15 november 2011 På 1600- och 1700-talen lånade svenskan och några andra germanska språk in det franska garde-robe, ’plats där kläder förvaras, klädkammare’. Engelskan var ännu tidigare ute:…
Tydlig tagg samlar alla inlägg 15 november 2011 Tips Om man vill att ett inlägg på Twitter, en tweet, enkelt ska kunna hittas av andra, kan man hashtagga, eller tagga, med hjälp av tecknet…
Balzacs blomporr fordrar intensitet 15 november 2011 Krönikor Blomnamn hör till det svåraste i glosväg för en översättare. Jag översatte en gång en roman av Honoré de Balzac, Liljan i dalen. Den handlar…
När chefen ändå stannar hemma 15 november 2011 Tips Vid det första skrivkurstillfället frågar jag deltagarna: ”Vilka är era läsare?” Tjugo händer i luften. Det tar inte lång tid att fylla tavlan med tänkbara…
Flexibel språkspaltare 15 november 2011 Läsvärt Vart är vart på väg? Siv Strömquist (Norstedts) Språkobservatörer undrar ofta – stilla och förundrat – varför allt fler, allt oftare, säger och skriver si,…
Pedagogiskt för blivande skrivproffs 15 november 2011 Läsvärt Skriv som proffsen Ann-Louise Forsström (Redaktionen) Särskrivningar, stavfel, högtravande formuleringar och typografisk julafton tillhör sådant som kan irritera läsare. För den som har språket som arbetsredskap…
Hitler till retorisk rakning 15 november 2011 Läsvärt Retorik i tiden Göran Hägg (Norstedts) Adolf Hitler är ett skrämmande exempel på hur övertygande bra retorik kan vara. Tyvärr är hans tal näst intill…
Historisk gryta av ord från köket 15 november 2011 Läsvärt Kulinariska ord Olle Bergman (Historiska media) Prästostens namn härstammar från den tid då bönder betalade tionde, alltså kyrklig skatt, till prästerna. Skatten skulle från början…
Väggkonst från runor till taggar 15 november 2011 Läsvärt Graffitins historia Malcolm Jacobson (LL-förlaget) Det började med grottmålningar och klotter på väggar och slutade med nersprejade tunnelbanevagnar och upprörda politiker. Malcolm Jacobson spårar graffitins…
Laxaskar och andra vrickade tungvrickare 15 november 2011 Läsvärt 1st international collection of tongue twisters (uebersetzung.at/twister/index.htm) Kan du säga typiskt västkustsk köksväxt snabbt utan att staka dig? Meningar som är gjorda för att vara…
Vi behöver mer tyska i skolan 15 november 2011 Debatt Tyska språkets status genomlider en kris i svensk skola. De senaste tio åren har antalet elever som läser tyska halverats. Men behovet av språket har…
Lättläst ofta alltför svårt 15 november 2011 Debatt I Språktidningen 6/11 skriver Helena Englund Hjalmarsson och Marie Jenevall en debattartikel om lättläst svenska. Vi håller med dem om att man alltid bör göra…
Jag vill utfärda prettovarning! 15 november 2011 Krönikor Det händer att jag får frågan vilka språkfel jag retar mig mest på, eller vilka ord jag tycker är vackrast respektive fulast. Givetvis kan jag…
Typsnitt säger vilken typ du är! 15 november 2011 Artiklar I Språktidningen 4/10 gick Jessika Gedin till frontalangrepp mot typsnittet Comic Sans: ”ett bulligt, gulligt serietidningstypsnitt där kunskapsföraktet står tydligt utskrivet mellan raderna”. Kanske kan…
Släpp loss italienskan 15 november 2011 Krönikor På mitt nattygsbord ligger Petrarcas Canzoniere och glöder av pretentioner. Jag brukar mumla verserna för mig själv. Det är så vackert. Jag förstår nästan vad…
Ovanliga Osvald går i systerns spår 15 november 2011 Artiklar Pernilla: – När vi började fundera på namn till vårt första barn letade vi i bokhyllan efter inspiration. Då fastnade blicken på Rondo av Gösta…
Snobbig svensk skolengelska 14 november 2011 När jag började plugga engelska på universitet fick jag välja om jag ville rikta in mig på amerikansk, brittisk eller australisk variant. Jag valde brittisk.…
Olika bilder av vintertiden 14 november 2011 Vårt val av språkliga bilder, metaforer, skvallrar om vår syn på tid. Marlene Johansson Falck är forskare vid Institutionen för språkstudier, Umeå universitet. Hon har…
Riad oförberedd förebild 14 november 2011 Artiklar Jag hade gissat fel. Den nyinvalde akademiledamoten Tomas Riads språkintresse kommer inte från barndomsåren i Egypten. Tiden som violinist har inte heller bidragit till intresset…
Retronym 14 november 2011 Platt-tv:ns intåg har gjort att vi generat behöver förtydliga att vi har kvar vår gamla tjock-tv – en retronym. E-post har gjort att vi måste…
Knytkonferens 14 november 2011 På en knytkonferens möts alla av ett tomt schema, och konferensen inleds med att man lägger in ämnen på detta – individuellt eller tillsammans med…
Signaturrätt 14 november 2011 De senaste två åren har man kunnat läsa om olika kockars signaturrätter. En signaturrätt är en maträtt som man själv har komponerat, och som blir…
Graviditetsord 14 november 2011 Fertilitetsturism. Barnlösa västerlänningar reser i allt större utsträckning till länder där bättre möjligheter finns till bland annat provrörsbefruktning och surrogatmödraskap. Embryoadoption. Par som saknar både…
Svensk färdtjänst via Senegal 14 november 2011 Snart kommer svenskar att kunna beställa färdtjänst via Senegal. Just nu genomgår 32 senegaleser en intensivutbildning i svenska för att kunna börja lyfta lurarna redan…
Tvååringar är hejare på grammatik 14 november 2011 Vi lär oss avancerad grammatik innan vi lär oss formulera och uttala fullständiga meningar. Ny forskning visar att barn redan vid 21 månaders ålder förstår…
Färre jag i texter av högdjur 14 november 2011 Människor med makt använder ordet jag mer sällan än personer med låg status. Män använder också färre pronomen i första person singular (som jag, mitt,…
Bon appétit! säger köket 14 november 2011 Nu kan brittiska elever lära sig laga franskt kök – av köket självt. På Newcastle university har en grupp teknologer och språkvetare skapat ett fransktalande…
Kvinnor minns djupa mansröster 14 november 2011 Mäns tonhöjd kan ha betydelse för kvinnors minne. Det visar en studie vid brittiska University of Aberdeen. Forskarna lät ett antal kvinnor se och höra…
Svartvit brittisk språksyn 14 november 2011 Stop talking black, säger de. Sluta tala som de svarta. Men vi som lever i Londons arbetarklassområden tillhör inte någon särskild ras. Skådespelaren och musikern…
Så fångas ett flyende språk 14 november 2011 Artiklar Som swahilitalande fältlingvist kom jag till Tanzania år 2002 för att ta reda på mer om språket kagulu. En fältlingvist är en språkvetare som inte…
Ska vi bry oss om språkdöden? 14 november 2011 Artiklar Ngong, poyanáwa, squamish, karok, dyaabugay, umesamiska och 467 till. Det är de språk i världen som klassas som akut utrotningshotade på språkuppslagsverket Ethnologues webbplats. Dessa…
Sex mer känsligt på svenska 14 november 2011 Artiklar Det händer ibland att jag står på ett dansgolv och får tanken, vad är det vi alla står medryckta av egentligen? Nyligen vevade jag med…
Tala i toner 14 november 2011 Artiklar En eftermiddag sommaren 1995 hände något konstigt. Jag lade sista handen vid mina inlästa kommentarer på en cd om musik och hjärnan som jag arbetade…
Så säger politikerna ingenting 14 november 2011 Jag ser Pelle. På femtio meters avstånd vet jag att vi båda kommer att säga hej, höra oss för om våra respektive hälsotillstånd och försäkra…
Vad betyder snäll för dig, Jenny? 14 november 2011 – Snäll betyder att man är omtänksam och hjälpsam utan urskiljning, alltså att man riktar sin snällhet både uppåt och nedåt, säger Jenny Forsberg. Hon…
Ingen Dolores i familjen Chong 14 november 2011 Familjen Gallardo, med spanskt ursprung, döper sin nyfödde son till Alfonso. Paret Roberts, som har sina rötter i Storbritannien, ger sin dotter namnet Susan. Globalisering…
Zooma in Norrland på dialektkartan 14 november 2011 Krönikor För lite drygt två år sedan började jag tala norrländska. Ändå är jag född i Skellefteå och har bott i Umeå i över 20 år.…
Lizas livlina 14 november 2011 Liza Marklund är några minuter sen till intervjun på Piratförlaget, där hon inte bara hör till författarna utan också till delägarna. När hon dyker upp…
Överlevnadskurs i samiska 14 november 2011 Sensommaronsdag i Lycksele. På torget fladdrar den röd-grön-gul-blåa samiska flaggan i kapp med de övriga nordiska fanorna. Och kanske fladdrar den lite extra i dag,…
Nick 14 november 2011 Nickname betyder ’smeknamn’, och på nätet tar man sig ett nick i stället för att skylta med sitt riktiga namn. Vissa uppträder med flera nick…
Därför stör sig folk på ordet kring 14 november 2011 Artiklar Om det är dimma kring en stad, är det då dimma i den också? Det är inte självklart utan kan betyda att dimman ligger som…
Ändelserna som gör språkhistorien levande 14 november 2011 Har ni tänkt på hur många ord det finns på -ing och -ning? Den ändelsen är den vanligaste när man ska bilda substantiv till verb:…
Mitt språk bor inte på samma plats som ditt! 14 november 2011 Det finns delar av hjärnan som bara arbetar med språk – men de sitter inte på exakt samma ställe hos alla människor. Hjärnforskare på Massachusetts…
Hallå – så här ser jag ut! 14 november 2011 Hjärnan är ett hjälpsamt organ. Den har bland annat direktkopplat de delar som behandlar röster med den del som gör att vi känner igen ansikten…
Digitala dödahavsrullar 14 november 2011 Dödahavsrullarna har blivit digitala. På internet kan man gratis detaljstudera högupplösta fotografier av de tvåtusen år gamla pergamentfragmenten. Texterna är skrivna på hebreiska, men för…
Bäst biologibetyg till svenska tjejer 14 november 2011 För att få högt betyg i biologi är det säkrast att vara tjej och född i Sverige. Om du har ett annat modersmål än svenska…