Ovanliga Osvald går i systerns spår

Text: Linda Forsell

 

Pernilla: – När vi började fundera på namn till vårt första barn letade vi i bokhyllan efter inspiration. Då fastnade blicken på Rondo av Gösta Oswald, eftersom bokomslaget, som är gjort av konstnären Arne Jones, är det finaste Peter vet. Ju mer vi tänkte på namnet Osvald, desto mer tyckte vi om det. Sedan blev första barnet en flicka, så hon fick heta Ofelia i stället. När vi kom på att vi väntade ett barn till, började vi kalla honom för Osvald redan i magen, innan vi ens hade fått veta att det var en pojke. 
 
Fanns det något som fick er att tveka någon gång?
 
– Jag tvekade lite inför namnet, för jag var orolig att folk skulle tänka på John F. Kennedys mördare, så jag bestämde att vi skulle stava det med v i stället för w. Peter envisas i alla fall med att skriva med w i inofficiella sammanhang. Men när man lär känna Osvald tänker man ju bara på honom när man hör hans namn, så det är egentligen inte så viktigt.
 
Vad var viktigt då, när ni skulle välja namn?
 
– Vi ville ha ett fint namn som inte är jättevanligt. Både jag och Peter har ju väldigt vanliga namn, så det kanske är därför. Och vi ville att det skulle funge­ra på engelska och franska. Det är också en av anledningarna till att han har fått efternamnet Idling. Ahlsén och Fröberg är svårare utomlands.
 
Hur tänkte ni när ni valde Evert?
 
– Vi tänkte att det vore roligt om barnen hade samma initialer, nu när de båda fick tilltalsnamn på o. Ofelia heter Edith i andranamn, ett namn som finns i båda våra släkter. Peters morfar hette Evert, så det passade bra. Men vi valde namnen framför allt för att de är fina, inte av omtanke om familjen.  
 
Osvald
 
I Sverige finns 858 män som har för­namnet Osvald. Det är ett fornengelskt namn som ursprungligen stavades Os­weald, som är sammansatt av orden os eller as, som betyder ’gud’, och weald, som betyder ’makt’.