Tre sjöar som kan vara lugna vatten 30 maj 2024 Artiklar Fråga: I Gästrikland finns tre sjöar som heter Sälgsjön, Övre och Nedre Säljet. Jag undrar vad Sälg eller Sälj, eller som det stavats förr Sälie,…
Dragspelsstjärna får egen gata i hembyn 27 maj 2024 Artiklar På julafton 2023 var det tre år sedan dragspelaren Roland Cedermark avled vid 82 års ålder. Under sin långa karriär sålde han över två miljoner…
”Vi behöver tala mer om språk” 6 maj 2024 Artiklar Ett språkmuseum i centrala Stockholm. Den drömmen hoppas Patrik Hadenius kunna förverkliga inom några år.– Det behövs ett monument för språket – en plats som…
Femtielva formidabla formexperiment 4 april 2024 Läsvärt I femtielva versmått tar sig språkvetaren Lars Melin an Sten Selanders klassiska dikt Spela kula med lika delar lust och logik. Rim ska snickras ihop,…
Otymplighet till havs 3 april 2024 Krönikor Kovändning är ett ord som är hämtat från sjömansspråket, där det till en början enligt en gammal nautisk ordbok betydde ”falla undan vinden och sedan…
Papper och penna blir mer personligt 2 april 2024 Krönikor En dag i mellanstadiet såg fröken bekymrat på mig och bad mig stanna efter lektionen. Mina lyckligare lottade kamrater sprang ut på rast. Fröken hade…
Bäst som är på väg att falla ur bruk 28 mars 2024 Artiklar Fråga: Finns det någon skillnad mellan uttrycken bäst som och just som i meningar som ”Just/Bäst som han städat klart kom gästerna”. Och är bäst…
Klartecken för byte till förnamnet Sinister 27 mars 2024 Artiklar Sinister må betyda ’olycksbådande; ondskefull; lömsk’ på engelska. Men det bör ändå tillåtas som förnamn. Det anser Kammarrätten i Stockholm som därmed kör över beslut…
Aktuella nyord: spilla te, vattenkremering, grisch, zombievirus 26 mars 2024 Artiklar spilla te Att spilla te är att skvallra eller röja hemligheter. I engelskan har spill the beans i ett drygt århundrade använts i bemärkelsen ’avslöja…
Språket är alltid på gränsen 25 mars 2024 Artiklar Det sägs att det inte finns två exakt likadana snöflingor, och ändå kallar vi varenda en för just snöflinga. Men hagel får heta hagel, och…
Luckor i lärarnas engelska på universitetet 21 mars 2024 Artiklar Varannan universitetslärare behärskar inte engelskans 3 000 vanligaste ord. Det betyder att deras produktiva ordförråd – alltså ord som lärarna själva använder och inte bara…
Pedagogisk guide för skribenter 20 mars 2024 Läsvärt Universitet och högskolor ska inte bara syssla med utbildning och forskning. Högskolelagen säger att lärosäten även har en tredje uppgift som är att ”samverka med…
Rötterna till orden 18 mars 2024 Artiklar I läran om ordens ursprung – etymologi – finns alla möjligheter att gå ned sig hur djupt som helst. Varför heter det till exempel barnhem?…
Efterlyser mer engelska glosor på högstadiet 14 mars 2024 Artiklar Att nöta engelska glosor ses ofta som ett föråldrat sätt att undervisa på högstadiet. Men oviljan att fokusera på ordförrådet gör att det blir slumpartat…
Päron är ingen parentes i språket 11 mars 2024 Krönikor ”Päron”, säger en småbarnsmor jag känner. ”Det var inte förrän jag själv blev mamma som jag fattade att föräldrar kallas så på grund av päronformen…
Vi äter samma och inte likadan soppa 7 mars 2024 Artiklar Fråga: Jag undrar över skillnaden mellan samma och likadan. Om jag lagar soppa till middag, äter vi då samma soppa eller äter vi likadan soppa…
Gott slut på irritationen 6 mars 2024 Krönikor Genom åren har jag helt aningslöst gått runt och önskat omvärlden god fortsättning under mellandagarna och jag har förmodligen sagt eller skrivit gott slut både…
Nyfödd pojke får inte heta Baby 5 mars 2024 Artiklar Baby är inte ett lämpligt förnamn för en nyfödd pojke. Det anser Skatteverket som avslår en ansökan från ett föräldrapar i Göteborg. Beslutet motiveras med…
Namnen som ger smak åt måltiden 4 mars 2024 Artiklar Att Sverige har genomgått en kulinarisk revolution de senaste årtiondena är inget revolutionerande påstående, utan tvärtom en så etablerad sanning att det till och med…
Vår syn på namn har förändrats 27 februari 2024 Krönikor På resande fot är mitt namn ganska bekymmersfritt. Anders Svensson innehåller inga krångelbokstäver och innebär ingen större utmaning i utlandet så länge tangentbordet är latinskt.…
Här måste (nästan) alla byta namn 26 februari 2024 Artiklar I Lettland har språkvård varit i fokus ända sedan Sovjetunionen föll och landet åter blev självständigt. Och efter Rysslands invasion av Ukraina har den blivit…
Sju steg till texter som inte sticker ut 21 februari 2024 Tips Den språkform är bäst som märks minst. Så brukade Bertil Molde – en av 1900-talets mest tongivande språkvårdare och mångårig chef för Svenska språknämnden –…
”Samiskan är inte alls lika förlåtande” 19 februari 2024 Artiklar Journalisten Elin Anna Labbas första roman Far inte till havet släpptes nyligen på svenska och i nordsamisk översättning samtidigt. Hon är själv samisktalande, och även…
Så enkelt är inte valet mellan de och dem 13 februari 2024 Artiklar En klar majoritet – hela 63 procent – anser att det är ganska eller mycket lätt att göra rätt på de och dem i skrift.…
”Hebreiskan står mig väldigt nära” 12 februari 2024 Artiklar För Lizzie Oved Scheja, verkställande direktör för institutionen Judisk kultur, är hebreiska mycket mer än bara ett språk.– När folk frågar mig vad min judiskhet…