Aktuella nyord: spilla te, vattenkremering, grisch, zombievirus

Vi tittar på fyra aktuella nyord: spilla te, vattenkremering, grisch och zombievirus.

Text:

Bild: Istockphoto

spilla te
Att spilla te är att skvallra eller röja hemligheter.
I engelskan har spill the beans i ett drygt århundrade använts i bemärkelsen ’avslöja en hemlighet; skvallra’. Något färskare i samma betydelse är spill the tea. Nu har uttrycket lånats in i svenskan som spilla te eller teet. Nyheter 24 berättar om hur Edvin Törnblom och Johanna Nordström nyligen delade med sig av hemligheter för varandra: ”I ett avsnitt av Edvins succépodd ­Ursäkta slog podduon på stora ­trumman när det kom till att spilla te. Johanna berättade om den svindlande summan som hon fick för ’Ring ­Polisen’, och Edvin tog bladet från munnen tillslut och berättade vad han fick för att vara med i humorprogrammet LOL.” Substantivet te kan även användas i betydelsen ’skvaller’.

vattenkremering
Vattenkremering är en metod som tillåts i allt fler länder.
I bland annat Kanada, Sydafrika, Storbritannien och delar av USA används redan vattenkremering som en mindre resurs­krävande kremeringsmetod. Den är ännu inte tillåten i Sverige men har nu börjat diskuteras som ett miljövänligt alternativ. Aftonbladet skildrar hur processen fungerar: ”Den nya metoden är en slags vattenkremering, även kallad resomation, som innebär att liket innesluts i en biologiskt nedbrytbar påse som sedan placeras i en behållare fylld med trycksatt vatten och en liten mängd kaliumhydroxid. Detta omvandlar snabbt vävnad och celler till en vattenlösning på cirka fyra timmar.”

grisch
Trenden grisch går ut på att se rik ut utan att nödvändigtvis vara det.
På 1990-talet började det i synnerhet i centrala Stockholm talas om stekare, som i Svensk ordbok definieras som ’(ung) person med ut­präglat lyxig livs­stil främst förknippad med vissa högstatusområden’. Nu har den trenden fått en modern efterföljare i grisch. Tidningen Dagen skriver att det är en estetik som anammats av unga ”som gärna visar upp sin rikedom genom sitt yttre” och därför i praktiken ofta handlar om märkeskläder, överdådiga restaurangbesök och olika typer av statusprylar som ­skapar ett sken av lyx: ”Är man grisch behöver man dock inte nödvändigtvis vara rik, bara se ut som att man är det.”

zombievirus
Ett zombievirus kan återuppväckas när permafrosten tinar.
Allt oftare används förledet zombie- i överförd ­bemärkelse om fenomen som vägrar dö eller som slumrar men riskerar att återupp­väckas. Den bildliga betydelsen är inspirerad av popu­lärkulturens zombier och utnyttjas främst för att be­skriva lurande faror. En sådan fara är zombievirus. Afton­bladet rapporterar att klimatförändringarna kan bli en ut­lösande faktor: ”Uråldriga faror kan lura i permafrosten. Den globala uppvärmningen riske­rar att släppa lös virus som kan leda till nya pande­mier. Det påstår forskare som stude­rat så kallade ’zombievirus’.”