Kanonbra kommer från kanonhårt 21 december 2023 Artiklar Fråga: Jag undrar hur ordet kanon kom att användas som ett adjektiv beskrivande något väldigt bra? Tora Svar: Enligt Svensk ordbok är kanon som adjektiv…
Å, ä och ö blir allt oftare till a och o 29 november 2023 Artiklar Fråga: Jag undrar var man kan hitta information om hur å, ä och ö används korrekt för, till exempel, ortnamn eller namn på organisationer när…
Finns det verkligen vegetariska korvar? 5 oktober 2023 Artiklar Fråga: Jag har arbetat som slöjdlärare i 22 år och ser att orden på skolmatsedlarna har ändrats de senaste tio åren. Finns det verkligen ord…
”Vi lever mitt i ett kulturellt fenomen” 2 augusti 2023 Artiklar Digitaliseringen påverkar hur vi läser. I en ny bok diskuterar Joel Halldorf hur vår förmåga att djupläsa förändras när skärmarna tar över.
Aktuella nyord: mikromobilitetsfordon, gargasnipe, röd konflikt, vild graviditet 1 augusti 2023 Artiklar Vi tittar närmare på fyra aktuella nyord i svenskan: mikromobilitetsfordon, gargasnipe, röd konflikt och vild graviditet.
Språkregler är som en snuttefilt 31 juli 2023 Krönikor Som jag har varit inne på förut så har jag ett kluvet förhållande till fenomenet språkpoliser, trots (?) att jag skriver under en vinjett med…
En bildlig uppblåsning 27 juli 2023 Krönikor När inflation en gång lånades in i svenskan, möjligen på 1700-talet, var det en medicinsk term med betydelsen ’uppblåsning, utspänning av organ genom att man…
Drömmen om att tala med valar 25 juli 2023 Läsvärt När naturfilmaren Tom Mustill paddlar utanför Kaliforniens kust bryts plötsligt vattenspegeln av en jättelik knölval som krockar med kajaken. Tom Mustill överlever men blir förstås…
Så blir sångerna svenska på riktigt 24 juli 2023 Artiklar Nu för tiden översätts ofta Disneylåtar – och andra sånger från filmer – till svenska. Men förut var det schlagerlåtar. Svenskans språkmelodi och många sammansättningar…
Därför är det så svårt med skrift 17 juli 2023 Artiklar Det som skriften först och främst är till för är att symbolisera ljud och ord i språket. Något skriftsystem med en symbol för allt som…
Låt Danmark äga kungens karameller 11 juli 2023 Tips Säg konungens av Danmark bröstkarameller och en del skribenter blir nog snarare nostalgiglansiga i ögonen än godissugna. Länge var nämligen gruppgenitiv en språklig stridsfråga, där…
Från riktig till viktig svenska 5 juli 2023 Läsvärt Språkfrågor är alltid aktuella, ibland extra aktuella. Så har det varit våren 2023, och då har det handlat om för eller emot en dom-reform. Det…
”Stryk tre av fyra meningar” 3 juli 2023 Artiklar Ja, då pratar vi språk och nördar ner oss, säger David Lagercrantz och tar plats i soffan i sitt vardagsrum. Vi träffas där för att…
Med psalmboken i tiden 26 juni 2023 Artiklar Nyskrivna psalmer var ett av Martin Luthers viktigaste redskap när han spred sin tolkning av kristendomen på 1500-talet. Luthers reformation ledde till att protestantiska kyrkor…
Nu hörs roboten i kören av röster 21 juni 2023 Krönikor Det är lika bra att säga med en gång – den här texten har inte skrivits av en textrobot. Jag tycker nämligen om att skriva…
Efter 140 år går ordboken snart i mål 20 juni 2023 Krönikor I slutet av 1990-talet började jag läsa svenska på högskolan. För första gången fick jag tillfälle att bekanta mig med labyrinterna i Svenska Akademiens ordbok,…
Från Turkey till Türkiye 19 juni 2023 Artiklar Har Turkiets nya stavningsändring något att göra med en strävan om att vara mer autentiskt turkisk? Eller finns det fler dimensioner? I juni 2022 gick…
Äntligen ordbok! 14 juni 2023 Artiklar En nyårsgåva till svenska folket i allmänhet och till skolan i synnerhet. Så kommenterade Svensk Lärartidning den 28 december 1893 utgivningen av det första häftet…
”Eleverna får kämpa hårt” 13 juni 2023 Artiklar Tjeckiskan sägs vara ett av de svåraste slaviska språken. Karel Blažek på Tjeckiens ambassad tror att det framför allt beror på uttalet. – De flesta…