Drömmen om att tala med valar

Att prata val – hur artificiell intelligens kan förändra vår kommunikation med djur av Tom Mustill (översättning Åsa Brolin) (Modernista)

Text:

Bild: Istockphoto

När naturfilmaren Tom Mustill paddlar utanför Kaliforniens kust bryts plötsligt vattenspegeln av en jättelik knölval som krockar med kajaken. Tom Mustill överlever men blir förstås rejält omtumlad – och intresserad av dessa varelser i havet, som vi vet relativt lite om.

Boken Att prata val – hur artificiell intelligens kan förändra vår kommunikation med djur är ett försök att närma sig dem och att förstå dem. Tom Mustill gör detta bland annat genom att vända sig till forskare som försöker kartlägga hur valar och delfiner kommunicerar med varandra. En forskare har bland annat kommit fram till att vissa delfiner har 565 olika visslingar i sin repertoar – och på vilket sätt dessa visslingar skiljer sig åt är en av de saker som forskare nu försöker utröna.

I nuläget kan vi inte förstå varandras kommunikation, men Tom Mustill drömmer om en inte alltför avlägsen framtid då vi faktiskt kan det.

Mats Almegård är redaktör på Språktidningen.