Aktuella nyord: mikromobilitetsfordon, gargasnipe, röd konflikt, vild graviditet

Vi tittar närmare på fyra aktuella nyord i svenskan: mikromobilitetsfordon, gargasnipe, röd konflikt och vild graviditet.

Text:

Bild: Istockphoto

mikromobilitetsfordon

Ett mikromobilitetsfordon drivs i regel med el och används av en person.

På sistone har gator över hela landet fyllts av mikromobilitetsfordon. Hit räknas exempelvis elcyklar, elsparkar, elskateboardar och segways. Det rör sig alltså i regel om eldrivna fordon som främst är avsedda att användas av en person. Men det ökande antalet fordon på gatorna har också mött kritik. Göteborgs-Posten berättar att det därför införts bestämmelser som reglerar hur många fordon som finns att hyra: ”Våren 2022 begränsade Göteborgs stad det totala antalet så kallade mikromobilitetsfordon (där elsparkcyklar och elcyklar ingår) till 4 400 stycken.”

gargasnipe

En gargasnipe är en smygtagen bild eller film som publiceras i sociala medier.

I berättelserna om smurfarna är Gargamel en ondskefull och ful alkemist som drömmer om att få tillaga en smurf och äta upp den. I sociala medier växer sig trenden med gargasnipes allt starkare – smygtagna fotografier eller filmer som publiceras ihop med musik om Gargamel utan att personen på bilderna känner till detta. Nyheter 24 skriver om syftet med inläggen: ”En ny hånfull trend sprider sig som en löpeld på Tiktok under #gargasnipes. Trenden går ut på att smygfotografera människor som man uppfattar som lite udda eller tokiga.” Gargamelsnipe används i samma betydelse som gargasnipe. Som verb används garga.

röd konflikt

I en röd konflikt strider rivaliserande grupperingar mot varandra.

När kriminella nätverk strider mot varandra använder polisen en färgskala för att beskriva läget. I en röd konflikt förekommer våldshandlingar som skjutningar och bombdåd. Färgkoden orange står för en betydande risk för våldsdåd, gul representerar en viss risk medan grå symboliserar att situationen är oklar. Aftonbladet rapporterar om den senaste tidens våldsvåg i Stockholmsområdet: ”Flera röda konflikter pågår samtidigt. Men de flesta skjutningar och sprängningar kopplas till en konflikt mellan ’Kurdiska räven’ och en 24-årig ledargestalt inom Dalennätverket.”

vild graviditet

En vild graviditet sker helt utan kontakt med vården.

En trend som nyligen fått stor spridning genom influerare är vilda graviditeter. Här görs inga besök hos barnmorska, det tas inga ultraljud och förlossningen sker i hemmet. I Sydöstran beskriver Ellinor Eriksson debatten som uppstått efter att en svensk hälsoprofil i en intervju förklarat att hon inte tänkte vända sig till vården: ”Vilda graviditeter förespråkas av Yoga Girl, en av de största hälsoinfluerarna. Då går man inte på ultraljud eller annan mödravård. Graviditet ska nämligen inte ses som något medicinskt och kroppens signaler kan kännas av ändå, menar hon. Livsfarligt, enligt gynekologerna.”