Svenskan ÄGER på två sätt 24 mars 2017 Krönikor Om jag säger possessiva pronomen, vad säger du då? Min, din, hans, hennes, vår, deras? I så fall säger du precis som jag ibland gör,…
Ett ord som utvidgats med åren 24 mars 2017 Krönikor Den här gången ska fokus stå i fokus. Betydelsen ’centrum (för uppmärksamhet), medelpunkt’ är numera den vanliga i allmänspråket. Men när ordet lånades in på…
En guide för alla som skriver och granskar 24 mars 2017 Läsvärt Att bearbeta andras texter är inte lätt. Ofta har skribenten lagt både tid och engagemang på att formulera sig. Därför är det många som tar…
Låt stor bokstav bli regel för namn 24 mars 2017 Tips Gotland är ett namn och skrivs därför med stor bokstav i början. Det är nog alla överens om. Men sammansättningar med ett namn borde väl…
Avstamp mot levande latin 24 mars 2017 Läsvärt De latinska sentenserna glimmar ofta i svenskan: amor vincit omnia, errare humanum est, veni, vidi, vici … Andreas Nordin tar avstamp just i sådana uttryck…
Jag översätter inte som mig själv 24 mars 2017 Krönikor En dag omkring år 1970 sitter den sovjetiske språk- och litteraturfilosofen Michail Bachtin och skriver i en anteckningsbok. Många år tidigare har han förvisats från…
Skamligt enkelt att förstå norska 24 mars 2017 Artiklar Är chefen en drittsekk? Är du med i kosegruppa i skolan? Det är inte ofta svenskan lånar in ord från ett skandinaviskt grannland, men nu…
Nya Zeeland dumpar niggernamn 24 mars 2017 Artiklar På maori kallas halvgräset Carex secta för makura. Men när europeiska kolonisatörer kom till Nya Zeeland fick växten namnet niggerhead, eftersom de tyckte att den…
Nu är ortens språk halal i innerstan 24 mars 2017 Artiklar Abou, gäri, woria kale, gitta*. I dag tjusas svenskar av förortsslangen. På drygt tio år har språkformen gått från nedsättande till underhållande, menar Rickard Jonsson,…
Tummen ner för ny rikssvenska 24 mars 2017 Okategoriserade Utbildningsföretaget Lernia och lingvisten Mikael Parkvall har tagit fram en ny ”rikssvenska”. I stället för att utveckla ett enhetligt uttal har ambitionen varit att illustrera…
Brev till språkpolisen 24 mars 2017 Artiklar Dömd till brott, sa en polis i tv. Till och med dömd till våldtäkt har man hört. Hårt! Anders Oskicket att använda Välkomna! och Varsågoda!…
Ryssland ratar dialekter 20 mars 2017 Artiklar ”Vi hade förstås dialekter på 1800-talet och början av 1900-talet. Men i det moderna Ryssland finns det praktiskt taget inte några dialekter. De dialekter som…
Hon har näsa för doftord 20 mars 2017 Kring väggarna i labbet står de i tusental. Små burkar i stål, med etiketter som berättar om innehållet. Men det är inte ”svett” eller ”ananas”…
Bland levande och odöda pronomen 20 mars 2017 filmen Deadheads talar huvudpersonerna Mike och Brent om en zombie de har stött på: Mike: ”What are we supposed to do with it?”Brent: ”First off,…
Nyordens flippar och floppar 20 mars 2017 Artiklar Kommer du ihåg agflation, Bamseteorem och plånboksbröllop? Om svaret är nej är du knappast ensam. Samtliga är nyord från de tio senaste åren som inte…
Du gick före bland vanligt folk 20 mars 2017 Krönikor I år fyller du-reformen 50 år. Många påpekar, med all rätt, att du-genombrottet inte så mycket var en reform som slutet på en lång samhällsförändring.…
Att läsa är en hjälp att leva 20 mars 2017 Artiklar För två år sedan gav författaren Agneta Pleijel ut memoarboken Spådomen. Den är något så relativt ovanligt som en uppväxtskildring ur en flickas perspektiv. Onani,…
Lekande lätt! 20 mars 2017 Artiklar Li Na, fyra år, talar kinesiska och nästan ingen svenska. Nu leker hon på en svensk förskola. Med i leken är jämnåriga Dejan. Han talar…
Framtidens språk fyller 100 år 20 mars 2017 Artiklar Gustaf Cederschiöld var en man med bestämda åsikter om ”modersmålets rykt och rensning”. År 1917 gav han ut boken Framtidssvenska, och nu – ett sekel…
Lyssna välvilligare! 15 mars 2017 Krönikor Nyligen lanserade det statliga utbildningsföretaget Lernia en kampanj för språklig variation. Med hjälp av språkvetaren Mikael Parkvall samlade företaget ett urval olika uttal av svenska…
Babianer behärskar fem vokaler 15 mars 2017 Artiklar Tidiga steg mot människans språk kan ha tagits för 25 miljoner år sedan. Då levde människans och markattartade apors gemensamma förförälder. Röda babianer, som tillhör…
Så kopplar vi ord till geometriska figurer 15 mars 2017 Artiklar Runda former kopplas till mjuka ord och spetsiga former kopplas till hårda ord. Och det sker redan innan vi är medvetna om vad vi ser.…
Sussa på ordet så får det fäste 15 mars 2017 Artiklar En tupplur gör gott för barn som ska lära sig nya ord. Barn som är vakna i flera timmar efter att ha pluggat in nya…
Kokumi 15 mars 2017 Artiklar Sött, salt, surt, beskt och umami brukar kallas de fem grundsmakerna. Nu kanske de får sällskap av kokumi, som ger en fylligare smak. Kokumi är,…
Teckenspråk ger kvickare blick 15 mars 2017 Artiklar Om du lär dig teckenspråk kan du också reagera snabbare på vad som händer runt omkring dig. Forskare i medicin vid University of Sheffield har…
Hjärnan tar fasta på språkets melodi 15 mars 2017 Artiklar Språkljuden fogas ihop till ord och förses med en speciell melodi. Denna språkmelodi – prosodin – har stor betydelse för att hjärnan ska kunna tolka…
3 Trumpord 15 mars 2017 Artiklar 1) Alternativa fakta Alternativa fakta har det tidigare talats om i svenskan som något positivt. Då har det handlat om information som kompletterat bilden av…
Svagare verb ingen ersättning 15 mars 2017 Artiklar I Språktidningen 2/17 påpekas det i avdelningen Frågor & svar helt riktigt att engelskans progressiva form inte endast markerar tid utan också uttrycker känslor. Hamburgerkedjans…
Plantbaserad 15 mars 2017 Artiklar Fler väljer i dag, av olika skäl, att sluta äta kött eller äta mindre av animaliska produkter. Den som helt utesluter sådana livsmedel ur sin…
Problematiskt att kriga mot cancern 15 mars 2017 Artiklar ”Min plan är att vinna över cancern.” ”Jag förlorade mot cancern.” Många som drabbas av cancersjukdom tar till metaforer i sin beskrivning av den. Men…
Nyheterna sist i svenskan 15 mars 2017 Artiklar När engelska översätts till svenska ändras ofta ordföljden en smula, trots att samma ordföljd hade varit möjlig. Språkforskaren Anna Elgemark, Göteborgs universitet, vill öka förståelsen…
Nyhetsbot 15 mars 2017 Artiklar ¶ Efter robotjournalistikens intåg kan nyhetsboten bli nästa landvinning för svenska medier. Det är ett program som individanpassar vilka artiklar som presenteras för en läsare.…