Strategin är ännu fler strateger 20 december 2012 Artiklar Det tycks finnas stort behov av överblick nu. I framtiden skymtar scenarier och hot. Allt från den globala klimatförändringen till den demografiska utvecklingen ska mötas…
Allt blir bättre på svenska 20 december 2012 Thomas Steinfeld är kulturchef på anrika tyska morgontidningen Süddeutsche Zeitung. Han är också författare, och hans senaste bok, Der Sturm, på svenska Stormen, marknadsfördes som…
Depression kan ge sen utveckling 16 december 2012 Förlossningsdepression kan försena barns språkutveckling. Under de första månaderna i livet ställer barn in sig på vissa språkljud och ansiktsrörelser. Andra ljud, som inte tillhör…
Språkliga samband påskyndar inlärningen 16 december 2012 Ordet äta tecknas på engelskt teckenspråk genom att handen förs till munnen på samma sätt som när man faktiskt äter något. Det finns alltså ett…
Bodil Malmsten till kaffet 16 december 2012 Läsvärt Så gör jag – Konsten att skriva Bodil Malmsten (Modernista) Med skrivkonsten är det som med kokkonsten. Många av oss tittar liksom bara på. Det…
Hjärnans språkmaskineri 16 december 2012 Språkforskaren Julia Uddén undrade, som så många andra, vad som händer i hjärnan när vi lär oss språk. Mer specifikt funderade hon på hur medvetna…
Stöld, knivar och blodtransfusion 16 december 2012 Läsvärt Swahili för svenskar Imma Mpili Andersson & Karin Zetterqvist (Hjalmarson & Högberg) Om man varit på resande fot i ett land där man inte talar…
Svårslagen skånsk underhållning 16 december 2012 Läsvärt Skånska dialektord Carl-Erik Lundbladh (Institutet för språk och folkminnen) Som underhållning är denna dialektordbok svårslagen. Den nyfikna kan ströbläddra mellan nostalgidoftande ord som fittomtratt, ’[slå]…
Utan blåtira och brutet ben 16 december 2012 Krönikor För några år sedan översatte jag en samling moderna ryska sagor till svenska. Boken var skriven av levnadsfilosofen och barnboksförfattaren Sergej Sedov med illustrationer av…
Sätt punkt för förkortningar 16 december 2012 Tips Ska man använda förkortningar eller inte? – Njeaooo. Om man använder de allra vanligaste. Tycker jag. Nu pratar jag bara om förkortningar som t.ex., m.m.,…
Brev till Språkpolisen 16 december 2012 Artiklar Det förvånar och irriterar mig att det i vartenda matlagningsprogram, alltifrån Mannerström till Tengby och Kirchsteiger med flera, att ingen tycks veta att den så…
Nya tider i Norge 14 december 2012 Det norska uppslagsverket Store norske leksikon har i sin nätupplaga ersatt f.Kr. med f.v.t. I stället för att referera till Kristus när man anger årtal,…
Aldrig någon chans för alldrig 14 december 2012 Okategoriserade Dagens stavning trotsar många gånger både logik och förnuft, skriver Lars Melin i Språktidningen 7/12. Men hur ser det ut i stugorna? Hur många kan…
Rätt grammatik viktigare än uttal 14 december 2012 Att bli förstådd på ett språk som inte är ens modersmål handlar mer om att hitta rätt i grammatik och vokabulär än att få till…
Allt färre ord överlever i dag 14 december 2012 Ord kan betraktas ur ett darwinistiskt perspektiv – bara de mest användbara överlever. ¶ Forskare har med hjälp av bokprojektet Google Böcker analyserat mer än…
Estetiska estniskan 13 december 2012 År 1963 uppmanades läsarna till en veckotidning i Estland att sända egna påhittade nya ord till tidningen för att medverka till att fylla luckor i…
2–2013 13 december 2012 Förföriska formuleringar Så gör fastighetsmäklarna för att få oss på fall PLUS: » Vokalernas vilda variation – Tomas Riad om uttalsförändringar i dagens svenska »…
Hur modern är du egentligen? 13 december 2012 Ska du hänga med, ska du hänga på modeordet modernitet. Sedan en tid är det mest kultursidor som använder det, men just nu finns ordet…
Runorna gav Ärinvard rätten till jorden 13 december 2012 Det finns en rad runristningar i landet som, förutom att vara ett monument till minne av en avliden släkting, fungerar som arvsdokument. Genom runstenens text…
Fundamentalist 13 december 2012 Krönikor När fundamentalist började användas i svenskan, var det hämtat från en beteckning för bokstavstroende, bibeltrogna kristna i USA. År 1925 heter det i Svensk Tidskrift:…
Nytta bekämpar språkdöden 12 december 2012 Ämnet är språkdöden och det är fullt i stora hörsalen. Det handlar inte om den död som drabbar språk på Bali eller i Amazonas, utan…
Sopranen sjunger som en apa 12 december 2012 Vad har en gibbonapa som inandats helium gemensamt med en operasopran? När japanska forskare studerade apornas röstteknik visade det sig vara ganska mycket. Som bekant…
Svenska femtonåringar bäst – och sämst! 12 december 2012 Att svenska femtonåringar är bra på engelska är inget nytt. En ny undersökning visar att de tillsammans med femtonåringar på Malta är bäst på detta…
Upprepning ger färdighet 12 december 2012 Nu är det zebrafinkarnas tur att bidra till nya rön om människans språkinlärning. Fåglar lär sig nämligen parningssånger på liknande sätt som barn tar till…
Rosettastenens folkliga språk listas i ny ordbok 12 december 2012 Demotiskan var ett av de tre språk som användes i det forna Egypten och står att läsa på den så kallade Rosettastenen. Medan hieroglyferna och…
Retorik på modet – igen 12 december 2012 Retorikerna är i ropet. De tar självklart plats i tv:s morgonsoffor, brer ut sig i radion och ger ut böcker på löpande band. Dessutom verkar…
Konsten att säga nej 12 december 2012 Den amerikanske författaren Mark Twain lär en gång ha sagt att människan är det enda djur som rodnar – och som har anledning att göra…
Från brony till överklassafari – här är nyordslistan 2012 12 december 2012 Artiklar brony vuxen man som älskar leksakshästarna My little pony och tv-serien Friendship is magic, som handlar om dessa. Första belägg: 2012. ¶ Brony är en…
Svag försäljning kan ge ordboksdöd 12 december 2012 De tryckta ordböckerna får allt svårare att hitta köpare. På Norstedts, landets enda större utgivare av ordböcker, är man bekymrad över utvecklingen. Ordbokstjänsten på webben…
Det obotliga verbala viruset 12 december 2012 Min mamma brukar säga att om jag svär för ofta så försvinner kraften – orden blir nötta och kantstötta av att upprepas. Jag hör vad…
Nätet och krisen styr 12 december 2012 Artiklar Språkrådets årliga nyordslista är ett urval av de ord som tillkommit eller etablerat sig i språket under det gångna året. Vi har valt ut ord…
Vem bor i Sötälje? 12 december 2012 Krönikor I Språktidningens frågespalt undrade en läsare för ett par nummer sedan om uttalet Sötälje för Södertälje, som han tyckte var olämpligt. Frågan hade föregåtts av…