Bodil Malmsten till kaffet

Text: Cecilia Christner Riad

Så gör jag  – Konsten att skriva

Bodil Malmsten (Modernista)

Med skrivkonsten är det som med kokkonsten. Många av oss tittar liksom bara på. Det är väl känt att få tillagar recepten i det väldiga utbudet av kokböcker. Och kanske är det även så med alla böcker om att skriva.

För de är många. Författare tycks vilja skriva om hur de skriver. Och det är inte så konstigt. Det är säkert ett sätt att bearbeta och systematisera den dagliga kampen.

Nu har Bodil Malmsten kommit ut med en bok i genren, Så gör jag. Bodil Malmsten samtalar med sina läsare som hon gör på sin blogg, den som har blivit till loggböcker. Så gör jag är närmast en scrapbook med några citat här, en tanke där, listor över böcker att läsa, praktiska råd. Allt är mycket spatiöst utgjort, med generösa bilder som det heter numera. Aptit­retande (som i kokböckerna), fast bilderna här föreställer författare, bokomslag, diktuppläsningar, gamla ordböcker. Det här är en bok att bläddra i och lättsamt finna inspiration i. En bok för soffbordet.

Ibland undrar jag vem den vänder sig till. För sammanhanget ganska enkla saker förklaras. Som deadline och kill your darlings (att stryka det som man gillar allra mest, men som inte passar in). Men Bodil Malmsten gör en poäng av att hon är autodidakt. Allt ska med.

Hur som helst är det intressant att ta del av vad Bodil Malmsten har att säga i ämnet. Hon är beläst och har tänkt. Även om det man själv skriver inte är på skönlitterär nivå. Och inte minst om man gillar att läsa. Läsningen kommer före skrivandet för Bodil Malmsten, som för så många andra. Och hon roar som alltid, på sitt oefterhärmliga sätt.

Vem vet. Kanske föder det något i läsaren som en dag bär frukt. Kanske tänker man då på Bodil Malmsten och hennes dagsfärska snittblommor på skrivbordet.