Sätt punkt för förkortningar

Text: Lotten Bergman

Ska man använda  förkortningar eller inte?

– Njeaooo. Om man använder de allra vanligaste.

Tycker jag. Nu pratar jag bara om förkortningar som t.ex., m.m., etc., nr, t.o.m. samt ca – alltså inte de nya som omg, pok och lol (som oftast inte betyder ’omgående’, ’prutat och klart’ samt ’lots of love’ utan i tur och ordning oh my god, puss och kram samt laughing out loud).

De vedertagna, allmänt kända, är lättlästa och ibland till och med lättare att förstå som förkortningar än utskrivna, ord för ord.

Ska man skriva förkortningarna med punkt eller mellanslag då?

– Punkt!

Tycker jag. Men bruket vacklar och varierar. Än har vi fått höra att det är mellanslag som gäller, än punkter. Själv anser jag att det är mycket tydligare med punkter (vilket Språkrådet rekommenderar sedan datorerna kom i var mans hand). Om man trots allt föredrar mellanslag, bör detta göras som ett ”fast” sådant, så att det inte dyker upp en av datorn framkallad radbrytning mitt i förkortningen. (Kortkommandot för fasta mellanslag är på Mac alt + blanksteg och på andra datorer ctrl + shift + blanksteg.)

Regeln lyder: ha antingen ett mellan­slag eller en punkt så fort ett ord är avhugget – utom när det gäller o.s.v./osv., d.v.s./dvs. och p.g.a./pga., där man får välja själv om det ska vara många punkter eller en … eller mellanslag, förstås. Ord som inte är avhuggna, utan bara hopsnörpta till förkortningar där sista bokstaven är med, har ingen punkt alls (som i nr, tfn och jfr).

Formulera egna förkortningsregler, gör en lista på vilka ni vill använda och bestäm er för om det ska vara punkter eller inte – och försök vara konsekventa!