Amanda Lind 12 juni 2019 Artiklar Det var i Västerbotten som Amanda Lind tog klivet in i politiken. Där har hon sina släktrötter och det är där hon hittar en av…
Stolthet trotsar fördom 12 juni 2019 Artiklar Kanske spelar det in att Liverpool sedan årtionden är en politiskt röd stad. Labour har dominerat fullständigt – utom mellan 1998 och 2008 då Liberaldemokraterna…
Språket händer hela tiden 12 juni 2019 Krönikor Fem personer strålade samman till ett planeringsmöte. Av deltagarna hade två finska som modersmål. De övriga var ursprungligen svenskspråkiga: två finlandssvenskar, som även var finskkunniga,…
En extra krånglig tidning! 11 juni 2019 Krönikor Skriv som du talar! var rubriken på ett häfte som alla hushåll i Sverige fick i brevlådan 1977. Avsändare var Postverket. I den lilla programskriften…
Den mjuka födan födde nya språkjud 11 juni 2019 Artiklar Enligt en ny teori uttalade vi f och v betydligt senare än andra språkljud. Och detta har med vår kost att göra! Det är språkforskare…
De förenar magi och språk 11 juni 2019 Artiklar Det mest magiska som språkprofessor Jenny Larsson vet är utdöda språk, som gotiska, sanskrit och latin. Nu har hon slagit sina påsar ihop med sin…
Sista striden för de, dem, dom 11 juni 2019 Artiklar Bland det mest kontroversiella en språkvetare kan säga är att det är dags att slopa de och dem. Ge inte upp för språkets förfall! förfasar…
Språklagen fyller 10 år – men vad hände egentligen? 11 juni 2019 Artiklar Sveriges språklag är mycket tydligt skriven. Tacka för det! Annars skulle den ju strida mot sin egen elfte paragraf, den så kallade klarspråksparagrafen. Och språklagen…
Säg allt med 65 ord 11 juni 2019 Artiklar De 65 ord som kallas primord kan jämföras med primtal – de odelbara talen. Primorden kan inte förklaras med andra ord, men med dem kan…
Unika Ugarit ändrade skrifthistorien 11 juni 2019 Artiklar En bonde råkade stöta på något hårt när han plöjde sin åker vid den syriska kusten år 1928. Händelsen satte igång den process som snart…
svill 11 juni 2019 Artiklar Sill är för många ett givet inslag i midsommarfirandet. Men i takt med att allt fler väljer bort animaliska livsmedel ökar utbudet av växtbaserade alternativ.…
Mänskligt tal vinner 11 juni 2019 Artiklar En människa är en mer givande samtalspartner än en robot. Skälet är att kommunikation med en annan människa kan aktivera hjärnans belöningssystem. Det konstaterar franska…
”I dag frodas en språkpurism” 11 juni 2019 Artiklar http://youtu.be/SBmfpjq1mvA År 2017 blev många politiker på Balkan tagna på sängen. Tusentals människor undertecknade då en deklaration om att bosniska, kroatiska, serbiska och montenegrinska borde…
menshydda 11 juni 2019 Artiklar Kvinnor som har mens betraktas i delar av Nepal som orena. Därför tvingas de sova i separata menshyddor. Trots att denna sedvänja numera är olaglig…
Granatgatan har för mycket sprängkraft 11 juni 2019 Artiklar Dubbeltydigheten gör Granatgatan till ett olämpligt namn på en ny gata i Tynnered i Göteborg. Därför vill fastighetskontoret byta namn till Zirkongatan. Skälet är att…
Bara en gud får heta Allah 11 juni 2019 Artiklar Allah är inte ett lämpligt förnamn på en pojke. Det fastslår Skatteverket, och säger därför nej till ett föräldrapar i Malmö som ville ge sin…
10 vanligaste efternamnen i Storbritannien och Irland 1530–2005 11 juni 2019 Artiklar Smith Jones Williams Taylor Brown Davies Evans Thomas Johnson Wilson
flerbarnsskam 11 juni 2019 Artiklar Människans inverkan på klimatet är just nu en omdiskuterad fråga. Ofta kopplas beteenden som är förenade med stora utsläpp av växthusgaser med skam. Ett sådant…
Svenska verbundret förundrar 11 juni 2019 Krönikor I slutet av mars var jag i Lyon på bokmässa. Jag satt i paneler och pratade om det för fransmännen så exotiska ”svenska deckarundret”, signerade…
Dags för ny medieklubb 11 juni 2019 Krönikor ”Ni talar bra latin” var en populär palindrom när jag var barn. Men gör vi det? Det här var 1978 eller möjligen -79. ”Du är…
Mellanläge 11 juni 2019 Krönikor Latinets limbus, som betyder ’rand, kant; bård, bräm; remsa’, har kommit in i svenskan i tre former: limbus, limbo, limb. I äldre katolsk teologi är…
Översättningar riskerar hälsan 11 juni 2019 Artiklar Ofta är Googles översättningar riktigt bra. Men i vissa fall kan felöversättningar äventyra hälsan. Det fastslår forskare vid University of California efter att ha studerat…
Orättvis kritik mot minister 11 juni 2019 Artiklar Kanadas premiärminister Justin Trudeau får mer negativa reaktioner för sin franska än vad som är motiverat. Skälet är den starka kopplingen mellan franskan och identiteten…
ikigai 11 juni 2019 Artiklar Invånarna på den japanska ön Okinawa lever länge och beskrivs dessutom som ovanligt lyckliga. Ikigai pekas ofta ut som en avgörande faktor. Vad som är…
Bröder hyllar klubbikoner 11 juni 2019 Artiklar Två bröder från småländska Nybro har inte bara skaffat tatueringar med Manchester Uniteds klubbmärke. De har också bytt namn för att visa sin kärlek till…
Läsarnas spaningar 11 juni 2019 Artiklar Nej, det heter inte ett vernissage utan enNej, det heter inte ett antiklimax utan enNej, det heter inte en envig utan ettNej, det heter inte…
Skrivregler hjälper dig att nå FRAM 11 juni 2019 Tips Språkriktighet är inte det viktigaste! Det hör jag ofta, och jag kan hålla med. Att en text är osammanhängande och alldeles för lång skapar till…
Snabba nedslag på vägen till talet 11 juni 2019 Läsvärt Många språkforskare ägnar sig åt att följa språket bakåt i tiden. Språkhistoria fascinerar, inte bara för att det är en historia om språk, utan för…
Se forskning som berättelser 11 juni 2019 Läsvärt Att börja. Vilken vånda det kan vålla! Kanske har man ägnat veckor, månader eller år åt att samla material. Sedan kommer det oundvikliga: det hela…