Ibland kan du vända biffen 7 november 2017 Krönikor – Jo, jag sa att man ska inte sätta satsadverbialet efter det finita verbet i en bisats. – Varför gör du det då? I förra…
Blixtsnabbt brev 7 november 2017 Krönikor Email är belagt i svenskan sedan 1700-talet – men det är det franska ord som numera stavas emalj på svenska. Det obesläktade engelska e-mail ’elektroniskt…
Verben som ger liv åt repliker 7 november 2017 Tips Folk pratar mycket i texter. De säger inte bara saker – de frågar, menar, påstår och hävdar också. De kan dessutom berätta, bedyra och insinuera.…
Doldisar formar politiskt språk 7 november 2017 Läsvärt Öppna era hjärtan! Rödgrön röra! Något har gått sönder i Sverige! Spara i ladorna! De flesta politiska tal går obemärkta förbi. Inte så konstigt, med…
Ordbok att sluka med ögonen 7 november 2017 Läsvärt När vi importerar nya livsmedel importerar vi ofta också nya ord. De senaste åren har såväl utbudet i matbutikerna som det språkliga skafferiet utökats med…
Universitet bör inte bryta mot tradition 7 november 2017 Debatt När vi installerade nya hissar i vårt stora bostadshus fick vi höra en röst i hissen som sa ”antrévåning”. Det var väl uthärdligt, även om…
Det är tid för en ny stavningsreform! 7 november 2017 Debatt Svensk stavning har i stort sett likadan ut sedan stavningsreformen 1906. Denna reform var ett steg mot att anpassa stavningen till det talade språket. (Se…
Skippa spinnet! 7 november 2017 Krönikor Är du också trött på politiker som manipulerar med ord och som är så talepunktstyrda att man till slut inte förstår vad de säger? Tja,…
Roligast med bröst och rumpa på engelska 1 november 2017 Artiklar Booty! Tit! Booby! Den som börjar fnissa åt dessa ord är inte ensam. De är nämligen de roligaste orden i det engelska språket, enligt psykologiforskare…
En snygg avslutning 1 november 2017 Artiklar Ska du avsluta en kärleksrelation? Tala med en kollega som har fått cancer? Eller säga upp kontakten med din mamma? Ibland måste man ta ordentlig…
skogsbad 1 november 2017 Artiklar I Japan är shinrin-yoku, ’skogsbad’, sedan länge en etablerad terapiform. Nu vinner den mark även i Sverige. Det handlar inte om något bokstavligt bad i…
Prat från art till art 1 november 2017 Artiklar År 1588 konstaterade den portugisiske missionären João dos Santos att en av de flitigaste besökarna i den kyrka han drev i Moçambique var en liten…
Unga förstår allt färre samhällsord 1 november 2017 Artiklar Vad händer egentligen med vår ordförståelse? Skillnaden mellan yngre och äldre generationers förståelse har ökat markant under perioden 2000–11. Det gäller åtminstone den typ av…
Från mun till kropp 1 november 2017 Artiklar Ett böljande fält av fjorton ben transporterar varsamt Dorotea Saykalys kropp i sidled. En vinklad fot ger stöd under hennes bröstkorg, ett böjt ben mot…
Så balanserar diplomaterna sina ord 1 november 2017 Artiklar Diplomati handlar väsentligen om kommunikation över nations- och kulturgränser. Ordet kommunikation härrör från det latinska verbet communicare, som betyder att ’göra gemesamt’. Och att finna…
Gunilla Bergström 1 november 2017 Artiklar Det första ord hon minns, som fick henne att lystra, var sicksack. Det var det roligaste de fyraåriga öronen hade hört, och extra intressant var…
tiõrv! 1 november 2017 Artiklar Duns, duns, fniss. Syskonen Agafia ”Kaneli” Niemenmaa, 3 år, och Pieti Niemenmaa, 6 år, busar så att leksakerna flyger och teckningarna på väggen fladdrar. Hack…
Lagom med bilder är bäst i barnböcker 1 november 2017 Artiklar En illustration i taget fungerar bäst när barn ska lära sig nya ord. Om illustrationer i barnböcker täcker hela uppslag, eller om det finns flera…
Att fråga om påsen gör skillnad 1 november 2017 Artiklar Expediten frågar: ”Du tar dem i den där va?”, och nickar åt kundens ryggsäck. ”Jaa – nä, det är fullt. Jag får nog ta en…
Tvåspråkiga vet vem som talar 1 november 2017 Artiklar Barn som talar två språk kan snabbare än enspråkiga skilja en röst från en annan. Det fastslår språkforskare vid NYU Steinhardt i USA. I en…
kompetensutvisning 1 november 2017 Artiklar En försäkring som glömts bort eller en tjänstepension som inte betalats kan vara skäl till att en person inte får stanna i Sverige. Inom flera…
Dags att damma av orden i skuggan 1 november 2017 Krönikor Vid varje nyår utkommer Språktidningen och Språkrådet med en lista över de senaste tillskotten i det svenska ordförrådet, ivrigt uppmärksammad av de nyhetstörstande medierna. Allt…
kombucha 1 november 2017 Artiklar I Asien tros kombucha ha druckits i över tvåtusen år. Men i Sverige är det först de senaste åren som drycken har blivit populär. I…
Dagerman får egen stig 1 november 2017 Artiklar När författaren Stig Dagerman 1954 tog sitt liv i bostaden Tornvillan i Danderyd var han bara 31 år. Nu får den väg som går förbi…
Namnbyte i Bromma 1 november 2017 Artiklar Brommapojkarna är Europas största fotbollsförening. Men kritiker anser att namnet osynliggör de tusentals kvinnor som spelar i klubben. Därför debatteras nu ett byte till ett…
Länge leve den analoga anslagstavlan! 1 november 2017 Artiklar ”Hej. Jag bor i andra hand sedan några år. Nu måste jag flytta. Jag söker därför en liten lägenhet. Ring mig gärna om du vill.”…
Namn på nyfödda i Nya Zeeland 1 november 2017 Artiklar Flickor Olivia Charlotte Isla Harper Ella Pojkar Oliver Jack William Mason James
sekundärkränkt 1 november 2017 Artiklar Den som blir sekundärkränkt känner sig kränkt utan att själv vara den person eller den grupp som utsätts för kränkningen. Ofta innebär det att en…
Förkortning får bakläxa i Göteborg 1 november 2017 Artiklar GCM-väg är en skrivbordsförkortning som inte ska användas i ortnamn! Det tycker Lantmäteriet, som ger Göteborg bakläxa på nya namn med förkortningen GCM, som står…
Fotboll har också dialekter 27 oktober 2017 Åh, lilla gubben. Åh. Har du pratat med en hund någon gång? Kanske är du hundägare och tycker att frågan är befängd. Klart man pratar…