Ännu ett spännande år väntar! 15 januari 2019 Krönikor Sällan har språkdebatten varit så intensiv som under 2018. Språkåret började med turbulensen i Svenska Akademien och beslutet att lägga ner Terminologicentrum, TNC. Det fortsatte…
Depression kan spåras på Facebook 15 januari 2019 Artiklar Gråt, smärta, hatar, ensam … Den som läser inlägg på Facebook hamnar ibland i ett känslosvall. Psykologiforskare menar också att språket på sociala medier speglar…
”Språk måste ha tuggmotstånd” 15 januari 2019 Artiklar I nyutkomna boken Misslyckas igen – misslyckas bättre får läsaren följa med in i John Ajvide Lindqvists tankevärld. Det är ett slags författardagbok som börjar…
Teaterchef får torg i Stockholm 15 januari 2019 Artiklar Benny Fredrikssons torg blir namnet på en plats mellan Stadsteaterns sceningång, Kulturhuset och Riksbanken i Stockholm. Platsen heter i dag Beridarebansgatan. Politikerna i stadsbyggnadsnämnden vill…
10 vanligaste släktnamnen på Island 15 januari 2019 Artiklar Blöndal Thorarensen Hansen Olsen Andersen Thoroddsen Möller Nielsen Waage Bergmann
Förvirring slutar i Möcklicka 15 januari 2019 Artiklar Möcklicka är det korrekta namnet på en by i Västerviks kommun. Frågan om vilket ortnamn som egentligen är rätt blev aktuell när Trafikverket började fundera…
Hunden går igång på främmande ord 15 januari 2019 Artiklar Okända ord triggar mer aktivitet hos hundar än bekanta ord. Hos människan är det tvärtom. Skillnaden kan bero på hundens vilja att förstå människan. Forskare…
”Jiddisch är en stor del av vår identitet” 15 januari 2019 Artiklar Paula Grossmans föräldrar kom till Stockholm som överlevande från förintelsens Polen och Rumänien. När hon växte upp talade de alltid till henne på jiddisch –…
Lockfågeln lever 15 januari 2019 Krönikor Det äldsta skriftliga belägget för bulvan som jag har spårat finns i Jacob Serenius engelsk-svenska ordbok från 1757. Där ges bulwan (och wetter ’vette, uppstoppad…
Rensa bort överflödet! 15 januari 2019 Krönikor Jag vet inte var ni står, men jag har en förkärlek för det återhållsamma. ”För mycket och för litet skämmer allt”, heter det i Ordspråksboken…
Bekanta röster lättast att förstå 15 januari 2019 Artiklar En bekant röst har alltid övertaget när det gäller förståelse. Och detta förändras inte ens om rösten manipuleras. I en stökig miljö går det ofta…
Sms leder vården rätt 15 januari 2019 Artiklar Genom att skicka ut sms-enkäter med frågor om hälsa är det möjligt att snabbt samla information vid stora sjukdomsutbrott. Det gäller speciellt på platser där…
Thole tillåten variant av Tolle 15 januari 2019 Artiklar I Sverige har 39 män förnamnet Tolle. Men en pojke i Alingsås blir inte den 40:e. Föräldrarna fick nämligen avslag hos Skatteverket. I motiveringen skrev…
Bra text klättrar åt båda hållen 15 januari 2019 Läsvärt Den gamla talekonsten föll i vanrykte när naturvetenskapen växte fram, och med tiden ansågs den museal. Men behovet att kunna behärska tal och skrift i…
Personligt om svensk ordskatt 15 januari 2019 Läsvärt I Ord med historia botaniserar Kerstin Johanson i den svenska ordskatten. Från adjö till ängel berättar hon om 300 ord och deras ursprung. Urvalet är…
Läsarnas spaningar 15 januari 2019 Artiklar Jag stör mig på användningen av unik. Visserligen är varje människa unik, men när webbplatser rapporterar antalet unika besökare så menar de väl olika besökare.…
Så skriver du enklare meningar 15 januari 2019 Tips Ett vanligt riktmärke för den som skriver är att meningarnas längd ska variera mellan 10 och 25 ord. Syftet är att skapa ett bra läsflyt.…
Språkets tunna slöja över psyket 20 december 2018 Artiklar På en semesterresa i slutet av 1800-talet hamnade psykoanalytikern Sigmund Freud i ett samtal med en dyster ung man, som var övertygad om att han…
Gun-Britt Sundström 20 december 2018 Artiklar Vägen ut i yrkeslivet skildrar Gun-Britt Sundström i sin senaste roman. Hon studerar litteraturhistoria, debuterar som författare och blir, något motvilligt, anställd på Dagens Nyheters…
Här lever sägnen om grekerna 20 december 2018 Artiklar Ishpata Inn and Restaurant står det på skylten vid vägen in till Bumburet-dalen. Dalen ligger mellan de mäktiga Hindukush- bergen vid Pakistans norra gräns mot…
Varken fågel eller fisk? 20 december 2018 Artiklar Twitter föddes som en paradox i korsningen mellan tal och skrift. Plattformens namn är en ljudlig metafor om mänsklig kommunikation som fågelkvitter. Men väl där…
Någonstans finns ett undantag 20 december 2018 Krönikor Det var en dag när jag funderade på det där med riktning och befintlighet. Det vill säga, den distinktion vi i svenskan gör mellan dit…
I essän hörs flera röster 20 december 2018 Krönikor Vad är en essä? Nästan vad som helst verkar kallas essä: en debattartikel om klimatpolitik, en utförlig bokanmälan, tio sidor om Hegels dialektik i kulturtidskriften…
Murar eller broar? 20 december 2018 Artiklar Staten som person är en dominerande och grundläggande metafor – något som innebär att vi uppfattar och förstår ett slags företeelse i termer av en…
Här är nyorden som stegat in i svenskan! 14 december 2018 Artiklar Sammanställt av: Ola Karlsson, Språkrådet och Anders Svensson, Språktidningen. aquafaba spad från baljväxter, oftast kikärtor, som kan användas i stället för äggvita i matlagning Det…