3–2016 17 februari 2016 Vem är egentligen gammelmormor? Språkvetaren Ylva Byrman gör en djupdykning bland svenska släktetiketter. Plus: Så stora är språken som talas i Sverige Ordet som kan…
Wifi uttalas oftast wajfaj 17 februari 2016 Artiklar ”Hur ska ordet wifi uttalas på svenska?” undrade Ulf i Språktidningen 7/15. Nu har läsarna på språktidningen.se fått rösta om saken – och det visar…
Skräcken som spreds över världen 17 februari 2016 Krönikor Skräckväldet, la Terreur, föll under franska revolutionen. Några månader efteråt, i november 1794, använde en medlem av Nationalkonventet, Paul Cadroy, som en av de första,…
Gröngölingen som blev blåbär 17 februari 2016 Krönikor I det blå eller i det gröna? Den färgproblematiken infann sig vid översättningen av en fransk roman av Sébastien Japrisot (pseudonym för Jean-Baptiste Rossi), som…
Alla hjärtans är en gemen dag 17 februari 2016 Tips Är du typen som firar Alla Hjärtans Dag med choklad, levande ljus och rosor? Eller är du mer åt Alla hjärtans dag-hållet? Om inte, så…
Vägvisare till språk i främmande galaxer 17 februari 2016 Läsvärt Hittat på språk har människan gjort länge. I boken Liftarens parlör till galaxen går Yens Wahlgren tillbaka ända till år 425 f.Kr. och Aristofanes komedi…
Forskarnas försök att spränga en trång kostym 17 februari 2016 Läsvärt Forskare känner ofta press att skriva. Men stelbenta traditioner ger dem inte alltid tid att njuta av det. Bakgrund, teori, metod, diskussion och – framför…
Fri ships and vine for all! 17 februari 2016 Artiklar Språkresearrangören EF har listat engelska ord som svenskar ofta uttalar fel. Och det är inte slumpartat – det finns mönster i missarna. De svåraste orden…
Brev till språkpolisen 17 februari 2016 Artiklar Jag förstår inte varför kockar och matskribenter numera använder ordet rosta om mat som tillagas i ugnen, till exempel ugnsrostad potatis och rostade palsternackor. På…
Det är noga med cerise 16 februari 2016 Krönikor Jag började läsa på Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm 1985. Jag ville bli flygingenjör. Eller egentligen ville jag bli arkitekt, men min bror övertalade…
Bob Dylan livar upp akademiska verk 16 februari 2016 Artiklar En grupp forskare vid Karolinska institutet kryddar sina vetenskapliga artiklar med hänvisningar till Bob Dylans texter. Bland många finurliga exempel finns titeln på en artikel…
Barnet jollrar för sitt eget höga nöje 16 februari 2016 Artiklar När spädbarn jollrar är det främst för nöjet att höra sig själva. Det betyder också att de i stor utsträckning styr den egna språkutvecklingen. Vid…
165 svenskar heter Anakin 16 februari 2016 Artiklar Även Skywalker är populärt – 46 personer lystrar till det namnet.
Prepper 16 februari 2016 Artiklar Pandemier, naturkatastrofer och samhällskollapser är några av de orosmoln som en prepper ser på himlen. Genom förberedelser skapar preppern förutsättningar för att överleva katastrofen. Expressen…
Vart tog alla färger vägen? 16 februari 2016 Artiklar Elsa Beskows berömda saga om tre tanter är en färgglad historia. Den kom ut 1918, och fortfarande, sådär hundra år senare, talar svenskar ofta om…
Bra att ha-verb 16 februari 2016 Artiklar Verbet ha används flitigt i svenskan: man har inte bara prylar som bilar, cyklar och datorer, utan också avsikter, rättigheter och skyldigheter. Dessutom har man…
Den som spar han har! 16 februari 2016 Artiklar I februari är det 41 år sedan Klas Östergren debuterade som romanförfattare, bara nitton år gammal. Sedan dess har det blivit en lång rad romaner,…
När visionen blir vardag 16 februari 2016 Artiklar Hur många har inte sett detta muntra utrop på arbetsplatsens intranät: ”Vi lever vår vision!” Och hur många har inte nyligen kallats till samtal om…
Tonen kan avgöra parets framtid 16 februari 2016 Artiklar Snacka går ju, men tonfallet avgör om relationen verkligen kommer att hålla. För det handlar inte bara om vad man säger, utan hur man säger…
Pekande lätt att tala sitt eget första språk 16 februari 2016 Artiklar Flerspråkiga förskolebarn har störst nytta av pekplattor. Den nya tekniken gör att de kan tala sitt modersmål med barn på andra förskolor. Därmed kan de…
Filosofen Platon hade en egen da Vinci-kod 16 februari 2016 Artiklar På filosofen Platons tid, 427–347 f.Kr., var det farligt att ha en vetenskaplig världsbild. Platon menade att naturen kunde begripas med matematik, och det innebar…
Social matbutik 16 februari 2016 Artiklar ¶För några månader sedan öppnades den första sociala matbutiken i Rågsved i södra Stockholm. Där säljs varor som ratats av vanliga butiker för att de…
Föräldrar har smittats av sagolik Sagasuccé 16 februari 2016 Artiklar I höstas sändes tredje säsongen av Bron. Denna thriller till tv-serie har inte bara trasat sönder nagelbanden på tittarna världen över – Saga Norén, seriens…
Företagen avslöjar sig i språket 16 februari 2016 Artiklar Under 2016 fortsätter det rättsliga efterspelet av det största svenska bankhaveriet i modern historia. I augusti 2010 återkallade Finansinspektionen HQ Banks tillstånd att bedriva bankverksamhet.…
Ogam – ett keltiskt klätterträd 16 februari 2016 Artiklar En instruktion som man inte blir särskilt klok på. Den kommer från en medeltida bok om ogam, irländarnas första skriftspråk. Men när tecknen ordnas i…
Annonsblockerare 16 februari 2016 Artiklar ¶ Ett bekymmer för mediehus är att allt fler nyttjar annonsblockerare för att slippa annonser. TT rapporterar om ett motdrag av Bild-Zeitung: ”En av Europas…
Grammatik har alltid varit roligt 16 februari 2016 Krönikor Det finns en myt i det här landet som går ut på att grammatik är tråkigt. Det är därför journalister, sedan jag kom ut med…
Konspirationism 16 februari 2016 Artiklar ¶ På internet finns mängder av forum där konspirationsteorier diskuteras. Konspirationism är föreställningen om att händelser antingen hittas på eller beställts av hemliga makthavare. Ett…
Rätt markörer ger närhet och inlevelse 16 februari 2016 Krönikor Västerbotten har slagit till igen. Till de Augustnominerade böckerna i höstas hörde Stina Stoors novellsamling Bli som folk. Med den kan hon räknas till författare…
För outtalat klander ansvaras ej 16 februari 2016 Artiklar När jag var barn tycktes mig språket som ett pågående mysterium. Det fanns en skylt jag ofta läste men aldrig förstod. På den stod: ”För…
Svär på för fan! 16 februari 2016 Artiklar Döm inte människan efter svordomarna – det grova språket kan vara ett tecken på gott ordförråd generellt. Det menar åtminstone amerikanska forskare i psykologi, som…
Lättare att hitta med mål i sikte 16 februari 2016 Artiklar Om man ska förklara var någon befinner sig i ett folkvimmel, är det bättre att säga ”Vid den blå lyktstolpen står personen med hatt” än…
Flyktingstängsel 16 februari 2016 Artiklar ¶ Tidigare öppna gränser har i flera länder utrustats med taggtrådsstaket. Syftet med dessa flyktingstängsel är att förhindra flyktingar från att ta sig över gränserna.…