Dario Fo per post – på originalspråk 11 februari 2009 Okategoriserade Jag har träffat Dario Fo, Nobelpristagaren. Vi hälsade inte personligen, men det kändes så. Trots att vi var kanske femtio personer i lokalen var mötet…
Ungdomar får 6000 om de talar älvdalska 11 februari 2009 Okategoriserade Alla ungdomar i Älvdalen som slutar nionde klass 2010 och då talar älvdalska får 6 000 kronor. För att få stipendiet måste eleven ha intyg…
Missförstånd kan få gruvliga följder 11 februari 2009 Okategoriserade I radiokommunikationen i gruvan i Kiruna har hittills endast hörts svenska. Det har varit ett krav sedan början av 1990-talet. Kravet infördes för att råda…
3 frågor till ny språkchef 11 februari 2009 Okategoriserade Lena Ekberg är ny chef för Språkrådet, som ansvarar för språkvården i Sverige och är en del av myndigheten Institutet för språk och folkminnen. Vilken…
Svenska på sjunde plats i översättarligan 11 februari 2009 Okategoriserade Omkring 80 000 böcker översätts under ett år i Europa. Mer än varannan bok har engelska som originalspråk. Men översättningar från svenska har ökat något…
La langue du perkele 11 februari 2009 Artiklar För 200 år sedan förlorade Sverige sin östra rikshalva till Ryssland. Men de som hade makten fortsatte att använda svenska. Oväntat nog kom tsar Alexander…
JC-rock 11 februari 2009 Okategoriserade Det är svårt att tala om musik. Någon har sagt: ”Att tala om musik är som att dansa om arkitektur.” Musik och språk är två…
Val Resias glömda språk 11 februari 2009 Artiklar Kokerskan på en liten restaurang utanför den lilla staden Venzone ville att min man och jag skulle pröva gnocchi con le mosche. Det betyder ’gnocchi…
Ute 2 april 2009 11 februari 2009 Okategoriserade Engelska lånord hotar inte svenskan. Det gör däremot föreställningen att engelskan är ett bättre och uttrycksfullare språk. plus: Skrivstilen som kollapsade Är man om sig…
Smartare med välutvecklat förstaspråk 11 februari 2009 Okategoriserade De elever som deltar i modersmålsundervisning får bättre betyg än andra elever – i alla skolämnen. Det visar en undersökning som Skolverket presenterade i november…
Vädjan för meänkielis framtid 11 februari 2009 Okategoriserade Met halvama ette meän kieli pyssyy elävännä. Så säger man ’vi vill att vårt språk lever vidare’ på meänkieli (tornedalsfinska), ett av de svenska minoritetsspråken.…
Bara en gnutta svenska i filmtitlarna 11 februari 2009 Okategoriserade Engelskspråkiga filmer får numera oftast behålla sin engelska titel när de kommer till Sverige. Av de 33 engelskspråkiga filmer som var aktuella i början av…
Äldre väljer ärvda namn 11 februari 2009 Okategoriserade Melvin eller Måns? Många tycker att det är viktigt att barnets namn är internationellt, medan några hellre vill ha ett typiskt svenskt namn. Vad är…
Fler vill ha ett efternamn med utländsk klang 11 februari 2009 Okategoriserade Antalet ansökningar om att få byta efternamn fortsätter att öka. De allra flesta byter för att ändra stavningen eller för att ta ett släktnamn. Men…
Maja i topp! 11 februari 2009 Okategoriserade Maja toppar förra årets flicknamnslista, medan Lucas blev etta bland pojkarna. 850 nyfödda fick heta Maja, och 1 090 Lucas. De snabbaste klättrarna är Joline,…
Rätt betoning gör dig förstådd 11 februari 2009 Artiklar Har du hört Karin Fransson prata om mat i P1:s Meny, eller Ivan García läsa nyheter i en Eko-sändning? Det hörs tydligt att de inte…
En rad räcker för att fatta vilken typ du är 11 februari 2009 Okategoriserade Normalt ser vi inte lösryckta textrader. Nyhetsspråk finns i tidningen och romanspråk finns i böcker. Men om du skulle se en lösryckt rad av en…
Nyordslistan 11 februari 2009 Artiklar Ett ”skitår”, förutspår arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om 2009. Riktigt så illa var inte 2008. Fast nog fanns det problem. Klimatförändringarna fortsatte oroa. Motåtgärder finns…
’Neanro var självklart’ 11 februari 2009 Okategoriserade Carin och Crille Neanro satte ihop efternamnet genom att plocka bokstäver från sina barns namn: Josefine, Johan och Robert. Ne kommer från de två sista…
Tv-spelsrasism 11 februari 2009 Okategoriserade Våra engelskkunskaper sätts på prov redan innan matchen har börjat. – Terrorist, säger en amerikan till oss. Vad är det vi hör? Är det så…
Rätta uttalet! 11 februari 2009 Okategoriserade Sissela Boman är så kallad prosodi-pedagog, och har utbildat många som kommit till Sverige i den svenska språkmelodin. Det senaste stora projektet riktade sig till…
Rikssvenskans rötter 11 februari 2009 Krönikor Det är kanske inte helt lätt att förstå att de svenska dialekterna egentligen är äldre än det svenska riksspråket. Men någon gemensam talad svenska fanns…
Finska är Inte världens svettigaste språk 11 februari 2009 Okategoriserade Finskan har ett ordspråk som på svenska lyder: ”Lärdomsbastu är alltid saliggörande.” Enligt det ska allt lärande drypa av svett. Kanske för att det sker…
Den finska tystnaden 11 februari 2009 Artiklar Den finska tystnadskulturen är vida känd. Ett svensk-finsk-estniskt forskarteam jämförde till exempel hur mycket mammor pratar med sina bebisar i Sverige, Finland och Estland. Minst…
Knodd 11 februari 2009 Okategoriserade Ja, det är rart med små knoddar”, säger sonen som nyss har krånglat sin jollrande förstfödda ur overallen. Nyss var han en bängel, nu är…
Guillou 11 februari 2009 Artiklar Jan Guillou har skrivit fyrtio böcker sedan debuten år 1971. – Min produktion är inte så märkvärdig, Honoré de Balzac var yngre än jag när…
Hejigt värre i Dalarna 11 februari 2009 Okategoriserade Hej! säger säkert du, men inte jag. Jag säger håj, för jag är från Morgårdshammar i södra Dalarna. Men nu bor jag i Falun, där…
Jantelagen inget för Jarlabanke 11 februari 2009 Okategoriserade Så här skaldade den gode Jarlabanke på en runsten: Jarlabanke lät resa dessa stenar till minne av sig själv medan han levde. Och han gjorde…
Satsradning 11 februari 2009 Krönikor Olika falla ödets lotter. Per Olof Enquist får Augustpriset, dagstidningarnas sportsidor skälls för språkslarv. Ändå hänfaller båda i lika hög grad åt samma last: satsradning.…
Tre gånger fler paparazzisar 11 februari 2009 Okategoriserade Att böja lånord i plural kan visa sig både krångligt och kreativt. Språktidningen rapporterade i nummer 6/08 om hur det engelska lånordet bimbo (i betydelsen…
En kaffe med språk, tack! 11 februari 2009 Okategoriserade Det är tisdag, och ryska, spanska, franska, italienska och nederländska står på menyn. Flaggor står utställda på borden. Kön ringlar sig lång framför kafédisken. Folk…
Svårt hitta rätta tyska stilen 11 februari 2009 Okategoriserade Det är kanske föga förvånande att svenskar som bott länge i Tyskland talar bra tyska, att de ofta har stort ordförråd och bra uttal. De…
Serieljud gäckar översättare 11 februari 2009 Okategoriserade Ha, blip, blub, clap, click, pow, gaaa! (bankar i båsväggen), gaaa! (skräck och maktlöshet), dang, crunch, mmmph, gulp, erm, boop! Det är en vanlig dag…
Svenskar avslöjas på partikelverben 11 februari 2009 Okategoriserade I tried to melt in. Det blir lätt fel när en svensk skriver engelska. Att smälta in i bemärkelsen ’passa in i en grupp’ heter…
De nordiska namnen på ingång 11 februari 2009 Okategoriserade Redan förra året började flicknamn som Ingrid, Sigrid och Tyra dyka upp. Bland pojknamnen kunde vi se exempel som Sigge, Arvid och Tore. Ska då…
Stekaremåla ortnamn i tiden 11 februari 2009 Okategoriserade I Språktidningen 3/08 kan man läsa att ”en stekare känns igen på sina dyra kläder och lika dyra vanor”, och visst är det så nu…