Alltför kul när tekniken rättar 1 februari 2008 Okategoriserade Nu lägger också Aftonbladet ner korrekturet. Samtliga fyra korrekturläsare på kvällstidningen går i avtalspension och kommer inte att ersättas. Expressen och Svenska Dagbladet har redan…
Dopet ger inget namn 1 februari 2008 Artiklar I Språktidningen 2/07 gör Anna Larsdotter samma misstag som görs av andra i oändligt många andra sammanhang. I artikeln om att ge sig själv namn…
Ingen vits med kvarting 1 februari 2008 Okategoriserade Kvartingen (25 centiliter) med brännvin fanns i min barndom och försvann samtidigt som litern, om jag minns rätt. Nu köper vi helan och halvan men…
Nyfödda har alltid kön 1 februari 2008 Okategoriserade Modet svänger bland födelseannonser. Men en sak är konstant. Man avslöjar alltid om barnet är en pojke eller en flicka. Gunilla Byrman, docent i nordiska…
Genetiskt möjligt att neandertalarna talade 1 februari 2008 Okategoriserade Genetiska analyser av benrester från neandertalare visar att de också hade den enda kända gen som är kopplad till språk och tal. Språkgenen kallas FOXP2…
Kofta enligt Erlander 1 februari 2008 Okategoriserade I en bildtext i Språktidningen 2/07 nämns det att Tage Erlander flitigt använde ordet koftig om personer han inte var så förtjust i. Att han…
Falska franska vänner förvirrar 1 februari 2008 Okategoriserade När du läser ett främmande språk kan du både bli hjälpt och stjälpt av ord du känner igen. Nu visar en undersökning att den som…
Råttor usla på baklängesspråk 1 februari 2008 Okategoriserade Ett av årets så kallade Ig Nobel-pris (Ig Nobel är en lek med engelskans ignoble, ’oädel’) gick till tre neurologer i Barcelona för deras upptäckt…
Laddhybrid 1 februari 2008 Okategoriserade En hybridbil är en bil med mer än en energikälla. Dess framdrivning är en hybrid, därav namnet. Det vanligaste är att hybridbilen har en bensinmotor…
Striplit 1 februari 2008 Okategoriserade Maja Lundgrens och Daniel Sjölins senaste böcker, Myggor och tigrar och Världens sista roman, är exempel på en ny genre som kommit att kallas striplit.…
Sanningen om julen 1 februari 2008 Artiklar Det mesta med julen är ganska nytt. Kalle Anka började vi titta på under 1960-talet, och granen, tomten, julklapparna och julkorten kom vid sekelskiftet 1900.…
Krass samtidsbild av baskiska 1 februari 2008 Okategoriserade När diktaturen i Spanien föll år 1975 fylldes gator och torg av affischer, klistermärken och väggmålningar. Där krävdes att det förtryckta baskiska språket, euskara, och…
Färre ord i högskoleprovet 1 februari 2008 Okategoriserade I dag består högskoleprovet till två tredjedelar av läsförståelse och ordkunskap. Som Språktidningen skrev i nr 1/07 är provet under omarbetning. Nu har ett nytt…
Tvetydig mångspråkighet 1 februari 2008 Okategoriserade De transnationella företagen ABB, Astra Zeneca, Electrolux och Ericsson förordar mångfald. – Men när man tittar på webbplatsernas jobbsidor verkar de fem företagens tolkning av…
Kudos 1 februari 2008 Okategoriserade Kudos är ett berömmande slangord, ungefär liktydigt med ’heder åt’, eller det modernare ’respekt’. Ordet kudos förekommer bland annat i datorspel och bloggar: ”Kudos till…
Ute 1 februari 2008 1 februari 2008 Okategoriserade Kinesiskan i Sverige Nu är kurserna i kinesiska fulltecknade. Men vart leder svenskarnas studier i språket? Se upp när du skriver! Är du tangentbords- eller…
Gamla finlandismer 1 februari 2008 Okategoriserade Det var trevligt att Språktidningen i sitt andra nummer uppmärksammade finlandssvenskan på sin pysselsida. Tyvärr var de exempel som gavs föga representativa. Av de sex…
Hans i stället för sin är talspråk 1 februari 2008 Okategoriserade Läste Cecilia Christner Riads artikel i Språktidningen 1/07 om bruket av hans/hennes i stället för sin/sitt och måste bara göra kommentaren att jag både hört…
Påtvingad du-reform 1 februari 2008 Okategoriserade Lars Melin skriver om du-reformen i Språktidningen 2/07: ”Man kunde ha behållit du som tilltal till nära vänner och reserverat ni för ytliga bekantskaper. Men…
Jobbiga ord 1 februari 2008 Okategoriserade Arbetsmarknadspolitiken skapar nya ord på löpande band. Så många ord att det också tycks behövas samlande benämningar på dem. Ett exempel är bokstavsjobb. Ordet syftar…
Språkligt överdåd 28 november 2007 Artiklar Under stormaktstiden växte Sverige så att det knakade. Riket utökades med många områden i det som i dag är Ryssland, Baltikum, Polen och Tyskland. De…
Språken som saknar pynt 28 november 2007 Artiklar Michif är ett märkligt språk som talas av mestiser i North Dakota i USA. De härstammar från kanadensiska pälsjägare och deras indianska hustrur. Språket skapades…
Två av tre elever klarar inte sfi 28 november 2007 Okategoriserade Språk öppnar fönster mot världen, som det så vackert står i inledningen till Skolverkets senaste kursplan för svenska för invandrare, sfi, och som gäller sedan…
Lavett 28 november 2007 Krönikor Någon gång på 1990-talet börjar uttrycket få sig en lavett, åka på en lavett att sprida sig. En lavett är ett slag, en örfil. Uttrycket…
Därför är din mobil fördomsfull 28 november 2007 Artiklar Negerhora, rumänsvin, nazistparkering, mongoluder och dubbelfitta. Nej, det är inte en uppräkning av ord som förbjudits på en skolgård någonstans i Sverige. Det är tvärtom…
Hen kan fylla språklig lucka 28 november 2007 Artiklar Att prata om en transperson och försöka välja mellan hon och han leder lätt till förvirring och fniss. Det är ett skäl till att det…
Vad betyder ett dopp i Svarta havet? 28 november 2007 Artiklar Det finns gott om färger i östeuropeiska ortnamn. Vitryssland och Svarta havet är två uppenbara exempel på kartan. Och det finns fler – om man…
Hettitiskt hästjobb avslöjar hur vår språkfamilj spreds 28 november 2007 Okategoriserade Ibland kan historiens krumbukter göra att texter och källor berättar mycket mer än vad de var menade att göra. Så är fallet med den hettitiska…
Peter Englund – Trögheten är helt naturlig 28 november 2007 Okategoriserade När vi möts är Peter Englund fullt upptagen av den franske filosofen René Descartes. Närmare bestämt hans observationer av snöfall i Amsterdam 1635. Peter Englund…
Viking fick vila i stenkista 28 november 2007 Okategoriserade Den så kallade Nävelsjöstenen är rest i Nöbbelesholm, Vetlanda, Småland. Stenen berättar om Rodes båda söner, Gunnar och Helge, som deltagit i en vikingafärd i…
Smeknamn 28 november 2007 Okategoriserade Har du ett smeknamn? Vågar du använda det officiellt, och stå för det? Då kan du känna dig som en stolt traditionsbärare – för de…
Då svor vi lika diaboliskt – män som kvinnor 28 november 2007 Okategoriserade ”På franska kan till och med en dam säga diable.” Så står det under uppslagsordet svärja i Nordisk familjebok från 1918. Det är artikelförfattarens sätt…
Tyra och mormor har en bok ihop 28 november 2007 Okategoriserade Astrid hasselrot är en erfaren författare. Hon har skrivit ett tiotal böcker, och under lång tid var hon också chefredaktör för tidskriften Ottar. Men här…