Vi kan säga allt – men inte hur vi vill 3 juni 2014 Språktidningens redaktion ligger i ett hus som är 130 år gammalt. Många andra hus i kvarteren runt omkring är i samma ålder. Troligen är det…
Orden avslöjar chilins rötter 3 juni 2014 För omkring 6 500 år sedan började chilipeppar odlas i dagens Mexiko. Då fanns ett ord för ’chili’ som delvis återskapats till ki i den…
Metaforer i svettiga trikåer 3 juni 2014 Metaforbrottning är en ny språklig scensport som nu sprids över landet. Den går ut på att två duellanter ska försöka överträffa varandra med sina metaforer.…
Än gäller pamparnas promenad 3 juni 2014 Artiklar Historien skrivs av segrarna – gatunamnen skrivs av kommunala politiker och tjänstemän. Och dessa har valt att lyfta fram nästan enbart vita män med ekonomiskt…
Men vänta nu… 3 juni 2014 Artiklar Det började med läsning. Massor av läsning. När Lena Andersson hoppade av från skidgymnasiet i Torsby började hon plöja igenom Nobelpristagare med samma målmedvetenhet som…
Tvingade av grammatiken 3 juni 2014 På språket berik, som talas på Nya Guinea, kan ett enkelt verb som ge tyckas vara lite mer uttrycksfullt än på svenska. Golbifi betyder till…
Vad sa? 3 juni 2014 Artiklar På en given signal attackeras diktatorn Gaius Julius Caesar, Roms mäktigaste man, av de sammansvurna senatorerna. De hugger honom med sina dolkar, varhelst de kommer…
Visst kan orden fånga doften! 3 juni 2014 Artiklar Neurobiologer vid Rockefeller university i New York konstaterade nyligen att vi människor troligen kan skilja mellan 1 000 miljarder lukter. De lät försökspersoner avgöra om de…
6–2014 3 juni 2014 John Ajvide Lindqvist om sitt skrivande. PLUS: » Språket avslöjar utgången i riksdagsvalet » Så lär vi oss att läsa » Nonsenstexten som erövrade världen
Pincettläsning 3 juni 2014 Den som läser en text enbart på jakt efter ett ord som svar på en uppgift använder sig av pincettläsning. I Svenska Dagbladet skriver språkprofessorn…
Svensk media släpps fri! 3 juni 2014 Nu godkänner Språkrådet svensk media. Tidigare har rekommendationen varit att undvika uttrycket, eftersom media är den latinska pluralformen av medium. När media kombineras med ett…
Politikerna stannar hemma 3 juni 2014 Svenska politiker talar helst om Sverige. I övrigt är USA det land som hörs mest från talarstolen. Men på de hela taget är riksdagens intresse…
Romsk ultraljudsstav 3 juni 2014 Vad har orden ultratjoerestavem och glindako rovli gemensamt? Båda betyder ’ultraljudsstav’, på jiddisch respektive romani. Och inget av orden existerade innan 1177 Vårdguiden och ungdomsvårdssajten…
Penna och block vassare än dator 3 juni 2014 Block och penna är bättre anteckningsverktyg än datorn. Åtminstone när det gäller att minnas sammanhang och förklaringsmodeller. Det visar en amerikansk forskarstudie publicerad i tidskriften…
Abc leder fram till 123 3 juni 2014 Barn som tidigt förstår bokstäver har lättare att tillägna sig matematik. Och bryggan mellan bokstäverna och matematiken kan vara förmågan att räkna i sekvenser. ¶…
Rakt på tangenterna 3 juni 2014 Datorn har gjort skrivförberedelser förlegade. Dagens gymnasieelever skriver, planerar och bearbetar i stället sina texter samtidigt som de skapar dem. Marie Nordmark, forskare i pedagogik…
Champagnesocialist 3 juni 2014 En tjock plånbok och förkärlek för fester och glamour har ofta kopplats ihop med värderingar som hör hemma till höger på den politiska skalan. Men…
Låtsasnörd 3 juni 2014 Nörden sågs länge som en kuf. Men i en tid där många upplever att ytan har fått för stor betydelse har nörden bidragit till en…
3 mediefenomen 3 juni 2014 1 tvodd. När poddradion tar steget över till tv kallas den tvodd. Hittills består svenska tvoddar av samtal och intervjuer med en mer avslappnad ton…
Lek! 3 juni 2014 Där på gården leker två barn. ”Skor!” säger den ena, skrattar och håller upp sin sandal som hon precis har tappat. ”Skol!” säger den andra…
Lagen och logiken hänger inte ihop 3 juni 2014 Det är egentligen en egendomlig tanke att antalet språk i ett land kan bestämmas genom ett riksdagsbeslut; ändå är det precis vad som händer. Sverige…
Dagens resenärer kan se sten rest efter resa 3 juni 2014 Artiklar I en av avgångshallarna på Arlanda flygplats står en imponerande runsten, nära 2,5 meter hög. Inskriften handlar om Torsten, en man som företog en resa…
Svårt att skriva lika enkelt som Barbro Lindgren 3 juni 2014 Krönikor ”Jag skriver enkelt, vare sig det är pekböcker eller längre böcker”, sade Barbro Lindgren i en intervju i Språktidningen 2/14. Sen fick hon Alma-priset. I…
Munken lärde sig svenska med kaffet 3 juni 2014 Under fem månader har Jeny Josef Andrews pendlat från Östanbäcks kloster, där han bor, till klassrummet, där han lär sig svenska för invandrare. Fast frågan…
Kvinnor vill vara hängivna 3 juni 2014 Artiklar Om en jobbannons innehåller ordet påstridig är det färre kvinnor som söker tjänsten. Forskare vid Münchens tekniska universitet i Tyskland har låtit 260 personer ta…
Jag är bättre än vad du är! 3 juni 2014 Vi är alla egoister – åtminstone i fråga om personliga pronomen. Orden jag och vi förekommer konsekvent med trevligare ord än han, hon och de.…
Retoriken bygger på förberedelser 3 juni 2014 Läsvärt Peter Adler (Carlssons) Retorik ligger i tiden; ämnet är populärt på universiteten och finns numera även i skolornas läroplaner. Retoriker är efterfrågade föredragshållare. Men retorik…
Glömda ords poesi 3 juni 2014 Läsvärt Pontus Lindh (Klorofyll) Ren och skär ordglädje är upphovet till denna förmenta ordbok. Appendix är alltså inte en ”riktig” ordbok, även om den ser så ut. Utgångspunkten…
Skrivande som själens spegel 3 juni 2014 Läsvärt Ann-Catrine Edlund och Susanne Haugen, red. (Nordliga studier) Datorn har gjort det enklare för alla att teckna ner sin levnadshistoria. Men visar det vi skriver…
Ambitiös app erbjuder repetition och reslust 3 juni 2014 Läsvärt Appen 50 languages är ett ideellt projekt för att uppmuntra människor att lära sig språk och på så sätt öka förståelsen mellan länder och kulturer.…
Min redaktör ratade vassbuken 3 juni 2014 Krönikor Det händer emellanåt under arbetets gång att ord ifrågasätts. Att jag som översättare har valt uttryck som skorrar i andras öron eller grumlar ögat hos…
Språklagen bet inte på Wal-Mart 3 juni 2014 Artiklar Handelskedjan Wal-Mart slipper byta namn till Le Magasin Wal-Mart i kanadensiska Quebec. En domstol i Montreal anser att engelskspråkiga varumärken inte behöver stöpas om till…
Brev till språkpolisen 3 juni 2014 Artiklar Jag är allergisk mot det myckna uppandet, som i prioritera upp med mera. Jag hör en anställd säga (när jag frågar vart en räkning har…
Propaganda 3 juni 2014 Krönikor Andliga anor kan man säga att ordet propaganda har. Det utgör egentligen en del av namnet på en organisation, ett kardinalskollegium, som grundades av påven…