Krydda lagom med engelska! 29 september 2022 Krönikor Gudarna ska veta att jag har agerat grovt kriminellt när det gäller att strössla såväl engelska modeord och branschtermer som anglicismer omkring mig – både…
Ett ord för framtiden 28 september 2022 Krönikor Sedan scenario hämtats in på 1800-talet var det länge i huvudsak ett teater- och filmord med betydelser som ’skådespels- eller filmmanuskript med utförliga spelanvisningar; synopsis’.…
”Det finns inget annat än språket” 26 september 2022 Artiklar Hennes romaner börjar som en dikt. Sedan blir det en dikt till – och en dag sitter hon där med en hel diktsamling på fri…
Stockholms gator i ny belysning 15 september 2022 Läsvärt I fjärde upplagan av Stockholms gatunamn har 751 namn tillkommit. Ansvarig för nyutgåvan är namnforskaren Staffan Nyström. Han har bland annat lagt till nykomlingar som…
Pass upp i pratshowen, politiker! 14 september 2022 Artiklar ”Fredrik, vad är det mest romantiska du har gjort?” Programledaren Fredrik Skavlan lutar sig fram när han ställer frågan till dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt. Denne…
Han lekte med ord, takt och tid 13 september 2022 Läsvärt Ett ord som en människa fäster sig vid kan verka i oberäknelig tid.Det kan framkalla glädje till livets slut,det kan uppväcka obehag livet ut.Ja, det…
Sverige före svenskan 12 september 2022 Artiklar För mer än 6 000 år sedan fanns en tydlig kulturskillnad mellan södra och norra Sverige. Troligen var den viktigaste särskiljande faktorn också den mest…
Språkfel kopplas till personlighet 8 september 2022 Artiklar Ett blogginlägg om kattmat kan snabbt förvandlas till en diskussion om rätt och fel i språket. Och inget irriterar läsarna lika mycket som felaktiga särskrivningar.…
Imperiespråken fortsätter att växa 7 september 2022 Krönikor Den europeiska koloniala expansionen är en unik episod i världshistorien, och förtjänar särskild uppmärksamhet. Det finns enorm litteratur om hur europeiska språk har ersatt icke-europeiska.…
Så kan språket förändra oss 5 september 2022 Artiklar Jag blir mer artig och kommunikativ på engelska i jämförelse med på svenska. På engelska är jag mer öppen för att prata med andra människor…
Håll språket rent! 31 augusti 2022 Artiklar Redan dom gamla grekerna var purister. Filosofen Theofrastos (371–286 f.Kr.) var lärjunge till Platon och Aristoteles. Han var också den som myntade begreppet hellenism och…
Floskler för framåtlutad läsning 29 augusti 2022 Krönikor När danska fackförbundstidningen Djøfbladet nyligen efterlyste medlemmarnas värsta floskler i jobbet var gensvaret stort. Redaktionen fick in över 500 förslag. I omröstningen om den mest…
Satser kan staplas rätt – och fel 24 augusti 2022 Tips I ett av Språktidningens allra första nummer publicerade vi en artikel om tidningarnas korrekturavdelningars tynande tillvaro. Lars Ryding, Svenska Dagbladets dåvarande kvalitetsredaktör, uttalade sig om…
Jag vacklar ständigt mellan poäng 17 augusti 2022 Krönikor Jag fluktuerar aldrig så mycket mellan grammatiska genus som när jag ger halva poäng i Lantzkampen, ett radioprogram som jag frekventerat som domare i snart…
Hög risk att köpa finansiellt skitsnack 10 augusti 2022 Artiklar Finansklyschor, eller financial bullshit, bildar ett spektrum av språkliga krumbukter för att skönmåla finansiella produkter. I sin reklam talar banker och försäkringsbolag inte gärna om…
”Politiska dekret är fel väg att gå” 8 augusti 2022 Artiklar För två år sedan blockerades Nordmakedoniens EU-ansökan av Bulgarien, som inte ville att EU skulle erkänna makedonskan som ett eget språk. Bulgarien menade nämligen att…