Floskler för framåtlutad läsning
När danska fackförbundstidningen Djøfbladet nyligen efterlyste medlemmarnas värsta floskler i jobbet var gensvaret stort. Redaktionen fick in över 500 förslag. I omröstningen om den mest irriterande klyschan segrade rejse, ’resa’, följt av jag hører, vad du siger, ’jag hör vad du säger’, och agil.
Det här är nog klyschor som åtskilliga svensktalande känner igen. Andra ord och uttryck som fick många röster var tænke ud af boksen, ’tänka utanför boxen’, jeg tænker, at, ’jag tänker att’, fremadrettet, ’framåtlutad’, och agenda.
Att tala om udfordringer, ’utmaningar’, i stället för om problemer, ’problem’, var också något som många störde sig på.
Modeord som vissnar förvandlas ibland till floskler, ett substantiv bildat till latinets flosculus, ’liten blomma’. Det rör sig alltså om språklig utsmyckning som har tappat sin lyster. I det här fallet handlar det om branschjargong som dyker upp i bland annat platsannonser, pressmeddelanden och – möjligen ett ord med viss floskelvarning – strategidokument. Och utsmyckningen har blivit så sliten att den har blivit en källa till irritation.
Floskler är inte unika för arbetslivet. Vi hittar samma kroknade vältalighetsblomster inom allt från politik och media till idrott och kultur. Vi hör ratade mästerkocksaspiranter tala om sina resor genom tävlingen, politiker sminka samhällsproblem till utmaningar, artister berömma sig själva för att tänka utanför boxen och sportkommentatorer undvika frontalkrockar med kolleger genom att släta över meningsskiljaktigheter med jag hör vad du säger.
På sidan 42 skriver Mats Karlsson om finansfloskler. Det är en särskild typ av jargong, full av retoriska luftslott och uttorkade stilblommor som kan utnyttjas för att locka godtrogna investerare. Han berättar också vilka grupper som tenderar att falla för den här typen av språk.
Kanske är det en tröst att modeord i regel blir uttjatade och därför avlöser varandra. Och jag tänker att jag kanske hjälper den resan på vägen genom att säga välkommen till en utmaning i form av ett agilt nummer av Språktidningen. Framåtlutad läsning!