Kärlek över språkgränsen 22 augusti 2022 Artiklar Globaliseringen har de senaste årtiondena gjort allt större avtryck i människors kärleksliv. Antalet flerspråkiga par ökar – och de förväntas bli ännu fler i framtiden.…
Särdrag hos svenskan i öst 15 augusti 2022 Läsvärt Ett vidare avstånd mellan tal och skrift, en större skillnad mellan vardagligt och formellt talspråk samt en starkare ställning för dialekterna. Det är några drag…
Genus följer med genom tid och rum 3 augusti 2022 Artiklar När människor förflyttar sig över världen så tar de med sig sina språk i bagaget. Med tiden förändras språken; de påverkas av de språk som…
Ett slags kan vara en slags 2 augusti 2022 Tips Det heter ett slag och en sort. Därför ansåg språkvården länge att det också borde heta ett slags rock och en sorts skrivbord – trots…
Ett inlånat ombud 27 juli 2022 Krönikor Proxy började på 1800-talet användas i svenskan med betydelser som ’fullmakt(sinnehavare), representant, ställföreträdare, vikarie; mellanhand, ombud’. Ett tidigt belägg finns i en utlandsrapportering i Post-…
Vad betyder egentligen – egentligen? 25 juli 2022 Artiklar Tänk dig att en kollega säger följande mening till dig: ”Mötet börjar egentligen klockan 10.” Börjar mötet klockan 10? Den frågan ställde Pia Järnefelt till…
”Jag aktar mig för Åsa-Nisse” 20 juli 2022 Artiklar En svensk ”idiot” och en amerikansk president träffas i en scen på ett cocktailparty i Jonas Jonassons nya roman Profeten och idioten. Redan från första…
Språkresor framåt och bakåt i tiden 18 juli 2022 Krönikor Jag älskar språkhistoria – i synnerhet när den skildrar hur små förändringar ger upphov till stora känslor. Jag vadar gärna i timtal i ordböcker, regelsamlingar…
Varning! Dagens budskap kan bli obegripligt i framtiden 13 juli 2022 Artiklar Regeringen fattade i vintras beslut om att Svensk kärnbränslehantering, SKB, ska få bygga ett underjordiskt slutförvar för kärnbränsleavfall. Inkapslat i koppar ska det radioaktiva avfallet…
Den första språkpolisen 6 juli 2022 Läsvärt Vem som låg bakom pseudonymen Skogekär Bergbo är en gåta. Många ledtrådar pekar mot Gustaf Rosenhane, en jurist som hade stort inflytande under 1600-talet. Kanske…
Upp till kamp med nål och tråd 29 juni 2022 Krönikor Broderi är en uråldrig kvinnlig konstform. Otaliga är kvinnorna som har tvingats sitta böjda över nål och tråd för att förfärdiga bonader om förnöjsamhet, flit…
Jag är en Good cop 27 juni 2022 Krönikor Någon: ”Jag har löst världsvältens gåta!”Twitter: ”Det är två ’s’ i världssvält.” Så lyder det fastnålade inlägg som möter alla som tittar in på min…
Ett OCH betyder så mycket 22 juni 2022 Artiklar Vi säger ofta saker två och två. Det gör också politikerna under valrörelsen. Det finns ett stort antal fasta uttryck som har formen X och…
Vikingaspår i brittiskt blod och språk 20 juni 2022 Artiklar Intresset för vikingatiden har varit stort i Storbritannien ända sedan den viktorianska eran, när britter på allvar fick upp ögonen för vikingarnas kultur. Vid sidan…
En duo måste vara rytmisk 15 juni 2022 Krönikor Så kan ni väl inte heta?” Invändningen kom från författaren Mian Lodalens förlag, som skulle gå ut med pressreleasen om att jag och Mian hade…
”Man hör språket överallt” 13 juni 2022 Artiklar När modersmålsläraren Sevinj Nematova åker på semester till Turkiet med familjen kan hennes barn prata med lokalbefolkningen utan problem. – Azerbajdzjanskan och turkiskan står varandra…