Rena rama jämtskan 8 februari 2022 Artiklar ”De E tökkedänn daga mä ske tjen ijän regnklea.” (’Det är såna här dagar vi ska tjäna in regnkläderna.’) Inlägget, som publiceras en regnig höstdag,…
SJUKT bra språk 7 februari 2022 Artiklar Förr hade man kräfta, sockersjuka och blodkräfta. Nu lyder diagnoserna cancer, diabetes och leukemi. Och det blir allt vanligare att tala om hypertoni och cytostatika…
Gammal svenska på modernt vis 3 februari 2022 Artiklar I dag är 1700-talet en populär estrad för många författare. Det märks inte minst på det senaste årets bokflod. Niklas Natt och Dag har i…
Stava på svenska, please! 2 februari 2022 Tips David har en dejt med en datakille. Inget konstigt med det. Eller reagerar du på ordet dejt? Det är den stavning som både Språkrådet och…
”Jag pratade som en liten bok” 1 februari 2022 Artiklar Han är författare och professor i kriminologi. Han är populär, Leif GW Persson, och hamnar allt som oftast på bästsäljarlistorna. Återkommer gör han också i…
Därför gillar vi hela listan 31 januari 2022 Krönikor I begynnelsen var Ordet, står det i Bibeln. Men sedan kom helt klart listan. Jag minns besvikelsen när jag förstod att skriften inte uppfanns för…
Faran med att metaforen far för långt 26 januari 2022 Artiklar Ett cancerbesked kommer ofta som en chock. Livet som vi känner det skakas i sina grundvalar. När vi ställs inför något okänt försöker vi hitta…
Totalt sammanbrott 25 januari 2022 Krönikor Någon gång i mitten av 1800-talet togs debacle, ‘misslyckande, fiasko, allvarligt nederlag; sammanbrott, skräll’ in från franskan, och det har på senare tid varit något…
Ner på göteborgsk ordnivå 20 januari 2022 Läsvärt ”Gullhöna, gullhöna, flyg, flyg, flyg! I morgon blir det vackert väder – och då får du nya kläder!” Denna vers ska deklameras när en gullhöna,…
Jag skyr slentrianen 19 januari 2022 Krönikor Det var en aha-upplevelse när Bo Strömstedt dissekerade den första meningen i Hemsöborna. Jag blev tagen direkt. Expressens tidigare chefredaktör hade ställt sig på podiet…
Nyorden vilar på historien 17 januari 2022 Krönikor Ett nyord är enligt Svenska Akademiens ordbok, SAOB, ett ’nybildat ord’. Nyord är belagt i svenskan sedan 1914. Då användes ordet i Svenska studier tillägnade…
”De ser det som en språklig stöld” 12 januari 2022 Artiklar Elever från förorten söker sig ofta till skolor i innerstaden. Det finns en utbredd uppfattning om att det i sådana skolor talas en statusfylld svenska…
Fullt ljus på osynlig yrkeskår 11 januari 2022 Läsvärt Ericus Benedicti Schroderus blev 1622 Sveriges första translator regius, en statlig översättare med uppdraget att ge verk som passade Gustav II Adolfs smak och syften…
Snart är det du som är utbrytarkung! 10 januari 2022 Krönikor It is you who should apologize! kan en person med svenska som modersmål utbrista i en dispyt på engelska. Den som hör det hela, och…
Här är årets nyordsdos! 27 december 2021 Artiklar Här hittar du Språktidningens och Språkrådets pressmeddelande om 2021 års nyordslista med kontaktuppgifter till redaktörerna. anosmi frånvaro av luktsinne Luktbortfall, eller anosmi, är förstås ett…
”Italienskan är bättre” 27 december 2021 Artiklar Med sin farmor brukar kommunikatören Luca Milanesi tala bergamasco, en lombardisk dialekt som används omkring staden Bergamo i norra Italien. – Äldre människor har dialekten…