Här är årets nyordsdos!
Coronapandemin och vaccineringen fortsätter att prägla svenskan. Här listar vi de nyord som gjorde störst avtryck under 2021.

Bild: Jens Magnusson
anosmi
frånvaro av luktsinne
Luktbortfall, eller anosmi, är förstås ett bekymmer för alla som drabbas, men speciellt svårt för dem som använder luktsinnet i sitt yrke. Eftersom 90 procent av det vi känner som smak i själva verket är lukt är kockar extra hårt drabbade.
Arbetsliv 22 april 2021
Kommentar: Hyposmi används om nedsatt förmåga att känna lukter, parosmi om en luktstörning som får angenäma dofter att framstå som äckliga och vice versa, aguesi om frånvaron av smaksinne och dysgeusi om förändringar av smakuppfattningen. Samtliga dessa ord har sedan länge använts i medicinskt fackspråk men blivit vanligare i allmänspråket under coronapandemin.
coronabubbla
tillstånd där umgänge med utomstående är begränsat för att förhindra smittspridning av coronaviruset
Men trots att samhället öppnat upp så behöver landslaget enligt Uefas riktlinjer fortsatt leva i en coronabubbla under landslagssamlingen.
Sveriges Radio 5 oktober 2021
Kommentar: Coronabubbla används också om den psykosociala upplevelsen av isolering. I idrottssammanhang talas det även om en reservbubbla när ersättare till den ordinarie truppen tränar och bor på egen hand för att kunna kallas in om någon blir smittad.
coronahund
hund som skaffats som husdjur under coronapandemin
Restriktionerna försvinner och folk återgår till sina arbetsplatser. Vad händer då med de tusentals coronahundar och husdjur som alla hemarbetare har passat på att köpa? Enligt Svenska Kennelklubben ökade antalet registrerade hundar i Sverige med 11 procent under 2020 och nu bågnar alla hunddagis med nya vovvar.
Dagens Industri 8 oktober 2021
Kommentar: Även pandemihund används i samma betydelse.
delningsboende
kollektiv boendeform där hyresgästerna delar gemensamma ytor och service
Det kallas delningsboende – co-living – och har vissa likheter med 1970-talets kollektivboenden. Skillnaden nu, 50 år senare, är att det är företag som driver idén. Målgruppen är personer i åldrarna 20–35 som gillar att träffa folk och umgås. Och som genom att dela på kostnader kan få utrymmen och boendestandard de annars inte skulle ha råd med.
Sveriges Television 9 maj 2021
Kommentar: Co-living respektive coliving används i samma betydelse.

djuränkling
husdjur som behöver ny ägare när den förra avlidit
Ett initiativ där djuränklingar, alltså djur vars husse eller matte gått bort, får nya familjer har fått väldigt positiv respons.
Sveriges Radio 5 augusti 2021
domedagsskrollande
överdriven konsumtion av medierapportering med negativ innebörd
Det kallas doomscrolling, domedagsskrollande, detta att vi inte kan låta bli att överkonsumera negativa nyheter, huvudsakligen via sociala medier och särskilt i samband med större och utdragna kriser.
Värmlands Folkblad 18 januari 2021
Kommentar: Doomskrollande och dödsskrollande används i samma betydelse.
eftervåld
psykiskt våld i form av kränkningar eller trakasserier som riktas mot en före detta partner som tidigare har utsatts för våld eller övergrepp
Eftervåldet i spåren av separationen kan vara omfattande med långdragna vårdnadstvister, förföljelse, telefonterror, smutskastning och sabotage.
Vi 29 juli 2021
fono
rädsla för normalitet
Har livet under pandemin gett dig mer tid till att drömma? Du är inte ensam. När vi nu går tillbaka till mer normala omständigheter lider många av så kallad fono, ”fear of normal”.
Amelia 5 oktober 2021
Kommentar: Ursprunget är engelskans fono, en bokstavsförkortning av fear of normal.
gangfluencer
person som ingår i kriminellt nätverk och använder sociala medier för att visa
upp sin livsstil
Om forna tiders gangsters var måna om att hålla en låg profil så tillhör dagens kriminella en annan skola. De kan flasha med pengar, dyra klockor och märkeskläder på sociala medier och posta stories från exklusiva semesterresor. De är gangfluencers och bygger varumärken.
Allas 5 maj 2021
Kommentar: Teleskopord bildat till gang och influencer.
gaslighta
manipulera en person genom att förneka fakta eller att sprida felaktig information i syftet att få personen att tvivla på sitt förstånd
Psykopaten gaslightar dig, det vill säga förvränger och tvistar huvudet på dig så att du ska tro att det är du som har gjort fel.
Aftonbladet 5 oktober 2021
Kommentar: I engelskan har verbet gaslight använts sedan 1956. Det syftar på pjäsen Gas light från 1938, som filmatiserades 1944. Den skildrar hur en kvinna upplever att hon hör steg på övervåningen och att gasljusets styrka skiftar, fastän hon tror sig vara ensam. Hennes man intalar henne att hon inbillar sig.
generation corona
grupp av unga personer vars hälsa, relationer, utbildning eller situation på arbetsmarknaden påverkas av coronapandemin
De tillhör båda det som nu kallas för generation corona, de unga som är på väg ut i vuxenlivet och arbetslivet mitt i en pandemi.
Söderhamns-Kuriren 4 maj 2021
Kommentar: Även generation C förekommer i denna betydelse.
genombrottsinfektion
infektion som drabbar person som är vaccinerad mot det virus som orsakar infektionen
De covid-19-vacciner som används i dag ska ges i två doser för att personen ska räknas som fullvaccinerad. Om någon infekteras mer än två veckor därefter, räknas det som en genombrottsinfektion.
Smålänningen 4 juni 2021
Kommentar: Genombrottsinfektion är sedan länge etablerat i medicinskt fackspråk. Under coronapandemin har ordet även börjat användas i allmänspråket.
giggare
person som tar uppdrag som förmedlas via appar eller nätbaserade tjänster
Under det senaste årtiondet har teknikplattformar som självständiga bolag vuxit fram internationellt och i Sverige. Plattformarnas ambition är att med effektivare matchning erbjuda nya tjänster, till privatpersoner och företag. De som utför tjänsterna kallas giggare, som sedan kan vara anställda, timanställda, inhyrda men också anlitade som underleverantörer.
Realtid 13 april 2021
Kommentar: Giggare kan även användas om personer som arbetsleder egenanställda. Substantivet gig används om ett enskilt uppdrag och verbet gigga om att utföra sådana uppdrag.

hybridarbete
arbete som utförs delvis på arbetsplatsen och delvis i hemmet eller annan plats
Flera arbetsgivare har märkt att hemmakontor har fungerat bra och har förberett för ”hybridarbete”, det vill säga att de erbjuder sina anställda större flexibilitet med några dagar på jobbet och några dagar på hemmakontoret.
Svenska Dagbladet 26 september 2021
hybridmöte
möte där deltagarna kan medverka både fysiskt och digitalt
Hennes pågående forskning visar att det kan vara problematiskt när några mötesdeltagare är på plats i ett rum och andra finns med på distans. Detta eftersom både hybridmöten och digitala möten kan upplevas som exkluderande och tekniken kan bli en faktor som påverkar maktbalansen.
Enköpings-Posten 22 oktober 2021
jobbonär
person som fortsätter att arbeta efter att ha nått åldern för pension
Ett sätt att skapa en mjukare övergång till pensioneringen är att kombinera lön med pension, och bli en så kallad jobbonär. Från det år du fyller 66 betalar du dessutom mindre i skatt, både på lön och pension.
Senioren 30 september 2021
Kommentar: Teleskopord bildat till jobb och pensionär.
jukeboxbio
biografvisning där publiken väljer både film och starttid
Biosalongen har varit öppen till och från under coronapandemin. Utöver allmänna föreställningar med begränsat antal besökare har det även arrangerats bokade visningar – så kallad jukeboxbio.
Alekuriren 1 juni 2021
Kommentar: Även bio on demand används i samma betydelse.

koldioxidsug
anordning för att fånga in koldioxid från luften
Utanför Reykjavik på Island har schweiziska Climeworks byggt upp vad som enligt bolaget är världens största koldioxidsug. Anläggningen, som döpts till Orca, ska skilja ut koldioxid från luften – vilket i teorin gör det möjligt att på Island fånga in utsläpp från andra delar av världen.
Ny Teknik 14 september 2021
kryptokonst
digital konst där äktheten är dokumenterad genom en unik kod
Det som är nytt med kryptokonsten är att den digitala konsten kopplas till så kallade NFT:er (non-fungible tokens) vilka bygger på en blockkedjeteknik som liknar den teknik som stödjer kryptovalutor. Enkelt uttryckt fungerar dessa som digitala äkthetsbevis riktade mot ett visst (digitalt) objekt. Genom att skriva in ägandeskapet i en blockkedja skapas ett digitalt fingeravtryck som är unikt, och på så sätt blir det möjligt att äga och sälja dessa digitala entiteter.
Svenska Dagbladet 27 mars 2021
ljushare
ljusprick som hjälper löpare att hålla en viss hastighet under ett lopp