Jag är språksnobb – inte polis 3 maj 2019 Krönikor Egentligen är jag inte språkpolis – inte den där gnälliga och tillrättavisande inkarnationen i alla fall. Om jag ska kallas språkpolis, så menar jag att…
En kovändning 3 maj 2019 Krönikor I Folkskolans ordlista från 1920 förklaras vaccin med ”kokoppgift”. Det var väl inte särskilt upplysande för de skolbarn som slog upp ordet – men virus…
Blixtvisiter i svensk vardag 3 maj 2019 Läsvärt När man talar om trollen! Tack för senast! Det är jämna plågor. Ska vi ta en kopp? Vissa saker gör vi bara, utan att fundera…
Så håller du rätt på stora tal 3 maj 2019 Tips Svenska språknämndens Skrivregler från 1987 rekommenderar milj. som förkortning av miljoner. På den tiden kanske man inte tänkte på att det skulle bli svårt att…
En vägvisare till rätt tecken 3 maj 2019 Läsvärt Semikolonets dag firas den 6 februari. Då brister en armé av semikolonkramare ut i hyllningar till den lilla kombinationen av kolon och komma. Många andra…
Läsarnas spaningar 3 maj 2019 Artiklar Apropå förvirringen om pensionskuvertet ska skrivas det orange eller det orangea. Det är terrakottafärgat, inte orange. Problem solved! Per Jag irriterar mig på tidningsrubriker och…
En tarvlig historia om svenskan 2 maj 2019 Krönikor Svenskans ordförråd är en evig tidsresenär. Vissa ord har betydelser som står starkt som urberget. Med de allra vanligaste orden – som och, jag och…
Matematiken kan bli vassare på engelska 2 maj 2019 Artiklar I Sverige finns i dag en stor mängd gymnasier med ämnesundervisning på engelska – eller på både engelska och svenska – utöver det rena språkämnet.…
Hon kopplar språk och känslor 2 maj 2019 Artiklar Språkvetaren Hatice Zora har fått Svenska Akademiens Bernadottestipendium för sin ”banbrytande forskning på det prosodiska området”. – Prosodi, språkmelodi, finns på olika nivåer i språket,…
Läten får talet att flyga! 2 maj 2019 Artiklar Det här är en muuuu! säger mamman till sitt barn och pekar på en ko medan barnet skrattar glatt. Detta låter helt naturligt, men vad…
Änder har knarkat längre än vi 2 maj 2019 Artiklar En fågel som knarkar, kan det vara möjligt? Ja, om man till exempel läser en dagstidning från 1800-talet, så framgår det att bland annat gräsanden…
Tova Magnusson 2 maj 2019 Artiklar Hon spelar tillknäppt och cool Säpo-polis i C Mores tv-serie Gråzon, mäktigt socialborgarråd i andra säsongen av SVT:s Vår tid är nu och baronessa i…
Språk utan status 2 maj 2019 Artiklar Vita förväntas inte lära sig zulu eller xhosa – trots att det är dessa afrikanska språk som har flest modersmålstalare i Sydafrika. I stället tas…
Spegel spegel 2 maj 2019 Artiklar Konstnären Leonardo da Vinci avled 1519 på sitt franska slott i Loiredalen. Då hade han hunnit fylla hela 7 000 sidor med vetenskapliga anteckningar. Dessa…
Den som stammar kan få flythjälp 2 maj 2019 Artiklar Vanliga symtom på stamning är repetitioner av ljud eller ord, blockeringar i talet och förlängningar av ljud. Stamning handlar om svårigheter att komma framåt i…
Vakta tungan då barnet sover 2 maj 2019 Artiklar Hörseln sover inte. Det fastslår forskare vid Vanderbilt university, USA. De har med hjälp av EEG studerat hur barn i förskoleåldern reagerar på obekanta ord…
”Namnen klargör hur folk ser på dig” 2 maj 2019 Artiklar http://youtu.be/w4UYrY6L-lk Som ny i Sverige fick Choke Andersson ett glas öl kastat över sig efter att han hade sagt till en kompis att denne blivit…
smygflyga 2 maj 2019 Artiklar Just nu pågår en intensiv debatt om flygets utsläpp och klimatpåverkan. Flygskam var också ett av orden i Språktidningens och Språkrådets nyordlista 2018. Långt ifrån…
manna 2 maj 2019 Artiklar Polisen i Stockholmsområdet har den senaste tiden larmat om att ungdomar träffas för att slåss. Ungdomarna – främst tonårspojkar – bestämmer tid och plats genom…
pet nat 2 maj 2019 Artiklar En av de hetaste dryckestrenderna är pet nat, ett naturligt mousserande vin där den sista jäsningen sker på försluten flaska. Det är just denna teknik…
manosfär 2 maj 2019 Artiklar Manosfären är ett nätverk som tar avstånd från feminism. Personer inom denna rörelse hävdar att feminismen motarbetar biologiskt betingade skillnader mellan män och kvinnor. Därför…
Svarta av kol gav namn åt by 2 maj 2019 Artiklar Negerbyn utanför Älvdalen i Mora kommun får sannolikt ett nytt namn. Kommunen har nu, efter en uppmaning från Afrosvenskarnas riksförbund, vänt sig till Lantmäteriet med…
Inte så enkelt att förklara SÅ 2 maj 2019 Krönikor Vad betyder så? Frågan låter så bedrägligt enkel. Den första gången jag fick den som sfi-lärare, trodde jag att jag skulle kunna besvara den på…
Tre språk för två i en relation 2 maj 2019 Krönikor Den som skriver en svensk roman som delvis är förlagd till Italien eller Bosnien, kan strö in några ord på italienska eller bosniska, för lokalfärgens…
5 vanligaste namnen på nyfödda i Sydafrika 2017 2 maj 2019 Artiklar Flickor Enzokuhle Melokuhle Amahle Lethabo Amogelang Pojkar Enzokuhle Lethabo Melokuhle Lubanzi Amogelang
Harald Blåtand utmanar i Lund 2 maj 2019 Artiklar Telefonplan har klubbats som ett hållplatsnamn på spårvägen i Lund. Men många är missnöjda med valet. En vanlig invändning är att det i Stockholm finns…
Namnet avgör förtroendet 2 maj 2019 Artiklar Efter terrordåden den 11 september 2001 ökade misstänksamheten mot efternamn som förknippas med Mellanöstern. Det konstaterar forskare i ekonomi, som har studerat hur finansmarknaden i…
Pojke får inte bli Prins 2 maj 2019 Artiklar När ordet prins används om någon som inte tillhör kungahuset kan det bli vilseledande. Därför säger Kammarrätten i Sundsvall nej till förnamnet Prins. Föräldrarna till…