En bra slogan är inte lagom 14 september 2020 Krönikor En bra kommunslogan är fiffig, finurlig och fyndig. Den flätar samman historia, samtid och framtid i en vass och vitsig formulering. Själv växte jag upp…
Brukare, slampa eller vagabond? 14 september 2020 Krönikor När man har levt länge blir man så småningom gammal. Sa jag något fult nu? Ska också gammal kategoriseras som diskriminerande och nedlåtande? Vi lever…
Ja till varningstext på vinflaskor och ölburkar 14 september 2020 Artiklar Skulle du dricka mindre om det fanns en varningsetikett på vinflaskan? I Sverige är vi vana vid varningar om alkohol i annonser, till exempel ”Alkoholkonsumtion…
Ordet drygt är på glid 14 september 2020 Artiklar Det lilla ordet drygt tycks vara på väg att få en ny innebörd. I ordböckerna anges betydelsen ’lite mer än’. Men en av fem har…
Plaska lagom med skrytfenorna 14 september 2020 Tips Redan 1939 vände sig språkvårdsgurun Erik Wellander mot språkliga skrytfenor. I standardverket Riktig svenska argumenterade han för skolhus i stället för skolhusbyggnad, skaffa i stället…
Språkvårdare med rötter i historien 14 augusti 2020 Läsvärt För fyrtio år sedan försökte Bertil Molde, som då var chef för Svenska språknämnden, att bena ut den knivighet som än i dag är den…
Hånfullt och bitande 14 augusti 2020 Krönikor När president Trump blir ansatt för något uppseendeväckande påstående, kan han som försvar dra till med att han har varit sarkastisk eller att det rörde…
I huvudet på en kryssmakare 14 augusti 2020 Läsvärt Hmm, ”Tar väl brevduvan”, tio bokstäver. Vad blir det? Många är vi som suttit, tuggande på en blyerts, med ett korsord framför näsan. Lena Holmlund…
Mustiga och matiga metaforer 12 augusti 2020 Krönikor Aristoteles, vår första litteraturvetare, definierade metafor som något som egentligen betyder något annat. I konsten får mat ofta fungera som metafor för något annat. I…
Fyra röster möter patienten 11 augusti 2020 Artiklar Kommunikation är sjuksköterskans viktigaste verktyg. Det konstaterar Anette Johnsson, forskare i hälsa och vårdvetenskap. Hon har själv arbetat inom vården i över 30 år, och…
Så formar vi framtiden 11 augusti 2020 Artiklar Just nu arbetar jag, men i går slappade jag.I den här meningen har arbetar och slappade olika ändelser med tidsbetydelse: –r för nutid och –de…
Nyord på latin gör språket levande 11 augusti 2020 Artiklar Få språk är så seglivade som latin. Även om språket inte gör mycket väsen av sig i sin ursprungliga form, fortsätter latinet att påverka oss.…
Ristarens lyckade ordlek 11 augusti 2020 Artiklar Tjodrik den djärve,sjökrigares hövding, rådde överReidhavets strand.Nu sitter han rustadpå sin gotiska hästmed skölden i rem,Märingars främste. Så översatte språkprofessorn Elias Wessén den berömda strofen…
Dubbelt upp går inte alltid ihop 11 augusti 2020 Har ni provat att säga ”det var det, det” på engelska? Det går naturligtvis att göra, men knappast genom direktöversättning. Engelsktalande, och i ärlighetens namn…
En slogan ska slå världen med häpnad 10 augusti 2020 Artiklar Här kan du hjälpa oss att rösta fram Sveriges bästa kommunslogan! Turister från all världens hörn ska lockas, företag och inflyttare strömma till. Invånare och…
”Ukrainska är mjukt och sångbart” 10 augusti 2020 Artiklar I Ukraina kallas ukrainskan ofta för cолов’їна мова, ”solovjina mova”, ’näktergalsspråket’. Den svensk-ukrainska pianisten Natalya Pasichnyk menar att det beror på att språket låter väldigt…
”Jag erkänner: Jag är en språkpolis” 6 augusti 2020 Artiklar Ett av tv-världens mest prestigefyllda uppdrag är utan tvekan att leda Eurovision song contest. Programmet har miljoner tittare, det är oerhört många som är involverade…