En bra slogan är inte lagom

Text: Anders Svensson

En bra kommunslogan är fiffig, finurlig och fyndig. Den flätar samman historia, samtid och framtid i en vass och vitsig formulering. Själv växte jag upp i ”Gurkstaden” Västerås. Sloganen hade en historisk koppling till den typ av gurka som började odlas efter stadsbranden 1714. Men som jag minns det var entusiasmen över den måttlig.

Bytet till ”Mälarstaden” kändes piggare. Somliga påpekade gnällbältessyrligt att stränderna främst kantades av industrier, järnvägsspår och lastkajer. Men i ”Mälarstaden” fanns något visionärt som faktiskt infriades när fabriksbyggnader fick lämna plats åt bostäder och strandpromenader. Kanske sådde den nyfunna närheten till Mälaren ett frö till den nya sloganen ”Alltid bästa möjliga möte” – ett budskap så generiskt att det hade kunnat tas fram av en slumpgenerator.

På sidan 16 ger sig Mats Karlsson ut på en språkresa genom Slogansverige. Han konstaterar att sloganerna ofta har blivit så allmängiltiga att de skulle kunna användas i vilken som helst av Sveriges 290 kommuner.

Mats Karlsson är född i Köping. Som västeråsare tyckte jag att grannkommunens sloganer var lika förbryllande som underfundiga. ”Hade du bott här hade du varit hemma nu”, ”Inte stor, men stad” och ”Kommunen mitt emellan New York och Peking” var originella och tankeväckande. Efterföljaren ”Rikare på fantasi, laganda och drivkraft” andades däremot så mycket kommunalt styrdokument att en lokal teatergrupp använde den rakt av som titel till en nyårsrevy.

Men det finns fortfarande mängder av sloganpärlor runtom i landet. Min nuvarande hemkommun Botkyrka har sloganen ”Långt ifrån lagom”. Den leker med stereotyper om kommunen och om svenskheten. Dessutom gör allitterationen att den känns rytmisk och snärtig. Den är en av mina favoriter.

Vilken är din favorit? Vi vill att du hjälper oss att utse Sveriges bästa kommunslogan genom att rösta på spraktidningen.se/kommunslogan! Och har du en idé om hur en slogan kan vässas och finputsas? Mejla ditt förslag till kommunslogan@spraktidningen.se