I huvudet på en kryssmakare

Kors­ordets ABC – en konstruktörs tankar och tricks Lena Holmlund (Atlas)

Text: Maria Arnstad

Hmm, ”Tar väl brevduvan”, tio bokstäver. Vad blir det? Många är vi som suttit, tuggande på en blyerts, med ett korsord framför näsan.

Lena Holmlund är en av få som upprätthåller denna svenskarnas rikshobby. Hon är korsordsmakare – och att en sådan har skrivit den här boken är uppenbart från första sidan till sista. Språket är fyllt av små ordlekande upptåg, precis som de gåtor som utgör ett korsords nycklar. Det är späckat med fakta och förklaringar, till exempel till varför cykelhjälm hör till ”kategorin ord du sällan eller aldrig kommer att lösa i ett kryss”.

Boken är snillrikt indelad i ett kort kapitel per bokstav – från A till Ö. De börjar alla med en korsordsgåta att suga på när man läser den följande texten, som böljar fram och tillbaka i iakttagelserna om vad som är fördelaktigt eller ej med just den bokstaveni konstruktionen.Under F får vi en steg-för-steg-lektion hur ”väven”, eller Flätningen, görs. Kapitlen avrundas med ett minikryss – och lösningen på den inledande gåtan. ”Tar väl brevduvan”? Fågelvägen, så klart!