Inom ramarna tolkar vi världen 30 november 2021 Artiklar Metaforer är ett favoritämne inom språkvetenskapen. Detta bildspråk involverar nästan alltid att man flyttar någonting från en tankedomän – eller referensram – till en annan.…
Unikt är bara förnamnet 29 november 2021 Artiklar Min son August är åtta år. I hans bekantskapskrets finns en Manfred, en Mo, en Milian och en Mint. Det ropas Zion och Tage om…
Icke-orden vänder upp och ner på allting 24 november 2021 Artiklar Några av språkets viktigaste beståndsdelar förbiser man ofta. Till exempel ”icke-orden”, som gör att det vi säger får motsatt betydelse: Vi har inte läst boken.Vi…
Rösträtten satte fokus på språket 23 november 2021 Krönikor Hösten 1921 blev kvinnor i Malmö, Lund, Helsingborg och Landskrona historiska. I riksdagsvalet – som då genomfördes under två veckor – var de först i…
På väg mot ett modernt språk 22 november 2021 Krönikor Det är hundra år sedan 1921. På sidan 36 berättar Karin Milles om hur den kvinnliga rösträtten detta år påverkade det politiska språket. Men den…
Kvinnorna får ORDET 18 november 2021 Artiklar För jämnt 100 år sedan fick äntligen kvinnor både rösta och möjligheten att bli valda till politiska ämbeten. När beslutet skulle fattas hade dåvarande statsministern,…
”Man måste lura sig själv för att våga” 17 november 2021 Artiklar Klass är ett återkommande tema i Elise Karlssons författarskap. I romaner som Klass, Linjen och Gränsen kämpar huvudpersonerna med otrygga anställningsvillkor, sjukskrivningar och klassresenärens utanförskap.…
Så fick sportmössan en ny chans 16 november 2021 Krönikor ”Killen har inte en sportmössa” säger min sambo ibland. Hon menar då inte att killen saknar huvudbonad, vilket man verkligen skulle kunna tro, utan att…
”Språk och genetik går inte alltid hand i hand” 15 november 2021 Artiklar Varifrån kom den indoeuropeiska språkfamiljen? Det är en fråga som länge har gäckat språkvetare. – Men nu händer det oerhört mycket inom indoeuropeisk forskning, säger…
Ordlistan listar inte allt 11 november 2021 Tips En utbredd missuppfattning är att Svenska Akademiens ordlista, SAOL, och andra ordböcker innehåller ord som på något sätt är godkända för användning. Kanske har den…
Man vill ju inte vara vulgär 10 november 2021 Krönikor När jag slår upp ett ord i en ordbok eller app kan det framstå som att just detta ord betyder en viss sak, och det…
Svenska på bägge sidor Östersjön 9 november 2021 Läsvärt Vi inleder de flesta samtal med en hälsning. Men den som är född i Sverige och talar svenska kan hälsa på lite annat sätt än…
Klimatångest i runform 8 november 2021 Läsvärt För några år sedan ordnade Språktidningen succéartade runresor till Uppland och Sörmland. Intresset var mycket stort. Liksom kunskapstörsten. Nu kommer för första gången på länge…
Vackrast och roligast i Sverige 5 november 2021 Artiklar Över 500 förslag till roliga och vackra ortnamn kom in till Språktidningen efter uppmaningen i 6/2021. Med hjälp av en expertjury har redaktionen utsett tio…
”Vi blir alltid känslosamma” 1 november 2021 Artiklar Litauer är kända för att vara stolta över sitt språk. Enligt lingvisten Greta Klimaitė beror det på den starka kopplingen till den nationella identiteten. –…
En tro på ordets kraft 22 oktober 2021 Krönikor Ordet vandalism, ’hänsynslös förstörelse; ödeläggelseraseri’ finns belagt i svenskan sedan 1796, men har aldrig varit så frekvent i massmedierna som under det senaste årtiondet. Det…