Är språkets väktare på väg bort? 21 december 2022 Krönikor Nyligen läste jag en bokserie som var välresearchad, intressant berättad och hade en spännande historia. Men jag hajade till över alla språkliga småmissar, speciellt med…
En inställsam debatt 19 december 2022 Krönikor Det engelska cancel ’stryka ut; häva, inställa, annullera; stänga av; dra tillbaka sitt stöd’ har under de senaste decennierna figurerat flitigt i svenska medier. Det…
Vägvisare till lättläst text 14 december 2022 Läsvärt Undvik andra skiljetecken än punkt och frågetecken. Använd gärna du-tilltal. Välj vanliga ord. Och berätta i stället för att förklara. Det är några av råden…
Grammatik huggen i sten 13 december 2022 Artiklar Språket på våra vikingatida runstenar brukar kallas för runsvenska, rundanska eller fornvästnordiska, men det går också bra att tänka på det som fornnordiska, eftersom skillnaderna…
Språk blir allt oftare en politisk stridsfråga 7 december 2022 Läsvärt Inför riksdagsvalet 2018 hade språktester för medborgarskap seglat upp som en valfråga. Olle Josephson, välkänd för Språktidningens läsare, kom lägligt ut med boken Språkpolitik. Språktester…
Kungens namn hänger på håret 5 december 2022 Artiklar Harald Hårfagre föddes i Norge omkring år 850 och blev enligt legenden den förste att ena landet under en konung. Han besteg tronen 872 –…
Så saxar du texten snabbt 30 november 2022 Tips Den beställda texten ska vara ett visst antal tecken. Men siffran i teckenräknaren är aningen högre samtidigt som klockslaget när texten ska lämnas rusar närmare.…
”Klangen finns där hela tiden” 29 november 2022 Artiklar Förorten tystnar inte. Den slutsatsen drar språkforskaren Karin Senter i sin avhandling Att göra förort efter att i ett och ett halvt år hängt med…
Från hotat till HIPPT 28 november 2022 Artiklar Med sina diskret invävda vardagsuttryck på New York-jiddisch har tv-serier som Seinfeld, Simma lugnt, Larry och Sex and the city roat publiken ända sedan 1980-talet.…
Att kunna svenska 23 november 2022 Artiklar Allt oftare hör vi politiker säga att det måste ställas krav på att vårdpersonal ska kunna svenska. I några kommuner finns redan ett språktest som…
Därför lever talmannen vidare 21 november 2022 Artiklar Talmannen är ”riksdagens främsta representant och leder och planerar riksdagens arbete”, som det står på riksdagens webbplats. Titeln talman har åtskilliga hundra år på nacken.…
Varierat men vardagligt 17 november 2022 Krönikor Hur ser det svenska skönlitterära språket ut i dag? Olika, är det självklara svaret. Frågan är omöjlig. Men den kan ställas mer avgränsat. Dominerande skönlitteratur…
Snabbhet är ingen undergörare 15 november 2022 Krönikor Det ska gå fort i medierna. Det konstaterar journalisten Johanna Frändén i en intervju i det här numret. Inte minst gäller det sportbevakningen där många…
”Man måste hitta sin röst först” 14 november 2022 Artiklar Redan i första meningen ska det stå klart för läsaren vad en text kommer att handla om. Att väcka intresse direkt och att undvika svåra…
Dagens svenska är ett lapptäcke 9 november 2022 Krönikor Vilket lapptäcke till språk vi har. Tanken slår mig ibland, när jag tittar på en text jag har skrivit och för min inre syn ser…
”Språket är grunden för vår kultur” 31 oktober 2022 Artiklar Den svensk-estniska juristen Sirle Sööt, ordförande för Sverigeesternas riksförbund, säger att hon har dubbla identiteter. – På dagen är jag svensk och jobbar på Justitiedepartementet.…