Snabbhet är ingen undergörare

Det ska gå fort i medierna. Det konstaterar journalisten Johanna Frändén i en intervju i det här numret. Inte minst gäller det sportbevakningen där många fotbollsskribenter är vana vid att krönika, matchreferat och spelarbetyg ska vara färdiga i samma ögonblick som domaren blåser av matchen. Reportrar som bevakar allt från politik och brott till konserter och galapremiärer är inskolade i samma arbetsvillkor.

Kravet på snabbhet är knappast någon undergörare för reflektionen eller formuleringskonsten. Johanna Frändén tror att det i andra länder finns mer tid för skrivandet som hantverk – och därmed också större utrymme för en annan typ av texter.

I alla tider har det klagats på mediespråket. Min högst subjektiva upplevelse är ändå att dom rena språkmissarna har blivit fler på senare år. Det märker jag bland annat i min mejlkorg där synpunkter på språkbruket i medierna – i synnerhet i skrift – duggar tätt.

En förklaring är säkerligen tempot. Den genomsnittliga reportern producerar oerhört mycket mer text i dag än för tjugo år sedan. Många artiklar publiceras direkt utan att ha lästs av någon annan. Många byggs också på undan för undan av olika reportrar – vilket i sig borgar för fler fel. Och allt färre redaktioner har korrekturläsare eller redaktörer med tid för textgranskning.

Samtidigt har medierna ett ansvar för den offentliga svenskan. För många fel skapar en känsla av att det slarvas vilket i sin tur underminerar trovärdigheten.

Men listan över goda stilister i nyhetsmedierna är ändå lång. Typiskt nog är det journalister som har förhållandevis gott om tid att formulera sig som jag spontant kommer att tänka på. Läs gärna Noa Bachner, Kristin Lundell, Helena Trus, Viktor Barth-Kron, Magda Gad och Anna Gullberg i Expressen, Simon Bank, Natalia Kazmierska, Erik Niva, Anna Andersson och Andreas Cervenka i Aftonbladet, Jan Gradvall och Emanuel Sidea i Dagens Industri, Fredrik Strage, Annie Reuterskiöld och Åsa Erlandson i Dagens Nyheter samt Andres Lokko, Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg i Svenska Dagbladet för att bara nämna några. Och förstås Aftonbladets Johanna Frändén som du möter här.

Trevlig läsning!

Av:

Bild: Martin Stenmark