6–2015 24 juni 2015 Vilka nyord med namn står sig längst? Plus: I begynnelsen var listan – och den fortsätter att ligga i topp Korrekturdrottningen Mary Norris slutar aldrig…
Holocaust 24 juni 2015 Krönikor Författaren Frank Heller berättar 1926 om den en gång riksbekante källarmästaren Knaust i Ode till krögaren Knaust i Sundsvall. Och när Heller låter oxars holokaust…
Att säga det onämnbara 24 juni 2015 Krönikor Så här i midsommartid vill jag ta bladet från munnen och skriva om sex. Rättare sagt, om sexskildringar i litteraturen, och med särskild betoning på…
Elva forskare synar litteratur i stor stil 24 juni 2015 Läsvärt Det hör vanligen litteraturvetenskapen till att studera litterära texter, men när elva språkforskare här tar sig an skönlitteraturen görs det med besked. Forskare i stilistik…
Slang – långt ifrån slappt 24 juni 2015 Läsvärt Plankslagaren hade fått i sig för många pillehojtare. Han visade blindgångaren, tog en mattdans med gestapodrängen och blev insydd hela levande kräftan. Detta är en…
Så skiljer du skiljetecknen åt 24 juni 2015 Tips I år är det femhundra år sedan semikolonets skapare, tryckaren Aldus Manutius, dog. Så det är onekligen på tiden att vi enas om hur tecknet…
Ordlikhet gav oväntad kunskap 24 juni 2015 Läsvärt Fel! Det ska vara ”kotse” inte ”aklat”. I språkappen Fabulo kan man utgå från sitt eget språk när man ska lära sig ett nytt. Och…
Kampanj för att återfå ö-prickar 24 juni 2015 Artiklar Lindström i Minnesota, USA, har drygt 4 400 invånare. Staden grundades under 1800-talets mitt av Daniel Lindström, en av de tusentals svenskar som vid den…
Nu slutar polisen stava med Adam 24 juni 2015 Artiklar Adam, Bertil, Cesar, David, Erik … De tvåstaviga gossarna får snart se sig övergivna av polisen, som stegvis inriktar sig på att använda mer ”internationell”…
Brev till språkpolisen 24 juni 2015 Artiklar Jag vill fråga programledarna i radio och tv vad som är skillnaden mellan att vara i Oslo och att vara på plats i Oslo. Jag…
Låt runorna bli dina ögonstenar 23 juni 2015 Krönikor Sommartiden är extra lämplig för den som vill göra en utflykt. Och varför inte till en runsten? Det finns omkring 2 500 att välja på,…
Kineser lyssnar in känslorna 23 juni 2015 Artiklar Kinesisktalande koncentrerar sig på röster när de ska avläsa känslor. Engelsktalande, däremot, bryr sig mer om ansiktsuttryck. Skillnaden kan bero på att det i flera…
N-ordet leder fram till rasism 23 juni 2015 Artiklar I de amerikanska områden som präglas av rasism har den svarta befolkningen påtagligt sämre hälsa. Nu har forskare i sociologi, medicin och epidemiologi hittat ett…
Tung forskning 23 juni 2015 Artiklar Den gummibehandskade handen närmar sig långsamt den vidöppna munnen med en plastpipett i högsta hugg. Med en fjäderlätt tryckning duttar den fingerfärdige fonetikforskaren Johan Frid…
Om detta talar skeletten 23 juni 2015 Artiklar För att man ska kunna tala om hjulet måste det vara uppfunnet. Och för att kunna tala om en plog måste man veta vad en…
Röörigt språk 23 juni 2015 Artiklar Som skådespelare lånar Gunilla Röör ut sig själv till en annan typ av kropp – men även till en annan typ av tal och text:…
Vårt vanligaste ovanliga ord 23 juni 2015 I en normal text på svenska är i genomsnitt tre procent av orden och. Till och med på runstenar är och det vanligaste ordet, så…
Svenska på finska 23 juni 2015 Artiklar I finland finns inga landsting, så den finska språkvården i Sverige har byggt ett nytt finskt ord: maakäräjät. För de finnar som bor i Sverige…
Not a bad story 23 juni 2015 Artiklar En kvinna provar ett par nya skor i en skoaffär. Hon frågar sitt smakråd vad hon tycker om dem. ”Hm”, säger smakrådet trevande. ”De är…
Två språk två försvar 23 juni 2015 Artiklar Uttrycket fit for fight är ganska vanligt i Sverige, ibland med tillägget ”som man säger på engelska”. Men en engelsman som bor i Sverige kommenterade…
Båtmigrant 23 juni 2015 Artiklar Strider, oroligheter och förtryck har i Afrika och Mellanöstern drivit människor på flykt. Tusentals av dessa båtmigranter når dock aldrig fram, utan omkommer när deras…
Islänningarna har öppnat grinden 23 juni 2015 Artiklar Fler lånord kommer in i den moderna isländskan, och många av de ord som lånas in anpassas inte till isländskans grammatik och uttal. Detta är…
Hallå där Lars Melin! 23 juni 2015 Artiklar Kom priset från Svenska Akademien som en överraskning? – Jo, jag har aldrig känt mig som Akademiens gullegris. Men det är kul att någon uppskattar…
Språket blev snabbt elegant 23 juni 2015 Artiklar Den rådande uppfattningen har annars varit att människan först länge talade ett primitivt ”proto-språk”, utan grammatisk struktur, innan det steg för steg blev mer avancerat.…
Osäkra mätare av säkra lösen 23 juni 2015 Artiklar ”Välj ett lösenord!” Så lyder ofta uppmaningen när man vill ta del av en tjänst på nätet. Samtidigt som man följer uppmaningen, mäts lösenordets styrka:…
Smilisar ersätter gester på nätet 23 juni 2015 Artiklar De som talar ett annat språk än sitt modersmål förlitar sig inte bara mer på gester och ansiktsuttryck. Framför datorn använder de också fler smilisar.…
Robotjournalistik 23 juni 2015 Artiklar Det är inte längre bara journalister som skriver tidningsartiklar. I Sverige har nyligen robotjournalistiken gjort sitt intåg. Den datorgenererade journalistiken används internationellt främst när det…
Amorteringskultur 23 juni 2015 Artiklar Den genomsnittliga bostadsköparen lånar för mycket och amorterar för lite. Så beskriver många ekonomer bostadsmarknaden i storstäderna. Den rådande amorteringskulturen gör därför låntagaren särskilt sårbar…
Geoblockering 23 juni 2015 Artiklar Av rättighetsskäl är det inte alltid tillåtet för internetmedier att visa ett visst innehåll utanför det egna landet. Ofta handlar det om idrottsevenemang och tv-serier.…
Plastklubb 23 juni 2015 Artiklar När en ägare går in med mycket pengar i en förening utan längre traditioner, rynkar ofta andra lags supportrar på näsan. Investeringarna ses som ett…
Fult språk – inte bara för pöbeln 23 juni 2015 Krönikor Ju finare folk desto finare språk. Så brukar jag säga när jag föreläser. Är jag på gott humör illustrerar jag med lite lagom Lidingö-surr på…
Vårt dagliga tal blir daterat en vacker dag 23 juni 2015 Krönikor Meningsfulla författarjubileer lyfter fram evigt värdefull skönlitteratur ur halv glömska. Så är det i år med Lars Ahlin, född 1915 och kanske den främsta i…